Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(53)
Forma i typ
Książki
(50)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(72)
wypożyczone
(15)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W11 (Ciołka 20)
(2)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(10)
W51 (Bielskiego 3)
(12)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(5)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(6)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD21 (Solidarności 90)
(2)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(10)
BD36 (Redutowa 48)
(3)
BD46 (Chłodna 11)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(17)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(5)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(4)
Loreau Dominique
(3)
Waśko-Bongiraud Angelina
(3)
Łozińska Maja
(3)
Łoziński Jan
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Granville Adam
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bielenin-Lenczowska Karolina (1978- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chymkowski Roman (1977- )
(1)
Dampz Magdalena
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jarecka Urszula
(1)
Jaroszuk Anna
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Madejski Paweł
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mateja-Jaworska Bogumiła
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mostek Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Sam
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Paluszkiewicz Bartosz
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Próba Maciej
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rauszer Michał
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Skowrońska Marta
(1)
Solier Stéphane
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Tarasiewicz Kordian (1910-2013)
(1)
Thuras Dylan
(1)
Truściński Łukasz
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wilson Bee
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
1801-1900
(2)
Kraj wydania
Polska
(53)
Język
polski
(52)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kultura stołu
(46)
Kucharstwo
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Życie codzienne
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Gastronomia
(5)
Żywność
(5)
Obyczaje
(4)
Savoir-vivre
(4)
Kuchnia włoska
(3)
Odżywianie
(3)
Arguile, Katherine Tamiko
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gotowanie
(2)
Japończycy
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Potrawy
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Alkoholizm
(1)
Bale kostiumowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Fast food
(1)
Gościnność
(1)
Herbata
(1)
Historia mówiona
(1)
Internet - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kawa
(1)
Kawiarnie i cukiernie - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kobieta
(1)
Konsumenci (ekon.) - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kontrkultura
(1)
Kucharstwo - historia - Polska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia polska - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kultura masowa - a religia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura masowa - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura stołu - Polska - 17 w.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kultura stołu - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura uczestnictwa
(1)
Kultura wysoka a kultura niska
(1)
Literatura
(1)
Migracje
(1)
Moda - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Muzyka - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Młodzież
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje - Polska
(1)
Obyczaje - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - socjologia
(1)
Osadnictwo
(1)
Osadnicy
(1)
Osobliwości
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek(1942- )
(1)
Plac Teatralny (Warszawa)
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Polacy za granicą
(1)
Postacie historyczne
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Przyjęcia okolicznościowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Religia
(1)
Religia - a kultura masowa - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Restauracje
(1)
Restauracje - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Rytuały
(1)
Tematy i motywy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Tęsknota
(1)
Uczucia
(1)
Ulica Krakowskie Przedmieście (Warszawa)
(1)
Ulica Marszałkowska (Warszawa)
(1)
Ulica Nowy Świat (Warszawa)
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Wpływ i recepcja
(1)
Zabawy taneczne - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Życie codzienne - Polska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
2001-
(2)
2001-0
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
301-
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Francja
(2)
Japonia
(2)
Świat
(2)
Austria
(1)
Lubuskie, województwo
(1)
Portugalia
(1)
Rio Claro do Sul (Brazylia)
(1)
Rzym
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Opracowanie
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradniki
(4)
Poradnik
(3)
Antologia
(2)
Felieton
(2)
Kultura stołu
(2)
Monografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Szkic literacki
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Anegdoty
(1)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Literaturoznawstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
53 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Bibliografia na stronach 202-203. Indeks.
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielichy do wina, a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek - to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36861 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trzeba coś pokroić? Jaka jest różnica między krojeniem a siekaniem? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał "Pedanta w kuchni" przegapić.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski ; zilustrował Lech Majewski. - Wydanie pierwsze. - Olszanica : Bosz, 2017. - 122, [2] strony : ilustracje ; 29 cm.
Troje rozmówców – wybitny językoznawca, scenografka i felietonistka oraz dziennikarz snują opowieść o dawnych i współczesnych obyczajach związanych ze wspólnym biesiadowaniem, o tradycji i kulturze jedzenia, analizują etymologię i nazewnictwo potraw i posiłków, podkreślają wspólnotową rolę stołu we wszystkich warstwach społecznych –od arystokracji i ziemiaństwa po domy mieszczańskie i chłopskie. Charakteryzują także nowe obyczaje jedzeniowe Polaków, które stają się dla nich swoistą diagnozą naszej współczesności, a nawet świadectwem określonych poglądów politycznych. Erudycyjna i dowcipna, pełna odwołań do literatury i filmu książka dla wszystkich, którzy ani myślą się odchudzać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58216/V (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wyd. 2, popr. - Warszawa : "Muza", 2012. - 355, [5] s. : il. (gł. kolor.), 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia / Muza)
Hasło UKD: Kuchnia różnych narodów-zwyczaje-Polska Kucharstwo
Bibliogr. s. 350-351. Indeks.
Pożywienie jest ważną sferą kultury i obyczaju. Obyczaje i kultura stołu są znakiem regionalnej i narodowej odrębności. Czytelnik znajdzie w książce przykłady charakterystycznych potraw polskich, zarówno z najskromniejszej kuchni ubogich, jak i wykwintnej i obfitej kuchni wyższych stanów. Autorka opowiada o najważniejszych polskich produktach spożywczych, uchyla drzwi do tradycyjnej komory, spiżarni, domowej piwniczki i apteczki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Bibliografia na stronach 462-[474].
Pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Autor książki był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 fr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gatunek
Hasło UKD: Posiłki-etnografia-Japonia Odżywianie-higiena Kucharstwo
Esej poświecony jedzeniu. Autorka odwołuje się przede wszystkim do kultury azjatyckiej, której przedstawiciele posiadają inne od mieszkańców Zachodu nawyki żywieniowe. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomagają zmienić stosunek do konsumpcji. Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Esej poświecony jedzeniu. Autorka odwołuje się przede wszystkim do kultury azjatyckiej, której przedstawiciele posiadają inne od mieszkańców Zachodu nawyki żywieniowe. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomagają zmienić stosunek do konsumpcji. Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Esej poświecony jedzeniu. Autorka odwołuje się przede wszystkim do kultury azjatyckiej, której przedstawiciele posiadają inne od mieszkańców Zachodu nawyki żywieniowe. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomagają zmienić stosunek do konsumpcji. Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej / Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie II. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 331, [4] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 325-331.
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Książka jest zbiorem artykułów różnych autorów. Wszystkie dotyczą sposobów spożywania pokarmu i napojów oraz związanych z nimi zwyczajów i wierzeń w różnych kulturach i epokach. Całość napisana przystępnym językiem z bogatą bibliografią.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52695 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy życie jest skomplikowane, kiedy ma się siedem lat? Z pewnością. Przynajmniej tak myśli Mati. Jego ciocia Asta upiekła i tnie właśnie napoleonkę, ulubione ciasto chłopca, na sześć kawałków. Jako że jest on bardzo dobry z matematyki, szybko dokonuje obliczeń. Skoro przy stole jest pięć osób, a kawałków ciasta sześć, to jeden zostanie. Wpadł zatem na genialny pomysł. Poprosił o najmniejszy kawałek, ponieważ kiedy skończy go jeść, dostanie dokładkę - na to przynajmniej liczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61800 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 580-597.
Podróż po oblanym słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Autorka ze znawstwem i lekkością prowadzi czytelnika przez dziewiętnaście głównych regionów kraju przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? / Paulina Wierzba. - [Piaseczno] : Wydawnictwo Storybox.pl, [2021]. - 1 płyta CD (1 godz. 15 min) : digital, stereo. ; 12 cm.
(Audiobook)
AUDIOBOOK. Nagranie w formacie MP3. Książka poświęcona kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niej, co jedzą ludzie, a jedzą w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława”, przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie II, zmienione. - Warszawa : PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 288-[295].
Autorzy opowiadają o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u. Śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz ; ilustracje Andrzej Zaręba. - Dodruk 2021. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2021. - 230, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Bibliografia na stronach 483-489.
Stworzony przez garstkę indywidualistów przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa i przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, to niestety poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską amerykańskiego imperializmu za granicą. Długa jest lista oskarżeń, jednak autor składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu, cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Socjologiczna praca napisana z pasją, którą czyta się bardzo dobrze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 45998 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej