359614
Book
In basket
Popularyzatorka chemii zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym świecie chemii. Dowiadujemy się, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. Podczas wędrówki po świecie chemii lądujemy też w supermarkecie, gdzie Mai uczy nas, jak bronić się przed trikami marketingowymi, które czyhają na nas nawet na półce z butelkami wody. Wybierzemy się również do działu chemicznego, gdzie dowiemy się na przykład, jak działają dezodoranty i dlaczego w ogóle pot śmierdzi. A wieczorem towarzyszymy autorce w przygotowaniu perfekcyjnego czekoladowego fondanta, a także zgłębiamy temat miłości, wszak i ją można rozpatrywać jako… chemię.
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. 54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
All copies are currently on loan: sygn. 54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 54 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Handys, Koffee, Emotionen - wie man mit Chemie wirklich alles erkl~:aren kann
General note
U dołu strony tytułowej: Prószyński i S-ka.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 237-[247]. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again