Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
W11 (Ciołka 20)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(2)
W51 (Bielskiego 3)
(1)
Odolanka (Ordona 12F)
(2)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(1)
Autor
Dymińska Dominika (1991- )
(2)
Foer Jonathan Safran (1977- )
(2)
Gruber Achim
(1)
Gzyra Dariusz
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Ludzie a zwierzęta
(4)
Znęcanie się nad zwierzętami
(4)
Ekoetyka
(3)
Prawa zwierząt
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Wegetarianizm
(2)
Choroby zwierząt
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Etyka
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Opieka nad zwierzętami
(1)
Weganizm
(1)
Weterynaria
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka poświęcona kulisom masowej produkcji i przetwarzaniu mięsa. Autor, dowiedziawszy się, że zostanie ojcem, postanowił dowiedzieć się w jakie żywienie jest najlepsze dla dziecka, przede wszystkim czym jest mięso, skąd pochodzi, jak się je produkuje, jak traktowane są zwierzęta podczas tego procesu, jak ich jedzenie wpływa na gospodarkę. Ciekawy głos na temat wegetarianizmu i ekologii.
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 355-357. Indeks.
We współczesnym świecie zwierzę bywa niemal członkiem rodziny. Kochamy je i chcemy dla niego jak najlepiej. Czy mamy jednak pewność, że nasz sposób traktowania czworonożnych przyjaciół i wybory, których dokonujemy w ich imieniu, naprawdę im służą? Na te pytania szczegółowo odpowiada Achim Gruber, praktykujący lekarz weterynarii i naukowiec-patolog, który od lat zajmuje się zwierzętami i ich relacją z człowiekiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu inwentaryzacji zbiorów.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76151 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziękuję za świńskie oczy : jak krzywdzimy zwierzęta / Dariusz Gzyra. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2018. - 426, [6] stron : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 424-[427].
"Dziękuję za świńskie oczy" to ważny głos w debacie na temat naszego stosunku do innych zwierząt. Autor nie tylko pokazuje, że zwierzęta są niezastąpionym źródłem wiedzy o świecie, w tym o ludziach, ale również jak bardzo potrzebna jest prowegańska polityka rozwoju. Dariusz Gzyra uważa, że w świecie, w którym zło jest wszechobecne, widać wyraźnie, ile jest możliwości czynienia dobra. Weganizm postrzega jako kontestację systemu manipulującego ludźmi, a rozwijanie krytycznego myślenia jako podstawowy akt oporu. W Polsce każdego roku dla smaku, kaprysu i mody zabija się miliony zwierząt. Codziennie po cichu na fermach przemysłowych i w rzeźniach giną kurczaki, świnie, cielęta, norki oraz wiele innych zdolnych do odczuwania zwierząt. Choć większość Polek i Polaków deklaruje miłość do zwierząt i jest przekonana, że odczuwają one ból tak samo jak ludzie, a połowa z nas ma pod opieką jakiegoś zwierzęcego pupila, to mało kto na poważnie traktuje zwierzęcą krzywdę. Ponieważ nie chcemy widzieć cierpienia i śmierci zwierząt, większość niezliczonych przypadków przemocy wobec nich to działanie na zlecenie. Zaplanowane, metodyczne i standardowe. Zgadzamy się na stosowanie przemocy przez innych, abyśmy sami mogli się cieszyć smakiem mięsa i innych produktów pochodzących od zwierzęcych. Ale czy to zwalnia nas z odpowiedzialności?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zjadanie zwierząt / Jonathan Safran Foer ; przełożyła Dominika Dymińska. - Wydanie drugie, poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2019. - 330, [6] stron : ilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Książka poświęcona kulisom masowej produkcji i przetwarzaniu mięsa. Autor, dowiedziawszy się, że zostanie ojcem, postanowił dowiedzieć się w jakie żywienie jest najlepsze dla dziecka, przede wszystkim czym jest mięso, skąd pochodzi, jak się je produkuje, jak traktowane są zwierzęta podczas tego procesu, jak ich jedzenie wpływa na gospodarkę. Ciekawy głos na temat wegetarianizmu i ekologii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej