Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(72)
Forma i typ
Książki
(64)
Proza
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
E-booki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Audiobooki
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(101)
wypożyczone
(27)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(5)
W11 (Ciołka 20)
(9)
W14 (Młynarska 35a)
(6)
W32 (Solidarności 90)
(13)
W51 (Bielskiego 3)
(9)
W73 (Żytnia 64)
(10)
W80 (Redutowa 48)
(10)
W91 (Chłodna 11)
(10)
W106 (Twarda 64)
(8)
BD21 (Solidarności 90)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(5)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(35)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(1)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(2)
Autor
Starosta Małgorzata (1982- )
(4)
Hoover Colleen (1979- )
(3)
Anderson Robert (1930- )
(2)
Belle Kimberly (1968- )
(2)
Blumenthal Heston (1966- )
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Duda Joanna (hotelarstwo)
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Górska-Warsewicz Hanna
(2)
Jargoń Ryszard
(2)
Kroc Ray (1902-1984)
(2)
Krzywda Sebastian
(2)
Sala Józef
(2)
Skowroński Jacek (1963- )
(2)
Spence Charles
(2)
Ulatowska Maria (1948- )
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zdziemborska Anna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Abeliovich Nomi
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Andrysiak Andrzej
(1)
Arno Anna (1984- )
(1)
Bar Noam
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barski Marcin
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Biesok Grzegorz (1976- )
(1)
Bobola Agnieszka Monika
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Błądek Zenon
(1)
Cieślik Donata
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Davidson Rob
(1)
Domańska Joanna
(1)
Dołowy Anna
(1)
Dąbrowska Anna (ekonomika)
(1)
Falauke
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Foryś D. B
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Górska-Chowaniec Agnieszka
(1)
Głowacka Karolina (dziennikarka)
(1)
Hinton Adam
(1)
Hofstetter Rachel
(1)
Jopek Katarzyna
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalczuk Iwona
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Liebling Abbott Joseph (1904-1963)
(1)
Linowski Dominik
(1)
Loranc Michał
(1)
Love John F
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Markowicz Marta
(1)
Milewska Mariola
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Możdżeń Konrad
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Neryng Andrzej
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Orłowska Joanna (hotelarstwo)
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Prączko Anna
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rzepecka Katarzyna
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Solier Stéphane
(1)
Stasiak Andrzej (geografia)
(1)
Strzeżek Anna (1983- )
(1)
Szajna Renata
(1)
Szostak Daniel
(1)
Tamimi Sami
(1)
Tauber Roman Dawid (1945-2019)
(1)
Tkaczyk Małgorzata (hotelarstwo)
(1)
Topolski Feliks |d (1907-1989)
(1)
Vitale Tom
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wiernicki Wiesław (1923- )
(1)
Wilczyńska Karolina (1973- )
(1)
Wilczyńska Karolina (1973- ). Sklepik ze wspomnieniami (pol.)
(1)
Wilczyński Jörg
(1)
Woolever Laurie
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(70)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(70)
angielski
(3)
niemiecki
(1)
rosyjski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
14-17 lat
(1)
Doktoranci
(1)
Menedżerowie
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(17)
Literatura amerykańska
(7)
Temat
Gastronomia
(32)
Restauratorzy (gastronomia)
(17)
Hotelarstwo
(5)
Kultura stołu
(5)
Osoby po rozwodzie
(5)
Restauracje
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Gastronomia - organizacja
(4)
Fast food
(3)
Floryści
(3)
Gastronomia - podręcznik dla szkół zawodowych
(3)
Kawiarnie i cukiernie
(3)
Kucharze
(3)
McDonald's Corporation
(3)
Rozterki miłosne
(3)
Zwłoki
(3)
Bary (lokale gastronomiczne)
(2)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(2)
COVID-19
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gastronomia - organizacja - podręcznik akademicki
(2)
Gastronomia - urządzenia - podręcznik akademicki
(2)
Hotelarstwo - podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Hotelarstwo - urządzenia - podręcznik akademicki
(2)
Kardiolodzy
(2)
Kelnerstwo
(2)
Kelnerstwo - podręcznik szkolny
(2)
Kobieta
(2)
Konkursy i festiwale kulinarne
(2)
Kroc, Ray(1902-1984)
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kulinaria
(2)
Miłość
(2)
Obsługa klienta - podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przestępczość zorganizowana
(2)
Przyjęcia okolicznościowe - organizacja
(2)
Przyjęcia okolicznościowe - podręcznik dla szkół zawodowych
(2)
Sekrety rodzinne
(2)
Tajemnica
(2)
Talent show
(2)
Winiarze
(2)
Zakładnicy
(2)
Zamki i pałace
(2)
Zarządzanie
(2)
Zmysły
(2)
Żywność
(2)
A. Blikle Sp. z o.o.
(1)
Aktorzy
(1)
Architektura - projekty - Polska - podręcznik akademicki
(1)
Barmani - praca - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Biura podróży - organizacja
(1)
Bliklowie (rodzina)
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chłodnictwo - urządzenia - podręcznik akademicki
(1)
Cukiernicy
(1)
Dziennikarze
(1)
Dziennikarze prasowi
(1)
Emigranci
(1)
Etyka zawodowa - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
GHP/GMP
(1)
Gastronomia - Polska
(1)
Gastronomia - Polska - od 2001 r.
(1)
Gastronomia - higiena
(1)
Gastronomia - higiena - podręcznik akademicki
(1)
Gastronomia - jakość
(1)
Gastronomia - marketing
(1)
Gastronomia - marketing - Polska - od 2001 r.
(1)
Gastronomia - marketing - podręcznik
(1)
Gastronomia - marketing - podręcznik akademicki
(1)
Gastronomia - organizacja - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Gastronomia - organizacje - podręcznik
(1)
Gastronomia - podręcznik
(1)
Gastronomia - podręcznik szkolny
(1)
Gastronomia - rachunkowość - podręcznik
(1)
Gastronomia - terminologia - słownik angielsko-polski
(1)
Gastronomia - terminologia - słownik polsko-angielski
(1)
Gastronomia - urządzenia
(1)
Gastronomia - urządzenia - podręcznik
(1)
Gastronomia - urządzenia - podręcznik szkolny
(1)
Gastronomia - zakłady - podręcznik akademicki
(1)
Gastronomia - zakłady - podręcznik szkolny
(1)
Gastronomia - zawód
(1)
Gastronomia - zawód - biografie - Europa - podręcznik
(1)
Gastronomia - zawód - biografie - Polska - podręcznik
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Handel - Polska - od 2001 r.
(1)
Hotelarstwo - budownictwo
(1)
Hotelarstwo - inwestycje
(1)
Hotelarstwo - organizacja
(1)
Hotelarstwo - organizacja - podręcznik akademicki
(1)
Hotelarstwo - organizacja - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Hotelarstwo - podręcznik akademicki
(1)
Hotelarstwo - prawo - Polska - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Hotelarstwo - prawo międzynarodowe - podręcznik dla szkół zawodowych
(1)
Hotelarstwo - rachunkowość - podręcznik
(1)
Temat: czas
1901-2000
(11)
2001-
(7)
1989-2000
(4)
1801-1900
(2)
1801-
(1)
1901-
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(5)
Polska
(4)
Boston (Stany Zjednoczone, stan Massachusetts)
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Atlanta (Stany Zjednoczone, stan Georgia)
(2)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Francja
(2)
Roztoka (woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Kleczew)
(2)
Wielkopolska
(2)
Gdańsk (woj. pomorskie)
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Sardynia (Włochy ; wyspa)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Warszawa
(1)
Warszawa - budownictwo - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Warszawa - gastronomia - historia - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Warszawa - historia - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Warszawa - kultura - historia - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Warszawa - sport - historia - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Warszawa - teatry - 1945-1978 r. - publicystyka
(1)
Wrocław (woj. dolnośląskie)
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Powieść
(12)
Kryminał
(7)
Dokumenty elektroniczne
(5)
Powieść obyczajowa
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Audiobooki
(3)
Biografia
(3)
Dokumenty dźwiękowe
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Romans
(2)
Thriller
(2)
Autobiografia
(1)
Horror
(1)
Komiks
(1)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Powieść erotyczna
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż polski
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Historia
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
72 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52028 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45420 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 26985 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52110 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65086 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42168/I (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63801 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61810 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Autor pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych, jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to może wpłynąć na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Pierwszy na polskim rynku wydawniczym podręcznik, w którym w sposób całościowy ujęto problematykę hotelarstwa i gastronomii w kontekście rozwoju rynku usług turystycznych. Autor jasno i przejrzyście omawia istotę usług hotelarskich i zarządzania hotelem, metody ustalania cen oraz badania efektywności firmy hotelarskiej, a także w sposób kompleksowy przedstawia problematykę zarządzania usługami gastronomicznymi i zagadnienia przemysłu czasu wolnego. Ostatni rozdział jest poświęcony trendom rozwojowym rynku usług turystycznych, z uwzględnieniem problematyki ochrony środowiska. Wywody są poparte ciekawymi studiami przypadków, które pomogą Czytelnikowi w pełni zrozumieć poruszane w książce zagadnienia. Podręcznik polecamy przede wszystkim studentom kierunków turystycznych uczelni różnych typów, słuchaczom studiów podyplomowych, uczestnikom kursów i szkoleń doskonalących umiejętności w zakresie zarządzania w hotelarstwie i gastronomii oraz menedżerom firm hotelarskich i gastronomicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40667 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 271.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa. Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 287-300.
Publikacja przedstawia zagadnienia zawiązane z hotelarstwem. Książka składa się z ośmiu rozdziałów omawiających m. in. usługi, zarządzanie hotelami czy gastronomię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67435 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wszystko smakuje? / Falauke. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Kultura Gniewu, 2023. - 103, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Komiks. Co zajmuje pierwsze miejsce na liście najgorszych rzeczy, jakie robią goście restauracji? Jak najszybciej nauczyć się na pamięć wielostronicowego menu albo zrobić siedem mojito? Co grozi za pomylenie składu dania dnia? Jakie koszmary śnią się kelnerkom? W swoim debiutanckim albumie Falauke zabiera nas w podróż po szemranych barach i ekskluzywnych restauracjach, rautach, weselach, jadłodajniach i fast foodach. Spoglądając przez ten kalejdoskop współczesnej gastronomii, widzimy nierzeczywiste oczekiwania pracodawców i klientów, niskie stawki, marne warunki pracy, a także to, że do przetrwania w tej branży konieczni są bliscy ludzie i dużo poczucia humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. IV (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Czy kiedykolwiek zdarzyło się Tobie nakrzyczeć na kelnera, że posiłek który przed chwilą zaserwował jest za zimny? A może byłeś oburzony, kiedy okazało się, że otrzymałeś zamówienie którego nie składałeś? Czy odwiedzając restaurację wychodzisz z założenia, że jako gość masz prawo do nieograniczonej władzy? Po lekturze tej książki zmienisz swoje dotychczasowe nastawienie. To nie jest książka kucharska, która zawiera przepis na każdy dzień, to książka, która uświadomi ci, że branża gastronomiczna rządzi się swoimi prawami i również stosuje własne chwyty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Autor pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych, jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to może wpłynąć na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52329 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 227-[232].
Bary, restauracje i kawiarnie od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Bywanie w lokalach stało się standardem. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego. W tym czasie restauracje, bary i kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda").
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).082 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60034 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 42168/II (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej