360277
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B., 2019. - 334, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Zbiór reportaży, których bohaterami są osobiści kucharze dyktatorów z takich krajów, jak: Irak, Uganda, Albania, Kuba i Kambodża. Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic.
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 32 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Na okładce: Idi Amin - Uganda, Saddam Husajn - Irak, Enver Hodża - Albania, Fidel Castro - Kuba, Pol Pot - Kambodża.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Zawiera relacje osobistych kucharzy Idi Amina, Saddama Husajna, Envera Hodży, Fidela Castro i Pol Pota.
Uwaga dotycząca innej dostępnej postaci fizycznej
Książka dostępna również jako audiobook.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej