Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(4)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(1)
W51 (Bielskiego 3)
(1)
W80 (Redutowa 48)
(2)
W91 (Chłodna 11)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(5)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(3)
III Czytelnia Naukowa Cymelia (Solidarności 90)
(1)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Matusiak Anna (1940- )
(2)
Ochab Maryna (1946- )
(2)
Toussaint-Samat Maguelonne (1926- )
(2)
Czerniecki Stanisław
(1)
De Kruif Paul (1890-1971)
(1)
Głowacka-Penczyńska Anetta
(1)
Higman B. W. (1943- )
(1)
Juraś-Krawczyk Barbara
(1)
Konarzewski Marek (1961- )
(1)
Kortko Dariusz
(1)
Kunicka Anna
(1)
Lamowa Paula (ca 1890-post 1967)
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Lubomirski Stanisław (1931- )
(1)
Próba Maciej
(1)
Spychaj Magdalena
(1)
Truściński Łukasz
(1)
Watoła Judyta
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Woźnicka Elżbieta
(1)
Żychlińska Justyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(5)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Temat
Odżywianie
(6)
Żywność
(5)
Odżywianie - historia
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność - historia
(2)
Cukier
(1)
Cukrownictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
Dietetyka
(1)
Dietetyka - historia
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Głód
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Książki kucharskie - 17 w.
(1)
Kucharstwo - historia - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia polska - historia - 17 w.
(1)
Kuchnia słowiańska - historia - 7-10 w.
(1)
Kultura materialna - historia - Słowianie - 7-10 w.
(1)
Kultura stołu
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - fizjologia - historia
(1)
Odżywianie - higiena - zagadnienia
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 17 w.
(1)
Odżywianie - kultura - Słowianie - 7-10 w.
(1)
Otyłość
(1)
Przedmioty użytku codziennego - Słowianie - 7-10 w.
(1)
Przepisy kulinarne - Polska - 17 w.
(1)
Rolnictwo - historia
(1)
Słowianie - etnografia - 7-10 w.
(1)
Życie codzienne - Słowianie - 7-10 w.
(1)
Temat: czas
1918-
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Bibliografia na stronach 462-[474].
Pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58628 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fascynująca i bardzo smakowita pozycja pod każdym względem. Autorka stara się dowieść, że dzieje ludzkiej egzystencji zależne były i są od spożywanych potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa Cymelia (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Cim.2350 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46780 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62153 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Książka stanowi przykład praktycznej realizacji postulatu interdyscyplinarności w studiach nad pożywieniem, które w ostatnich latach jest przedmiotem badań przedstawicieli wielu nauk: archeologii, historii, antropologii, socjologii, kulturoznawstwa. Prezentowane w niej artykuły podzielone na trzy części o zróżnicowanej tematyce, mieszczące się w ramach tzw. food studies, podejmują próbę określenia roli jedzenia w życiu człowieka. Nie tylko przez pryzmat zaspokajania podstawowych potrzeb egzystencjonalnych, ale także jako ważne źródło, które w przestrzeni historycznej kreowało działania społeczno-kulturowe. Takie zintegrowane spojrzenie na kwestię żywności jest niezbędne do pełnego zrozumienia złożonych problemów związanych z jedzeniem. Takie podejście jest także czymś więcej niż tylko sumą badań poszczególnych dyscyplin naukowych - dostarcza nowych informacji na temat sposobów, w jakich żywność uczestniczy w całokształcie procesów społecznych, politycznych, środowiskowych, kulturowych i ekonomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.316 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Z Wagą)
Fascynująca i bardzo smakowita pozycja pod każdym względem. Autorka stara się dowieść, że dzieje ludzkiej egzystencji zależne były i są od spożywanych potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 39
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41677 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodziutki : biografia cukru / Dariusz Kortko, Judyta Watoła. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2018. - 383, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 379-382.
Zbiór tekstów, po części esejów, po części reportaży, poświęconych toksycznemu związkowi człowieka z cukrem. W kolejnych rozdziałach wątki historyczno-kulturowe ukazujące historię odkrycia, wykorzystania i spopularyzowania cukru na świecie jako składnika diety o dobroczynnym działaniu i wielkiej wartości odżywczej, przeplatają się z wątkami medycznymi dokumentującymi jego szkodliwość dla ludzkiego organizmu. Bohaterami opowieści są m.in. królowa Elżbieta I, Ludwik XIV i król August II Mocny. Pojawiają się wątki odkryć geograficznych, kolonizacji i niewolnictwa, wojen, wielkiego biznesu i badań naukowych. Żywym językiem prowadzona narracja zawiera mnóstwo zarówno ciekawostek historycznych i faktów medycznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54594 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej