359614
Book
In basket
Kefi : greckie wyspy - smaki i opowieści / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 286, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – kefi.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Notes:
General note
U góry okładki: Przepisy wegetariańskie.
Mapy na wyklejkach.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again