Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(1)
Placówka
W32 (Solidarności 90)
(2)
W51 (Bielskiego 3)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(4)
Autor
Alexander June
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Feldman Michał
(1)
Hägglund Maggan (1952- )
(1)
Jankowska Paulina
(1)
Kessler David A. (1951- )
(1)
Kurtycz Bartłomiej
(1)
Liguziński Maciej
(1)
Markowska Justyna
(1)
Pacquette Elise
(1)
Radwan Beata
(1)
Schmidt Ulrike
(1)
Sekuła Marzena
(1)
Treasure Janet
(1)
Waszkiewicz Marian J
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Kompulsywne objadanie się
(7)
Zaburzenia odżywiania
(3)
Bulimia
(2)
Odżywianie
(2)
Otyłość
(2)
Techniki samopomocy
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Badania naukowe
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie otyłości
(1)
Masa ciała
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Osoby z bulimią
(1)
Otyłość olbrzymia
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Psychologia ciała
(1)
Psychologia ekonomiczna
(1)
Psychoterapia
(1)
Samokontrola
(1)
Suplementy diety
(1)
Uczucia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
Poradnik
(4)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Psychologia
(6)
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nałóg jedzenia / Marek Bardadyn. - Wyd. 2. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2015. - 116, [2] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Odżywianie-higiena Dieta-terapia Kucharstwo
Książka porusza temat uzależnienia od jedzenia. Autor dowodzi, że odruchowe sięganie po ulubione przysmaki w celu poprawienia samopoczucia, słabość do słodyczy, problemy z kontrolowaniem kaloryczności spożywanych posiłków to pierwsze oznaki zgubnego nałogu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zajadanie emocji : jak sobie z tym poradzić? / Maggan Hägglund ; przekład Marian J. Waszkiewicz & Maciej Liguziński. - Wydanie w nowej szacie graficznej. - Warszawa : Laurum ; Poznań : Wamex, 2023. - 183, [8] stron : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Bibliografia na stronach 182-183.
Stoisz przed lodówką, choć wcale nie jesteś głodny? Masz problemy z zajadaniem smutków? Wieczornym podjadaniem? Próbujesz zagłuszyć stres, złość, zmęczenie albo frustrację za pomocą batonika czekoladowego bądź frytek? A może nie umiesz rozplanować sobie dnia? Jeśli na któreś z tych pytań twoja odpowiedź brzmi „tak”, to być może masz tendencję do „zajadania” emocji. A gdyby tak odważyć się z nimi skonfrontować, zamiast próbować zagłuszyć je kolejną przekąską? Gdyby zamiast karmić swoje emocje, spróbować uwolnić się od nich w inny sposób? Dzięki Maggan Hägglund pozbędziesz się tego głodu, który swoje źródło ma w twojej głowie, i zaczniesz jeść, by odżywić swoje ciało, a nie po to, by uspokoić umysł. Ta książka to klucz do zrozumienia, dlaczego kwestia jedzenia może być czasami tak skomplikowana. Jest odpowiedzią na pytanie: jak radzić sobie z głodem emocjonalnym? Dzięki niej dowiesz się, w jaki sposób poprawić sobie samopoczucie w inny sposób niż podjadając często niezdrowe przekąski (bo wiadomo, że będąc w złym humorze raczej sięgniesz po czekoladę lub lody z bitą śmietaną niż po buraki czy szpinak). Zajadanie emocji to praktyczny przewodnik, który wyjaśnia związek między stanem uczuciowym a jedzeniem. Jeśli więc nie potrafisz sobie odmówić nadmiaru smakołyków, to ta książka jest dla ciebie. Autorka poza wyjaśnieniem zależności między jedzeniem a emocjami proponuje alternatywne zajęcia, które powstrzymają cię przed niepotrzebnym podjadaniem. Przekonuje, że możesz wykorzystać w życiu pełnię swoich możliwości bez pocieszania się zajadaniem, podjadaniem czy przejadaniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75571 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zajadanie emocji : jak nie ulegać pokusom / Justyna Markowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2022. - 190, [2] strony : ilustracje ; 19 cm.
Książka przedstawia solidną dawkę wiedzy, pozwalającą zrozumieć mechanizmy rządzące jedzeniem "zachciankowym", oraz proponuje przepisy kulinarne, dzięki którym z łatwością można ograniczyć epizody zajadania emocji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 173-179.
Książka "Pokonać bulimię i zespół napadowego objadania" oparta jest na badaniach naukowych i już od ponad 20 lat prowadzi czytelników krok po kroku przez proces wychodzenia z zaburzeń odżywiania. Przystępny język, inspirujące historie chorych oraz sugestywne ilustracje zachęcają, dają nadzieję i otwierają nowe perspektywy przed wszystkimi czytelnikami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70225 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak pokonać objadanie się / Christopher G. Fairburn ; przekład Beata Radwan. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, copyright 2014. - 254, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Psychologia)
Bibliografia na stronach 245-250. Indeks.
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała. W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i dlaczego, jaka jest różnica między napadowym objadaniem się a zwykłym przejadaniem się, czy napadowe objadanie się jest uzależnieniem, jakie są emocjonalne i fizyczne skutki napadowego objadania się oraz jakie terapie okazały się skuteczne. Część druga zawiera szczegółowe objaśnienie zastosowania programu Fairburna, zarówno we współpracy z terapeutą, jak i samodzielnie. Można tam znaleźć praktyczne narzędzia i rady, które pomogą dostosować do własnych potrzeb program prowadzący do przezwyciężenia pokusy objadania się, uzyskania kontroli nad tym, co i kiedy się je, uwolnienia się od rygorystycznej diety i innych zwyczajów, które mogą się przyczyniać do napadów objadania się, wprowadzenia stałych, zdrowych wzorców odżywiania, a także poprawy obrazu własnego ciała i ograniczenia ryzyka nawrotu zaburzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70196 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak współcześnie (TY)jemy? : psychologiczne aspekty otyłości / Marzenna Sekuła. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, copyright 2023. - 172 strony : ilustracje ; 23 cm.
(Engram)
Bibliografia na stronach 152-172.
Książka dotyczy globalnego problemu współczesnego świata, jakim jest otyłość. Pozwala lepiej zrozumieć zachowania żywieniowe i ich zmianę. Wyniki badań własnych Autorka przekłada na język praktyki i wskazuje, które zmienne psychologiczne ułatwiają, a które utrudniają samoregulację zachowań żywieniowych. zarówno w grupie pacjentów bariatrycznych, jak i osób chcących zmodyfikować swój styl żywienia. Tym samym wskazuje, jak i co można zmienić, by redukcja masy ciała była skuteczna i trwała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76325 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej