Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(26)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
wypożyczone
(18)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(8)
W11 (Ciołka 20)
(5)
W32 (Solidarności 90)
(6)
W51 (Bielskiego 3)
(6)
W73 (Żytnia 64)
(8)
W80 (Redutowa 48)
(6)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(11)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
Autor
Chojnowski Karol
(2)
Fort Matthew
(2)
Glasenapp Małgorzata
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Tucci Stanley (1960- )
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cazals Jean
(1)
Cichocka Ewa Karolina
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Lawson Nigella (1960 - )
(1)
Malmros Manfrinato Louise (1965-‏ )
(1)
Maugeri Holmström Francesca (1953- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Rokicka Alicja (kuchnia)
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Skarbińska Alicja (1949-2017)
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Solier Stéphane
(1)
Sora Marcello
(1)
Tinslay Petrina
(1)
Toselli Barbara
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumacz)
(1)
Zawadzka-Strączek Maria
(1)
Zilli Aldo
(1)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(26)
Język
polski
(26)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia włoska
(26)
Kultura stołu
(3)
Aktorzy amerykańscy
(2)
Emigranci
(2)
Kaszotto
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Risotto
(2)
Tucci, Stanley (1960- )
(2)
Życie codzienne
(2)
Agnello Hornby, Simonetta(1945- )
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Capponi (rodzina)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Elon, Beth (1932- )
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Fort, Matthew(1947- )
(1)
Gastronomia
(1)
Książki kucharskie
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rodzina
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Włosi
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(6)
Toskania (Włochy)
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Watykan
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Autobiografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Antologia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(12)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Kuchnia włoska Kucharstwo
Indeks.
Poznaj 130 ciekawych przepisów pogrupowanych według głównych składników, takich jak kurczaki, ryby czy makaron, aby wykorzystać produkty, które masz akurat w szafce i lodówce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nigella Lawson w książce pt."Nigellissima. Włoskie inspiracje" pokazuje jak szybko i łatwo można stworzyć coś pysznego czerpiąc natchnienie i inspiracje z włoskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Indeks.
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Wegetariańskie dania z pasją, pełen smaków i aromatów Sycylii. Kilka tradycyjnych włoskich składników - mtakich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi i orzechy - tworzą lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej, o smakach i aromatach, które są jej bliskie. Flavia gotuje z szacunkiem dla wspomnień, dla tradycji i rodzinnych historii. Ale też nie ogranicza siebie i innych. Podróżuje, próbuje, kolekcjonuje nowe kulinarne wrażenia, a potem przenosi je na domowy grunt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy-podróże Kucharstwo Publicystyka amerykańska Elon Beth (1932- )-pamiętniki
Indeksy.
Kulinarna podróż po Toskanii przeplatana licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami. Wraz z autorką poznajemy tajemnicę najlepszych włoskich restauracji, a toskańską fiestę, dzięki przepisom, możemy urządzić w swojej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Styl życia-Włochy Kuchnia włoska Armstrong D. G.-pamiętniki
Książka wspomnieniowa pary Amerykanów, która postanowiła osiedlić się w Toskanii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoje Zdrowie)
Indeks.
Książka kucharska zawierająca przepisy na włoskie potrawy wegetariańskie. Brak zdjęć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Indeks.
Słynny włoski kucharz i restaurator Aldo Zilli pokazuje, jak w prosty sposób tworzyć prawdziwe włoskie smaki. W 40 przepisach na tradycyjne i nowoczesne dania Aldo korzysta z łatwo dostępnych składników, a w przypadku produktów trudniej osiągalnych podaje ich zamienniki. Aldo dzieli się z Czytelnikami swoją wiedzą na temat najważniejszych składników włoskich potraw. Te wiadomości przydadzą się podczas zakupów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy-podróże Kucharstwo Fort Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka kulinarno-podróżnicza. Autor opowiada o swojej wędrówce po Sycylii odbytej tropem największych atrakcji kulinarnych regionu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 580-597.
Podróż po oblanym słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Autorka ze znawstwem i lekkością prowadzi czytelnika przez dziewiętnaście głównych regionów kraju przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Risotto i kaszotto : włoskie i swojskie klimaty / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 159, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, które dobrze się zadomowiło w Polsce. Bazą jest włoski ryż arborio, bulion i wino, natomiast lista dodatków jest właściwie nieskończona i można ją uzupełniać według własnej fantazji. Proponujemy m.in. proste, lecz wykwintne risotto z miętą i cytryną, z gorgonzolą, ze szpinakiem czy dynią w roli głównej. Dla wielbicieli owoców morza – z krewetkami, a dla amatorów potraw mięsnych – z kurczakiem. Jeśli ryż zastąpimy kaszą, otrzymamy bardziej swojskie, a jednocześnie modne ze względu na swoje odżywcze walory kaszotto. Można do niego użyć zarówno kaszy gryczanej, jak i jęczmiennej, najlepiej o dużych ziarnach, czyli typu pęczak. W naszej książce polecamy kaszotto z leśnymi grzybami, z brokułem i orzechami, z porem i zielonym groszkiem i wiele innych – równie smacznych!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Risotto i kaszotto : apetyczne i pożywne. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2020. - 174, [2] : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Ciekawe, pełne różnorodnych smaków, oryginalne przepisy na risotto i kaszotto. Risotto jest proste w przygotowaniu, sycące, bogate w smaku, a kaszotto zdobywa coraz większą popularność ze względu na walory smakowe i prozdrowotne. W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na dania jednogarnkowe, których podstawę stanowią ryż lub kasze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Dolce Vita / Wydawnictwo Czarne)
Autobiografia, wspomnienia z podróży dziecinnych i sztuką kulinarną w tle. Autorka zmysłowo i barwnie opisuje codzienne życie w sycylijskiej posiadłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 Agnello Hornby S. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 303-305.
Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona Toskania / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2013. - 185, [6] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Kuchnia włoska Styl życia-Włochy Seghi A.-pamiętniki
Poświęcona włoskim kulinariom książka Polki od lat mieszkającej w tym kraju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Indeks.
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy - geografia Kucharstwo Fort, Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka relacjonuje podróż z południa na północ Włoch na kultowym motorze Vespa. Autor, będący brytyjskim krytykiem kulinarnym, wyruszył śladem tradycyjnych włoskich przysmaków, których szczegółowe, plastyczne opisy wraz z przepisami znalazły się na kartach książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Książka została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej