Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(5)
Forma i typ
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W32 (Solidarności 90)
(1)
W51 (Bielskiego 3)
(2)
W73 (Żytnia 64)
(1)
W106 (Twarda 64)
(2)
Autor
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(5)
Bulikowska Maria (1987- )
(2)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(2)
Bandura Paulina
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(3)
Styl życia
(2)
Capponi (rodzina)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Potrawy
(1)
Rodzina
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Antologia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
5 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dziennik toskański / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2004. - 180 s. : il. ; 22 cm.
Hasło UKD: Włochy - geografia Capponi-Borawska, Tessa - wspomnienia Kucharstwo - Włochy
Osobista refleksja o Toskanii, ziemi na której autorka książki urodziła się i spędziła wiele szczęsliwych lat. Wspomnienia z lat młodzieńczych przeplatają się z opisami krajobrazów i przepsisami kulinarnymi tradycyjnych toskańskich potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie III zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Bibliografia na stronie 263.
Autorka książki snuje opowieści i wspomnienia dotyczące Toskanii, tamtejszego życia i jedzenia. W Polsce, w której mieszka już od ponad trzydziestu lat, odkryła wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 197-[199].
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień oraz ich powiązań ze sztuką. Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Bibliografia.
E-BOOK. „Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ” Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej