Sorting
Source
Katalog
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Branch
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(1)
Author
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kultura stołu
(1)
Subject: time
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 6)
Bibliografia na stronach 337-340. Indeks.
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Copies are only available in the library: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again