Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(32)
Forma i typ
Książki
(28)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Proza
(4)
Audiobooki
(2)
E-booki
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(44)
wypożyczone
(13)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W11 (Ciołka 20)
(1)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(8)
W51 (Bielskiego 3)
(7)
W73 (Żytnia 64)
(4)
W80 (Redutowa 48)
(3)
W91 (Chłodna 11)
(6)
W106 (Twarda 64)
(2)
BD21 (Solidarności 90)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(5)
Odolanka (Ordona 12F)
(4)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(13)
Autor
Anderson Robert (1930- )
(2)
Blumenthal Heston (1966- )
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Górska-Warsewicz Hanna
(2)
Kroc Ray (1902-1984)
(2)
Skowroński Jacek (1963- )
(2)
Spence Charles
(2)
Ulatowska Maria (1948- )
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zdziemborska Anna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Abeliovich Nomi
(1)
Allsbrook Wesley
(1)
Arno Anna (1984- )
(1)
Bar Noam
(1)
Barski Marcin
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Bobola Agnieszka Monika
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Cieślik Donata
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Davidson Rob
(1)
Domańska Joanna
(1)
Falauke
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Górska-Chowaniec Agnieszka
(1)
Hinton Adam
(1)
Hofstetter Rachel
(1)
Jopek Katarzyna
(1)
Knowles Tim
(1)
Liebling Abbott Joseph (1904-1963)
(1)
Love John F
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Nowak Krystian (pisarz)
(1)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Sala Józef
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Solier Stéphane
(1)
Strzeżek Anna (1983- )
(1)
Tamimi Sami
(1)
Tauber Roman Dawid (1945-2019)
(1)
Topolski Feliks |d (1907-1989)
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wiernicki Wiesław (1923- )
(1)
Woolever Laurie
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(32)
Język
polski
(32)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
rosyjski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
14-17 lat
(1)
Doktoranci
(1)
Menedżerowie
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(3517)
Przyjaźń
(2423)
Rodzina
(2343)
Tajemnica
(1950)
Miłość
(1667)
Gastronomia
(-)
Relacje międzyludzkie
(1468)
Zabójstwo
(1427)
Nastolatki
(1353)
Magia
(1205)
Życie codzienne
(1075)
Dziewczęta
(1043)
Uczucia
(1031)
Zwierzęta
(1021)
Policjanci
(1005)
Rodzeństwo
(1004)
II wojna światowa (1939-1945)
(964)
Dzieci
(907)
Sekrety rodzinne
(850)
Żydzi
(812)
Relacja romantyczna
(766)
Małżeństwo
(761)
Uczniowie
(737)
Trudne sytuacje życiowe
(728)
Osoby zaginione
(720)
Język angielski
(705)
Śledztwo i dochodzenie
(702)
Przestępczość zorganizowana
(695)
Wybory życiowe
(666)
Władcy
(640)
Superbohaterowie
(624)
Ludzie a zwierzęta
(622)
Chłopcy
(606)
Podróże
(588)
Prywatni detektywi
(588)
Samorealizacja
(570)
Matki i córki
(544)
Zemsta
(539)
Uprowadzenie
(524)
Polityka
(523)
Poszukiwania zaginionych
(522)
Kultura
(510)
Dziennikarze
(509)
Przedsiębiorstwo
(505)
Boże Narodzenie
(494)
Psy
(468)
Arystokracja
(465)
Wojna
(465)
Wychowanie w rodzinie
(463)
Koty
(447)
Zakochanie
(447)
Zarządzanie
(439)
Walka dobra ze złem
(437)
Pisarze polscy
(435)
Dojrzewanie
(424)
Seryjni zabójcy
(418)
Polacy za granicą
(413)
Pisarze
(412)
Wakacje
(406)
Dziecko
(400)
Psychoterapia
(386)
Ojcowie i córki
(383)
Dziadkowie i wnuki
(378)
Gry planszowe
(374)
Mężczyzna
(373)
Polityka międzynarodowa
(372)
Literatura polska
(371)
PRL
(368)
Politycy
(362)
Sukces
(362)
Śmierć
(362)
Wojownicy
(360)
Czarownice i czarownicy
(359)
Krainy i światy fikcyjne
(359)
Społeczeństwo
(357)
Studenci
(347)
Samopoznanie
(344)
Język polski
(340)
Stworzenia fantastyczne
(336)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Potwory
(334)
Młodzież
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Ludzie bogaci
(318)
Samotność
(317)
Lekarze
(315)
Osobowość
(315)
Władza
(309)
Wsie
(307)
Spisek
(306)
Trauma
(306)
Szczęście
(304)
Demony
(298)
Komunikacja społeczna
(297)
Filozofia
(295)
Postawy
(290)
Zabójstwo seryjne
(289)
Duchy
(286)
Wojsko
(279)
Miasta
(276)
Historia
(270)
Temat: czas
1901-2000
(7)
1989-2000
(3)
2001-
(3)
1801-1900
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(3)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(2)
Francja
(2)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Włochy
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Audiobooki
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Dokumenty elektroniczne
(2)
Kryminał
(2)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Powieść
(2)
Biografia
(1)
Komiks
(1)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż polski
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Historia
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny - Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63801 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37113 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wszystko smakuje? / Falauke. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Kultura Gniewu, 2023. - 103, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Komiks. Co zajmuje pierwsze miejsce na liście najgorszych rzeczy, jakie robią goście restauracji? Jak najszybciej nauczyć się na pamięć wielostronicowego menu albo zrobić siedem mojito? Co grozi za pomylenie składu dania dnia? Jakie koszmary śnią się kelnerkom? W swoim debiutanckim albumie Falauke zabiera nas w podróż po szemranych barach i ekskluzywnych restauracjach, rautach, weselach, jadłodajniach i fast foodach. Spoglądając przez ten kalejdoskop współczesnej gastronomii, widzimy nierzeczywiste oczekiwania pracodawców i klientów, niskie stawki, marne warunki pracy, a także to, że do przetrwania w tej branży konieczni są bliscy ludzie i dużo poczucia humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. IV (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Dom Wydawniczy Księży Młyn, 2021. - 164 strony : ilustracje ; 25 cm.
([Sekrety...])
Bibliografia na stronach 162-163.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką… Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszytko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana, kto mieszka w serze casgiu merzu, czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji, ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu, jakie cukierki kupił w Galii Asterix, ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Monografia będzie stanowiła ważną publikację naukową w dziedzinie nauk społecznych, zwłaszcza w zakresie dyscypliny nauk o zarządzaniu i jakości. Odbiorcami książki mogą być zarówno nauczyciele akademiccy jak i studenci. Problematyka monografii może być bowiem wykorzystana jako źródło dydaktyczne m.in. dla studentów studiujących na kierunkach i specjalnościach związanych z zarządzaniem. Ponadto zakres tematyczny książki jest szczególnie istotny dla przedsiębiorców, szczególnie reprezentujących branżę gasrtonomiczną. Zawartość merytoryczna książki może być przydatna dla wszystkich osób, które interesują się usługami gastronomicznymi i zachowaniami konsumentów w tym segmiencie rynku. Monografia będzie także pomocna dla studentów kierunków turystyka i rekreacja. Książka może być także dobrą lekturą uzupełniającą dla osób zajmujących się polityką gospodarczą, działaczy społecznych i menedżerów, a także dla studentów i słuchaczy studiów podyplomowych, doktorantów oraz pracowników naukowych i dydaktycznych.
Bibliografia na stronach [277]-295.
W niniejszej monografii, będącej rezultatem obszernych badań, obserwacji i analiz prowadzonych przez autorkę na przestrzeni kilku lat, podjęto próbę zaprezentowania nowego podejścia do strony popytowej i podażowej usług gastronomicznych z uwzględnieniem teoretycznego i praktycznego obszaru rozważań. Celem prowadzonych studiów, zarówno teoretycznych, jak i badań empirycznych, było opracowanie takiej koncepcji modelu działania firmy świadczącej usługi gastronomiczne, która sprawdzałaby się w nowej postpandemicznej rzeczywistości, pozwalając jednocześnie firmie odzyskać sprawność i efektywność torującą drogę do ciągłego rozwoju. Celem pracy jest zbadanie relacji zgodności pomiędzy zachowaniami konsumentów a modelem działania współczesnych przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne. Celem naukowym zaś jest: poznanie czynników determinujących zachowania konsumentów w doborze produktów żywnościowych do indywidualnej oraz zbiorowej konsumpcji oraz identyfikacja poglądów na temat żywności i sposobów żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 36 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71466 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65086 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61810 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Inspirio)
Jeśli na co dzień wypiekasz pyszne chleby na zakwasie, latem przygotowujesz setki słoiczków z przetworami, a w weekendy twoja kuchnia zamienia się w małą cukiernię. Jeśli znajomi i rodzina nie mogą wyjść z podziwu nad twoimi zdolnościami kulinarnymi, a ty zaczynasz się zastanawiać, czy nie warto zamienić swojej pasji w biznes, koniecznie sięgnij po tę inspirującą publikację. Autorka – Rachel Hofstetter – zaprezentowała w niej sylwetki amerykańskich przedsiębiorców gastronomicznych, którzy zarabiają na swojej miłości do gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Pierwszy na polskim rynku wydawniczym podręcznik, w którym w sposób całościowy ujęto problematykę hotelarstwa i gastronomii w kontekście rozwoju rynku usług turystycznych. Autor jasno i przejrzyście omawia istotę usług hotelarskich i zarządzania hotelem, metody ustalania cen oraz badania efektywności firmy hotelarskiej, a także w sposób kompleksowy przedstawia problematykę zarządzania usługami gastronomicznymi i zagadnienia przemysłu czasu wolnego. Ostatni rozdział jest poświęcony trendom rozwojowym rynku usług turystycznych, z uwzględnieniem problematyki ochrony środowiska. Wywody są poparte ciekawymi studiami przypadków, które pomogą Czytelnikowi w pełni zrozumieć poruszane w książce zagadnienia. Podręcznik polecamy przede wszystkim studentom kierunków turystycznych uczelni różnych typów, słuchaczom studiów podyplomowych, uczestnikom kursów i szkoleń doskonalących umiejętności w zakresie zarządzania w hotelarstwie i gastronomii oraz menedżerom firm hotelarskich i gastronomicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 40667 (1 egz.)
E-book
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
(Wędrowiec / Wydawnictwo Próby)
A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że sens w życiu mają tylko dwie rzeczy - jedzenie i miłość (w tej kolejności). W Między posiłkami... oddaje się tym dwóm pasjom. Współcześni foodies nie mają szans dorównać mu w sztuce spożycia, a dietetycy z pewnością umieściliby ten tom na liście ksiąg zakazanych. Ilość i różnorodność zjadanych przez Lieblinga mięs, oceniana z dzisiejszej perspektywy, graniczy z absurdem. Jest to jednak przede wszystkim skrząca się lekko sarkastycznym humorem książka opowiadająca o Paryżu, jego mieszkańcach i końcówce fin de sicle'u, której to epoce Liebling oddaje cześć podczas coraz obfitszych uczt.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913(4 Francja) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Imperium Big Maca : dzieje korporacji McDonald's / John F. Love ; przekład Katarzyna Jopek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Fijorr Publishing, 2018. - 441, [1] strona, [16] stron tablic : ilustracje ; 24 cm.
Publikacja opisuje budowę słynnej sieci restauracji od pierwszego lokalu z hamburgerami do potężnej globalnej marki. Śledząc decyzje i działania szefa korporacji Raya Kroca i jego zespołu, widzimy przed jakimi wyzwaniami staje przedsiębiorstwo na różnych etapach rozwoju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66930 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy kiedykolwiek zdarzyło się Tobie nakrzyczeć na kelnera, że posiłek który przed chwilą zaserwował jest za zimny? A może byłeś oburzony, kiedy okazało się, że otrzymałeś zamówienie którego nie składałeś? Czy odwiedzając restaurację wychodzisz z założenia, że jako gość masz prawo do nieograniczonej władzy? Po lekturze tej książki zmienisz swoje dotychczasowe nastawienie. To nie jest książka kucharska, która zawiera przepis na każdy dzień, to książka, która uświadomi ci, że branża gastronomiczna rządzi się swoimi prawami i również stosuje własne chwyty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu)
Bibliografie przy referatach.
Praca zawiera teksty autorów polskich i zagranicznych na temat hotelarstwa, gastronomii, rekreacji i turystyki w procesie integracji europejskiej w kontekście szerokich związków rynkowo-konsumpcyjnych. Publikacja ma charakter studium teoretyczno-empirycznego, przewidzianego dla studentów różnych uczelni oraz osób interesujących się przedstawioną problematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kebabistan : rzecz o polskim daniu narodowym / Krystian Nowak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Krytyki Politycznej, copyright 2020. - 213, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
(Nie-Fikcja)
Kebab w Polsce to najpopularniejszy rodzaj tak zwanego fast-foodu – co najmniej jedna trzecia wszystkich restauracji w Polsce oferuje potrawy kebabopodobne. Reportaże Nowaka są z jednej strony opowieścią o konkretnych biografiach i biznesach, ale dotykają też problemu uchodźców i ich pracy w naszym kraju, rasizmu, którego zdarza im się doświadczać, rynku pracy w gastronomii w ogóle. Są tu też próby ukazania społecznego odbioru kebabu, który wciąż uważany jest za coś gorszego i plebejskiego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Autorzy odkrywają kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie - Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej. Niniejsza książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów - od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej