Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(455)
Forma i typ
Książki
(444)
Poradniki i przewodniki
(387)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Proza
(12)
E-booki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Czasopisma
(3)
Albumy i książki artystyczne
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(585)
wypożyczone
(222)
nieokreślona
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(80)
W11 (Ciołka 20)
(37)
W14 (Młynarska 35a)
(3)
W32 (Solidarności 90)
(122)
W51 (Bielskiego 3)
(59)
W73 (Żytnia 64)
(34)
W80 (Redutowa 48)
(60)
W91 (Chłodna 11)
(17)
W106 (Twarda 64)
(40)
BD13 (Staszica 5a)
(16)
BD21 (Solidarności 90)
(2)
BD25 (Żytnia 64)
(3)
BD32 (Twarda 64)
(207)
BD36 (Redutowa 48)
(2)
BD46 (Chłodna 11)
(8)
Odolanka (Ordona 12F)
(107)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(11)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(1)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(5)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyk)
(12)
Makarowska Magdalena
(12)
Musiałowska Dominika
(9)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(8)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(7)
Kieżun Bartek (1976- )
(7)
Bochenek Karolina
(6)
Bareła Malwina
(5)
Skarżyńska Katarzyna
(5)
Zasuwa Iwona
(5)
Brodnicki Pascal (1976- )
(4)
Durnowska Małgorzata
(4)
Dywan Agnieszka
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Urban Viola
(4)
Wolański Robert (fotografia)
(4)
Zielewska Joanna
(4)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(3)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(3)
Frazier Karen S
(3)
Hładki Cezary
(3)
Klasen Jörn
(3)
Korkosz Michał
(3)
Lovekin Jonathan
(3)
Maciurzyńska Marta
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Mizera Justyna
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Robertson Robin (1953- )
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Ruman Elżbieta
(3)
Samborska Małgorzata
(3)
Stachura Teresa. Przepisy kuchni pachnącej ziołami (pol.)
(3)
Stromkie-Złomaniec Monika
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(3)
Śliwińska Katarzyna
(3)
Żak Aleksandra
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Aviv Jonathan E. (1960- )
(2)
Aviv Samara Kaufmann
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Bredvad Robert
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Crocker Pat
(2)
De Santis Andy
(2)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(2)
Dudowicz Michalina
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Greger Michael
(2)
Grątkowski Igor
(2)
Górska Agnieszka (1973- )
(2)
Hejmej Przemysław
(2)
Hikiert-Bereza Anna
(2)
Ida Akiko
(2)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(2)
Just Nicole
(2)
Kaczmarek Magdalena
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Kiszycka Emilia
(2)
Klukowska Michalina
(2)
Kobylańska Aleksandra
(2)
Kostelecký Martin
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Kowalczyk Jakub
(2)
Kozak Krystyna (1961- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(2)
Lawson Nigella (1960 - )
(2)
Lipińska Marta
(2)
Marciniak Hanna (1984- )
(2)
Mikulska Katarzyna (kulinaria)
(2)
Minta Małgorzata
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Murota Maori
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Nosek Milena
(2)
Novák Petr
(2)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Paruzel Kinga
(2)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(2)
Pieńkos Magdalena
(2)
Płaczek Paweł (1983- )
(2)
Riis René
(2)
Rogalski Artur
(2)
Rokicka Alicja (kuchnia)
(2)
Roszkowska Kamila
(2)
Sawicka Katarzyna
(2)
Smile Olga
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(339)
2010 - 2019
(89)
2000 - 2009
(27)
Okres powstania dzieła
2001-
(442)
1901-2000
(8)
1989-2000
(7)
1801-1900
(2)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(448)
Wielka Brytania
(4)
Ukraina
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(449)
angielski
(4)
nieznany (po)
(1)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(12)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(10)
Rodzice
(4)
0-5 lat
(2)
Chorzy na Hashimoto
(2)
Kobieta
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cukrzycy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Młodzież
(1)
Rowerzyści
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(120)
Leczenie dietą
(45)
Kuchnia wegańska
(37)
Potrawy dietetyczne
(36)
Kuchnia wegetariańska
(33)
Dietetyka
(24)
Dieta niskowęglowodanowa
(18)
Insulinooporność
(18)
Kuchnia polska
(18)
Kucharstwo
(17)
Potrawy dla dzieci
(16)
Gotowanie
(15)
Kultura stołu
(14)
Odżywianie
(13)
Potrawy
(13)
Potrawy szybkie i łatwe
(13)
Kuchnia włoska
(12)
Dieta bezglutenowa
(11)
Ziołolecznictwo
(11)
Ciasta
(10)
Kuchnia regionalna
(10)
Warzywa
(10)
Weganizm
(10)
Zdrowy styl życia
(10)
Desery
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Gastronomia
(8)
Jelita
(8)
Odporność
(8)
Posiłki na wynos
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Rośliny lekarskie
(8)
Zwyczaje żywieniowe
(8)
Żywność
(8)
Dieta fleksitariańska
(7)
Dieta pudełkowa
(7)
Kuchnia sezonowa
(7)
Odchudzanie
(7)
Zupy
(7)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(6)
Kucharze
(6)
Kuchnia japońska
(6)
Potrawy jarskie
(6)
Słodycze
(6)
Turystyka kulinarna
(6)
Żywienie chorych
(6)
Chleb
(5)
Choroba Hashimoto
(5)
Dzieci
(5)
Kuchnia grecka
(5)
Niemowlę
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(5)
Rośliny jadalne dzikie
(5)
Zero Waste
(5)
Choroby układu pokarmowego
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Dieta odchudzająca
(4)
Fermentacja
(4)
Flora bakteryjna jelit
(4)
Kiszenie żywności
(4)
Kuchnia śródziemnomorska
(4)
Kulinaria
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Obiad
(4)
Pieczywo
(4)
Posiłki (jedzenie)
(4)
Potrawy jednogarnkowe
(4)
Produkt regionalny
(4)
Zapalenie
(4)
Ajurweda
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Dieta FODMAP
(3)
Dieta oczyszczająca
(3)
Dieta wysokotłuszczowa
(3)
Fast food
(3)
Herbata
(3)
Kobieta
(3)
Kuchnia arabska
(3)
Kuchnia francuska
(3)
Kuchnia żydowska
(3)
Kuchnie świata
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Otyłość brzuszna
(3)
Post
(3)
Potrawy mięsne
(3)
Przyprawy
(3)
Składniki odżywcze
(3)
Soki
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Wartość odżywcza
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Zdrowie fizyczne
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Afrodyzjaki
(2)
Aktywność fizyczna
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Temat: dzieło
MasterChef (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Little women
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(7)
2001-
(7)
1801-1900
(5)
1701-1800
(3)
1945-1989
(3)
1601-1700
(2)
1989-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
Temat: miejsce
Polska
(12)
Grecja
(4)
Jerozolima (Izrael)
(4)
Europa
(3)
Japonia
(3)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Świat
(2)
Ameryka
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Austria
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Dalmacja (kraina historyczna)
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie ; okolice)
(1)
Hiszpania
(1)
Nowa Anglia (Stany Zjednoczone ; region)
(1)
Podhale
(1)
Portugalia
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Syberia (Rosja)
(1)
Tajlandia
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Tyniec (opactwo Benedyktynów ; budynek)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Watykan
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(306)
Książka kucharska
(231)
Publikacja bogato ilustrowana
(172)
Poradnik
(153)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(8)
Przewodnik tematyczny
(8)
Dokumenty elektroniczne
(6)
Autobiografia
(4)
Przepisy kuliinarne
(4)
Czasopismo polskie
(3)
Esej
(3)
Poradniki
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Album
(2)
Antologia
(2)
Czasopismo kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Relacja z podróży
(2)
Biografia
(1)
Czasopismo dla kobiet
(1)
Czasopismo poradnikowe
(1)
Felieton
(1)
Jadłospis
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy i receptury magiczne
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Reportaż
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5272)
Psychologia
(2256)
Socjologia i społeczeństwo
(2186)
Edukacja i pedagogika
(1889)
Medycyna i zdrowie
(1593)
Kulinaria
(455)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1470)
Kultura i sztuka
(1460)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1421)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1112)
Literaturoznawstwo
(864)
Rozwój osobisty
(819)
Zarządzanie i marketing
(779)
Filozofia i etyka
(753)
Podróże i turystyka
(745)
Religia i duchowość
(709)
Biologia
(684)
Językoznawstwo
(621)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(567)
Etnologia i antropologia kulturowa
(549)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(478)
Informatyka i technologie informacyjne
(465)
Architektura i budownictwo
(349)
Media i komunikacja społeczna
(329)
Geografia i nauki o Ziemi
(272)
Kultura fizyczna i sport
(251)
Hobby i czas wolny
(250)
Nauka i badania
(246)
Fizyka i astronomia
(225)
Praca, kariera, pieniądze
(204)
Inżynieria i technika
(202)
Styl życia, moda i uroda
(186)
Ochrona środowiska
(167)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(145)
Matematyka
(131)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(106)
Transport i logistyka
(100)
Chemia
(72)
Dom i ogród
(70)
Archeologia
(62)
Rolnictwo i leśnictwo
(55)
Kucharstwo
(2)
821.111(73)-3
(1)
Bezpieczeństwo i wojskowość DBN
(1)
Informatyka, Technologie Informacyjne
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Poradnik
(1)
Prawo i sprawiedliwość
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
455 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Harmonia życia : jak uzdrowić ciało, umysł, duszę / Beata Abramczyk. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2022. - 223, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 221-223.
Żyjemy w ciągłym konflikcie z samym sobą, często nie mając o tym pojęcia. Nasze ciało i umysł bywają tak bardzo przebodźcowane, że nie mogą dłużej funkcjonować. Im mocniej odczuwamy niepokój, gonitwę myśli, lęk, stres czy frustrację, tym częściej chorujemy. Życie w takim schemacie odziera nas z tego, co mamy najcenniejszego: wrażliwości i intuicji, która już nie podpowiada, co naprawdę jest nam potrzebne i co nas uszczęśliwia. Książka, którą pragnę podarować czytelnikom, pokazuje jak ważne jest zrozumienie swojego ciała, umysłu i duszy. Dokonywanie świadomych wyborów stanowi podstawowy fundament w tworzeniu dobrostanu. Cudownym środkiem w dążeniu do zdrowia i osiągnięciu harmonii są joga, medytacja i dieta. Książka to nie tylko kompas powrotu w głąb siebie, ale również przewodnik jak zbudować prostą drogę do harmonijnego życia. I jak na nią wracać, gdy życie niepostrzeżenie wciągnie nas w wir codzienności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dla Bystrzaków)
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
BezCukrowe słodkości / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2023. - 303, [1] strona : ilustracje kolorowe, 21 cm.
Dziedzina i ujęcie
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko. Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów. Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. 120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na odporność : 101 prostych przepisów / Toby Amidor. - Poznań : Publicat, copyright 2023. - 351, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie. Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem. Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Książka zawiera przepisy na proste ale przede wszystkim zdrowe i domowe potrawy dla dzieci od 6 miesiąca do 3 roku życia. To nie tylko zwykła książka kucharska, ale też zbiór cennych porad dla rodziców małych dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Indeks.
Książka zawiera ponad 200 przepisów, przedstawionych metodą krok po kroku, na wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka. Całość uzupełniona została smakowitymi zdjęciami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 253-254. Indeks.
Książka kucharska, w której Autorzy prezentują innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 253-254. Indeks.
Książka kucharska, w której Autorzy prezentują innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Międzynarodowy bestseller, rzucający nowe światło na sposób odżywiania się. Dieta karniwora to rozszerzony rodzaj diety ketogenicznej, opartej wyłącznie na produktach zwierzęcych. Autor książki przekazuje wiedzę, jak w prosty sposób możesz wprowadzić swoje ciało w stan ketozy. Udowadnia prozdrowotne właściwości tej diety, dzięki której z łatwością pozbędziesz się chorób autoimmunologicznych, stanów zapalnych, problemów z układem krążenia, otyłości, a nawet depresji. Ponadto dowiesz się, czym jest dobry cholesterol i jaki wpływ ma na twoje zdrowie. Znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak zrzucić zbędne kilogramy i wprowadzisz stopniowo aktywność fizyczną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień. [1], Przepisy inspirowane japońskim bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2018. - 334, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Indeks.
Korzystając ze swojego doświadczenia i zamiłowania do japońskiej filozofii bento, Malwina Bareła prezentuje smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników. W poradniku znajdziesz pomysły na 64 zestawy, a każdy z nich jest poprzedzony krótkim wstępem i uwzględnia informacje na temat przechowywania czy serwowania danej potrawy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień. [3], Fit bento / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021. - 302, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Malwina Bareła przedstawia 130 nowych przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień. 1, Przepisy inspirowane japońskim bento / Malwina Bareła. - Wydanie II. - Kraków : Znak Horyzont, 2022. - 342, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Indeks.
W poradniku Malwiny Bareły znajdziesz wiele nowych przepisów na przygotowanie posiłków idealnych na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, ale też propozycje lunchboxów na piknik na świeżym powietrzu. Ich zróżnicowanie sprawi, że będziesz mógł przyrządzić dania w formie lunchboxów wedle własnych potrzeb i preferencji smakowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień. 2, Nowe przepisy / Malwina Bareła. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Indeks.
W poradniku Malwiny Bareły znajdziesz wiele nowych przepisów na przygotowanie posiłków idealnych na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, ale też propozycje lunchboxów na piknik na świeżym powietrzu. Ich zróżnicowanie sprawi, że będziesz mógł przyrządzić dania w formie lunchboxów wedle własnych potrzeb i preferencji smakowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień. 2, Nowe przepisy / Malwina Bareła. - Wydanie II. - Kraków : Znak Horyzont, 2022. - 334, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
Indeks.
W poradniku Malwiny Bareły znajdziesz wiele nowych przepisów na przygotowanie posiłków idealnych na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, ale też propozycje lunchboxów na piknik na świeżym powietrzu. Ich zróżnicowanie sprawi, że będziesz mógł przyrządzić dania w formie lunchboxów wedle własnych potrzeb i preferencji smakowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie kuchnie regionalne / Tadeusz Barowicz. - Warszawa : KDC - Klub dla Ciebie, copyright 2007. - 192 strony ; 22 cm.
Indeks.
W książce omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą. Przedstawione są przepisy kuchni śląskiej, góralskiej, wielkopolskiej, kaszubskiej, podlaskiej, Warmii i Mazur, kresowej, małopolskiej, mazowieckiej i kujawskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie : nowe przepisy / Julita Bator ; zdjęcia Jakub Bator. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2014. - 269, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Źródła sna stronach 261-[263]. Indeks.
Zbiór przepisów kulinarnych dla osób, którym zależy na zdrowym żywieniu i lubią wiedzieć, co zwierają oferowane w sklepach wysoko przetworzone produkty.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia pełna warzyw / Lidia Bawolska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2024. - 192 strony : fotografie ; 24 cm.
Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Autorka zaprasza cię do swojej kuchni pełnej warzyw. Przekonasz się, że ze zwyczajnych warzyw z ogródka czy straganu można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak dodać potrawom jeszcze więcej smaku. Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Dowiesz się, jak przygotować z nich potrawy typowo polskie i regionalne ? na przykład cebularze, bigos albo placki ziemniaczane ? a także dania sięgające korzeniami do kuchni z różnych zakątków świata, jak spaghetti aglio e olio e peperoncino, holenderski stamppot czy gazpacho. Przyrządzisz klasyczne potrawy, na przykład spaghetti bolognese, zupę cebulową i sałatkę grecką, możesz też spróbować wegańskich burgerów, noodli z kapustą lub ciasta marchewkowego. Choć wszystkie przepisy opierają się na warzywach, nie brakuje w nich także mięsa, nabiału czy ryb. Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odkryj pasję zbierania dzikich ziół i owoców. Nigdy rozpoznawanie dzikich ziół i owoców nie było tak łatwe, a zbieranie tak przyjemne, m.in. dzięki podziałowi według miejsc występowania oznaczonych kodem kolorów. Lebiodka świetnie czuje się na suchych łąkach, smaczną pokrzywę można znaleźć w lesie, kwiaty maku polnego należy zbierać przed południem, czosnek niedźwiedzi łatwo pomylić z jego trującym sobowtórem – konwalią...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej