Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(4)
Forma i typ
E-booki
(2)
Książki
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
W11 (Ciołka 20)
(1)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(1)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(2)
Autor
Abbs Annabel (1964- )
(2)
Kozak Jolanta (1951- )
(2)
Booth Michael
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Fort Matthew
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Temat
Acton, Eliza (1799-1859)
(2)
Klasy społeczne
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia angielska
(2)
Przyjaźń
(2)
Życie codzienne
(2)
Fort, Matthew(1947- )
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
Temat: miejsce
Londyn (Wielka Brytania)
(2)
Włochy
(1)
Gatunek
Dokumenty elektroniczne
(2)
Literatura podróżnicza angielska
(2)
Powieść biograficzna
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Sekret panny Elizy / Annabel Abbs ; przełożyła Joanna Kozak. - Kraków : Mando, copyright 2022. - 396, [3] strony ; 21 cm.
Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej. Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania. Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy - geografia Kucharstwo Fort, Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka relacjonuje podróż z południa na północ Włoch na kultowym motorze Vespa. Autor, będący brytyjskim krytykiem kulinarnym, wyruszył śladem tradycyjnych włoskich przysmaków, których szczegółowe, plastyczne opisy wraz z przepisami znalazły się na kartach książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Autor książki po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu - specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Powieść inspirowana prawdziwą historią Elizy Acton, autorki pierwszej książki kulinarnej. Anglia, rok 1835. Do Londynu docierają rzadkie przysmaki, egzotyczne przyprawy i nieznane owoce. Nikt jednak nie wie, jak ich używać. Kiedy wydawca proponuje Elizie Acton napisanie książki kucharskiej zamiast kolejnego tomiku poezji, dziewczyna odmawia. Bankructwo ojca zmienia jednak jej sytuację. Eliza musi z czegoś żyć. Chociaż nigdy wcześniej nie postawiła stopy w kuchni, zaczyna zbierać przepisy, eksperymentować, aż w końcu ze zdziwieniem odkrywa w sobie talent i pasję do gotowania. Pomocnicą Elizy zostaje pozbawiona środków do życia Ann. Choć dzielą je różnice klasowe oraz pilnie strzeżone tajemnice, między kobietami nawiązuje się przyjaźń. Razem przetestują setki przepisów, odkryją nieznane im dotąd smaki i stworzą książkę kucharską, która zrewolucjonizuje spojrzenie na gotowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej