359823
Book
In basket
Menu zbrodni : kryminalna historia przedwojennej warszawskiej gastronomii / Bartosz Paluszkiewicz. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Newhomers, 2024. - 312, [3] strony : ilustracje ; 24 cm.
Czas zanurzyć się w najgorszą przedwojenną gastronomię warszawską. Bez upiększeń, kolorowych szyldów i wyglancowanych butów. Odseparowana od widoku tysięcy oczu, znana jedynie z kronik kryminalnych. W jej lokalach serwowano brutalne mordy, podpalano, łamano kości. Dla jej bywalców ludzkie życie warte było zaledwie kilka złotych, a niekiedy stawało się zwykłym towarem na wagę. W żyłach zwyrodnialców płynęła krew pomieszana z wódką i narkotykami. Od najgorszego sortu oprychów unosił się zapach krwi, zmieszany z potem i stęchniętym piwem. O tej odsłonie stołecznej gastronomii bardzo rzadko przeczytamy we wspomnieniach bywalców rautów i dansingów. Szare, zimne, brudne, pachnące fetorem gabinety, w których dochodziło do gwałtów, zabójstw, samobójstw i płatnych stosunków seksualnych, nie były reklamowane w gazetach czy programach artystycznych.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 343 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 80374 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronach 309-312.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again