Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(28)
Forma i typ
Książki
(28)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(30)
wypożyczone
(3)
Placówka
W11 (Ciołka 20)
(1)
W51 (Bielskiego 3)
(3)
W80 (Redutowa 48)
(1)
W106 (Twarda 64)
(1)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD25 (Żytnia 64)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(1)
Odolanka (Ordona 12F)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(23)
Autor
Adamczak Marek
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Biller Elżbieta
(2)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(2)
Reps Arnold
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(1)
Bakier Sławomir
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dietz Michael
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Dłużewska Elżbieta
(1)
Farmer Neil
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Jarczyk Andrzej (1933- )
(1)
Jaworska Danuta (technologia żywności)
(1)
Jędrychowski Lucjan
(1)
Kapusta Franciszek
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalewska-Piontas Jadwiga
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Leman Jacek
(1)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(1)
Loba Michał
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Mitek Marta (1951- )
(1)
Neryng Andrzej
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nowak Dorota (technologia żywności)
(1)
Oort Maarten van
(1)
Padoł Emilia (1985- )
(1)
Plewicki Tomasz
(1)
Rzepka Małgorzata
(1)
Salek Anna Teresa
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Sobczak Eugeniusz
(1)
Staroszczyk Hanna
(1)
Szpura Areta
(1)
Słowiński Mirosław (kucharstwo)
(1)
Twardowski Tomasz (1949- )
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Wierzbicka Agnieszka
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Wzorek Wiesław
(1)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(1)
Żakowska Zofia
(1)
Żbikowska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Biotechnolodzy
(1)
Dzieci
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Żywność
(14)
Żywność - technologia - podręcznik akademicki
(5)
Technologia żywności
(4)
Kucharstwo
(3)
Biotechnologia
(2)
Mięso
(2)
Opakowania
(2)
Tworzywa sztuczne
(2)
Żywność - higiena
(2)
Żywność - jakość
(2)
Żywność - technologia
(2)
Żywność - technologia - narzędzia i maszyny - podręcznik akademicki
(2)
Agrobiznes - Polska - podręcznik
(1)
Agrobiznes - podręcznik
(1)
Agrotechnika
(1)
Alkohole - technologia
(1)
Aseptyka i antyseptyka - podręcznik akademicki
(1)
Automatyka
(1)
Bakterie - atlas
(1)
Bakterie - materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko
(1)
Chłodnictwo - urządzenia - podręcznik akademicki
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drożdże - atlas
(1)
Drożdże - materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Działalność pozarolnicza na wsi - podręcznik
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Enzymy
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Fermentacja
(1)
GHP/GMP
(1)
Gastronomia
(1)
Gastronomia - higiena
(1)
Gastronomia - jakość
(1)
Gastronomia - organizacja
(1)
Gastronomia - urządzenia
(1)
Gastronomia - urządzenia - podręcznik akademicki
(1)
Hotelarstwo - organizacja
(1)
Innowacje
(1)
Internet - stosowanie - hotelarstwo
(1)
Jakość produktu
(1)
Kucharstwo - podręcznik akademicki
(1)
Kuchnie mikrofalowe - podręcznik akademicki
(1)
Lipidy
(1)
Mikrobiologia przemysłowa - podręcznik akademicki
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mleko - technologia - podręcznik akademicki
(1)
Mrożonki - technologia - podręcznik akademicki
(1)
Nauka
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Owoce
(1)
Pasteryzacja - podręcznik akademicki
(1)
Pleśnie - atlas
(1)
Pleśnie - materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Probiotyki
(1)
Produkty i przetwory zbożowe - technologia
(1)
Produkty mleczne - technologia
(1)
Przemysł rolno-spożywczy - Polska - 2004-2006 r. - podręcznik
(1)
Przemysł rolno-spożywczy - podręcznik
(1)
Przemysł spożywczy
(1)
Przyjęcia okolicznościowe - organizacja
(1)
Przyrządy pomiarowe
(1)
Sterowanie
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologie cyfrowe
(1)
Warzywa
(1)
Węglowodany
(1)
Zatrucia pokarmowe - podręcznik akademicki
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zmiany klimatyczne
(1)
Znaki towarowe
(1)
Środowisko przyrodnicze
(1)
Żywność - konserwacja - podręcznik akademicki
(1)
Żywność - kontrola sanitarna - podręcznik akademicki
(1)
Żywność - mikrobiologia - atlas
(1)
Żywność - mikrobiologia - materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Żywność - mikrobiologia - podręcznik akademicki
(1)
Żywność - technologia - higiena
(1)
Żywność - technologia - higiena - podręcznik akademicki
(1)
Żywność - technologia - materiały pomocnicze dla szkół wyższych
(1)
Żywność - technologia - podręcznik
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Książki obrazkowe
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56063 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56366 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52647 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon - Publicat, © 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61807 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61815 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dla studentów specjalizujących się w biotechnologii żywności, technologii żywności i chemii spożywczej akademii rolniczych, medycznych i politechnik, dla nauczycieli akademickich, a także pracowników przemysłu piwowarskiego, spirytusowego i drożdżowego.
Bibliogr. przy rozdz. - Indeks.
Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi, główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności, problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 579 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40782 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45266 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61806 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 274-276.
Sól przemysłowa w wędlinach, „masło”, w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby… Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu „miks” i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego, poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64319 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38304 (1 egz.)
Brak okładki
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47167 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65186/I (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41088 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, m. in.: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów w przemyśle mleczarskim, spirytusowym, owocowo warzywnym i mięsnym ; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi ; stosowanie biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności ; problemy związane z biotechnologią ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik "Biotechnologia żywności" jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. Wydawnictwo poleca tę książkę także wszystkim Czytelnikom, którzy interesują się zagadnieniami stosowania metod biologicznych w produkcji żywności ; zwolennikom z pewnością pomoże utwierdzić się w swoich poglądach, a sceptykom - być może - zmienić zdanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71967 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63383 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63801 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej