360022
Book
In basket
Ślepa kuchnia : jedzenie i ideologia w PRL / Monika Milewska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy, 2021. - 647, [1] strona, [40] stron tablic : ilustracje ; 24 cm.
Książka wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy Milewskiej, dużo lepiej rozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
There are copies available to loan: sygn. 94(438).083 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 71800 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronach 584-611. Indeks.
Funding information note
Współfinansowanie: Wydział Historyczny Uniwersytetu Gdańskiego
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again