Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(2)
Forma i typ
Proza
(2)
E-booki
(1)
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
W11 (Ciołka 20)
(1)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(1)
Autor
Abbs Annabel (1964- )
(2)
Kozak Jolanta (1951- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Temat
Acton, Eliza (1799-1859)
(2)
Klasy społeczne
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia angielska
(2)
Przyjaźń
(2)
Życie codzienne
(2)
Temat: czas
1801-1900
(2)
Temat: miejsce
Londyn (Wielka Brytania)
(2)
Gatunek
Powieść biograficzna
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Dokumenty elektroniczne
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Sekret panny Elizy / Annabel Abbs ; przełożyła Joanna Kozak. - Kraków : Mando, copyright 2022. - 396, [3] strony ; 21 cm.
Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej. Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania. Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej. Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania. Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej