360332
Book
In basket
Dania z anegdotą / Hanna Szymanderska. - Warszawa : "Świat Książki", 2006. - 223, [1] s. : il. ; 21 cm.
Hasło UKD
Kucharstwo Antologia-anegdoty
Książka z jednej strony zawiera przepisy na najpopularniejsze - proste i wykwintne - sosy, sałaty, przekąski zupy, dania rybne, mięsne i desery. Z drugiej - opisuje ich niezwykłe dzieje, opowiedziane ze swadą i humorem. Przygotowując dania z kuchni polskiej i światowej, dowiedzieć się można m.in., gdzie powstał majonez, dlaczego aż cztery osoby powinny przyprawiać sałatę, czym jest "czernina" znana z Pana Tadeusza i co naprawdę kryje się pod nazwą "szarlotka".
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 223-[224].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again