360277
Book
In basket
Góralskie jadło na co dzień i od święta / Wanda Czubernatowa. - Warszawa : Świat Książki, 2008. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Ta niezwykła mieszanka sztuki i kulinariów będzie nam towarzyszyć przez wszystkie strony książki. Rozsmakujemy się w specjałach góralskiej kuchni i zakochamy w Podhalu. "Tiśnerowa Muza” doprawia swoje potrawy szczyptą poezji i kilkoma promykami słońca. Do każdego przepisu dodaje wiersz albo anegdotę, np. o mężu liczykrupie czy wtrącającym się do garnków "babcyku”. Jej kwaśnica, "praktyczna picusia na dziadziusia” - najsmaczniejsza z winkiem malinowym, "siuster” z boczku, przepyszne placki "moskale” oraz gorzałki i nalewki (od których bracia z Podhala nie stronią) smakują jeszcze lepiej, gdy do przepisu dołączony jest barwny opis zwyczajów, wesel i świąt góralskich.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again