Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Publikacje naukowe
(7)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(5)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(3)
Autor
Popiołek Bożena (1962- )
(3)
Dias-Lewandowska Dorota
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Sikorska Marta (1987- )
(2)
Folga-Januszewska Dorota (1956- )
(1)
Paprocka-Gajek Joanna
(1)
Żołądź-Strzelczyk Dorota (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(5)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Kobieta
(2)
Kultura stołu
(2)
Magnateria
(2)
Szlachta
(2)
Arystokracja
(1)
Biżuteria
(1)
Dwory
(1)
Dwór (grupa osób)
(1)
Galanteria (wyroby)
(1)
Grand Tour
(1)
Instytucje kultury
(1)
Kształcenie
(1)
Kuchnia polska
(1)
Moda
(1)
Muzea
(1)
Muzealnictwo
(1)
Naczynia stołowe
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Odzież damska
(1)
Patronat i klientela
(1)
Platery
(1)
Postawy rodzicielskie
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Sztućce
(1)
Służba
(1)
Ubiór
(1)
Uczucia
(1)
Wychowanie
(1)
Zamki i pałace
(1)
Zastawa stołowa
(1)
Życie codzienne
(1)
Życie dworskie
(1)
Temat: czas
1701-1800
(4)
1601-1700
(3)
1501-1600
(2)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Gatunek
Monografia
(3)
Opracowanie
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Kultura i sztuka
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 7)
Wykaz źródeł na stronach 330-334. Indeks.
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Bibliografia na stronach 366-375.
Książka “Platery warszawskie w latach 1822–1914. Asortyment, odbiorca i obyczaj” Joanny Paprockiej-Gajek poświęcona jest produkcji platerów w Warszawie na przestrzeni stulecia, począwszy od powstania pierwszego zakładu platerniczego po wybuch I wojny światowej. Obok omówienia historii większych i mniejszych warszawskich firm platerniczych zamieszczono w niej rysunki wielu niepublikowanych dotąd znaków stosowanych przez wytwórców, które umożliwiają określenie producenta oraz uściślenie datowania wyrobów. W kolejnych, bogato ilustrowanych rozdziałach analizie poddano asortyment platerowanej zastawy stołowej na tle XIX-wiecznych wzorców obyczajowych oraz jej odbiorców. Publikacji towarzyszy płyta CD przedstawiająca 28 oryginalnych katalogów i cenników warszawskich firm platerniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.94(438) Warszawa [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 565-586. Indeks.
Prof. Bożena Popiołek otwiera nowy rozdział badań nad dziejami kobiet, pokazuje je w rolach patronek, mecenasek, dobrodziejek i kreatorek własnego zaplecza klientalnego. Bogato ilustrowana książka wyróżnia się także tym, że Autorka pozwoliła „mówić” źródłom, w przekonaniu, że żaden opis, żadna charakterystyka nie odda bogactwa dawnego języka, nie pozwoli wniknąć w mentalność ówczesnych ludzi. Nie jesteśmy w stanie oddać emocji zawartych w listach, specyficznego przekazu, werbalnej służalczości, dosadności językowej - lub przeciwnie - ubóstwa myśli, które rysują sylwetkę człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 527-552. Indeks.
Dwór jako centrum prowincjonalnego świata kreował postawy polityczne poprzez jednanie sojuszników, tworzenie kręgów klientalnych, wywieranie nacisku na przeciwników. Był ośrodkiem edukacji szlacheckich synów i córek, miejscem kojarzenia stosownych małżeństw, podejmował inicjatywy ekonomiczne i przedsięwzięcia artystyczne, które nie pozostawały bez wpływu na jego otoczenie. Żaden dwór nie działał w próżni, a wręcz przeciwnie – kontakty towarzyskie i w interesach były częste i różnorodne. Książka traktuje o dworze szlacheckim w szerokim ujęciu, a więc zarówno o dworach najmożniejszej grupy – magnaterii, jak i szlachty średniej, a niektóre przykłady odwołują się do grupy najuboższej. Pragnąc przedstawić organizację i codzienne funkcjonowanie dworu oraz tworzących go ludzi, Autorka sięgała do dokumentów źródłowych, m.in. ksiąg gospodarczych, rachunków, spisów należności dla urzędników i służby czy niekończących się zamówień na rzecz dworu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77869 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 525-542. Indeks.
W świecie pozorów i sztywnych zasad posiadanie rzeczy było formą wypowiedzi, podkreślenia własnej odmienności i indywidualności, przejawem kobiecej emancypacji, świadectwem zainteresowań, relacji z twórcami i wytwórcami rzeczy. Profesor Bożena Popiołek ukazuje kobiecy świat rzeczy jako obszar przemian w obrębie społecznej mentalności. Autorka porusza stale aktualne kwestie nieuświadomionej chęci posiadania, opresyjnego charakteru kobiecej mody, przymusu bycia „ubraną”. A także „drugiego obiegu rzeczy”, owego osiemnastowiecznego recyklingu, oszczędności wynikających nie tylko z braku środków, ale i świadomego podejścia do przedmiotów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 79192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia, netografia na stronach 402-420. Indeks.
W Europie w czasach nowożytnych młodzi ludzie wywodzący się głównie z ówczesnych elit opuszczali rodzinne domy, aby przez kilka lat podróżować, poznawać, studiować, nawiązywać znajomości i w ten sposób przygotowywać się do dorosłego życia. Wyruszali wyposażeni w rodzicielskie błogosławieństwo oraz wskazówki, jak postępować w trakcie wojażu edukacyjnego. Niekiedy te zalecenia spisywano i w ten sposób powstały interesujące źródła – instrukcje podróżne. Autorka opisuje takie instrukcje w powiązaniu z innymi utworami zalecającymi podróżowanie (literatura apodemiczna) i porównuje zawarte w nich zalecenia z informacjami pochodzącymi z korespondencji, pamiętników i rachunków. To pozwala dostrzec i ocenić, jak naprawdę wyglądała realizacja rodzicielskich wskazówek w praktyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77871 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 6)
Bibliografia na stronach 337-340. Indeks.
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Muzeologia ; t. 24)
Bibliografia na stronach [235-252].
Publikacja stanowi niezwykle ważny głos w dyskusji o roli emocji w działalności i kształtowaniu nowoczesnego muzeum, kierunkach jego rozwoju oraz rozszerzających się obszarach oddziaływania, które, jak wykazała Autorka, poprzez liczne nawiązania do kultury antycznej, przywołania i analogie, w dużej mierze są powrotem do początków idei muzeów i pierwszych form ich działalności. (prof. dr hab. Robert Kotowski)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77875 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej