Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(46)
Forma i typ
Książki
(43)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(69)
wypożyczone
(14)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W11 (Ciołka 20)
(2)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(10)
W51 (Bielskiego 3)
(12)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(5)
W91 (Chłodna 11)
(3)
W106 (Twarda 64)
(6)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD21 (Solidarności 90)
(2)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(10)
BD36 (Redutowa 48)
(3)
BD46 (Chłodna 11)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(15)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(2)
Autor
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Granville Adam
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bielenin-Lenczowska Karolina (1978- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chymkowski Roman (1977- )
(1)
Dampz Magdalena
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jarecka Urszula
(1)
Jaroszuk Anna
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Loreau Dominique
(1)
Madejski Paweł
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mateja-Jaworska Bogumiła
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mostek Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Sam
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Paluszkiewicz Bartosz
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rauszer Michał
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Skowrońska Marta
(1)
Solier Stéphane
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Tarasiewicz Kordian (1910-2013)
(1)
Thuras Dylan
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Zańko Piotr
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łozińska Maja
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(19)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
1801-1900
(2)
Kraj wydania
Polska
(46)
Język
polski
(45)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kobieta
(3517)
Przyjaźń
(2423)
Rodzina
(2343)
Tajemnica
(1950)
Miłość
(1667)
Kultura stołu
(-)
Relacje międzyludzkie
(1468)
Zabójstwo
(1427)
Nastolatki
(1353)
Magia
(1205)
Życie codzienne
(1075)
Dziewczęta
(1043)
Uczucia
(1031)
Zwierzęta
(1021)
Policjanci
(1005)
Rodzeństwo
(1004)
II wojna światowa (1939-1945)
(964)
Dzieci
(907)
Sekrety rodzinne
(850)
Żydzi
(812)
Relacja romantyczna
(766)
Małżeństwo
(761)
Uczniowie
(737)
Trudne sytuacje życiowe
(728)
Osoby zaginione
(720)
Język angielski
(705)
Śledztwo i dochodzenie
(702)
Przestępczość zorganizowana
(695)
Wybory życiowe
(666)
Władcy
(640)
Superbohaterowie
(624)
Ludzie a zwierzęta
(622)
Chłopcy
(606)
Podróże
(588)
Prywatni detektywi
(588)
Samorealizacja
(570)
Matki i córki
(544)
Zemsta
(539)
Uprowadzenie
(524)
Polityka
(523)
Poszukiwania zaginionych
(522)
Kultura
(510)
Dziennikarze
(509)
Przedsiębiorstwo
(505)
Boże Narodzenie
(494)
Psy
(468)
Arystokracja
(465)
Wojna
(465)
Wychowanie w rodzinie
(463)
Koty
(447)
Zakochanie
(447)
Zarządzanie
(439)
Walka dobra ze złem
(437)
Pisarze polscy
(435)
Dojrzewanie
(424)
Seryjni zabójcy
(418)
Polacy za granicą
(413)
Pisarze
(412)
Wakacje
(406)
Dziecko
(400)
Psychoterapia
(386)
Ojcowie i córki
(383)
Dziadkowie i wnuki
(378)
Gry planszowe
(374)
Mężczyzna
(373)
Polityka międzynarodowa
(372)
Literatura polska
(371)
PRL
(368)
Politycy
(362)
Sukces
(362)
Śmierć
(362)
Wojownicy
(360)
Czarownice i czarownicy
(359)
Krainy i światy fikcyjne
(359)
Społeczeństwo
(357)
Studenci
(347)
Samopoznanie
(344)
Język polski
(340)
Stworzenia fantastyczne
(336)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Potwory
(334)
Młodzież
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Ludzie bogaci
(318)
Samotność
(317)
Lekarze
(315)
Osobowość
(315)
Władza
(309)
Wsie
(307)
Spisek
(306)
Trauma
(306)
Szczęście
(304)
Demony
(298)
Komunikacja społeczna
(297)
Filozofia
(295)
Postawy
(290)
Zabójstwo seryjne
(289)
Duchy
(286)
Wojsko
(279)
Miasta
(276)
Historia
(270)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
2001-
(2)
2001-0
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
301-
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Francja
(2)
Japonia
(2)
Świat
(2)
Austria
(1)
Lubuskie, województwo
(1)
Portugalia
(1)
Rio Claro do Sul (Brazylia)
(1)
Rzym
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Opracowanie
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradnik
(3)
Antologia
(2)
Felieton
(2)
Monografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Szkic literacki
(2)
Anegdoty
(1)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Literaturoznawstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
46 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trzeba coś pokroić? Jaka jest różnica między krojeniem a siekaniem? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał "Pedanta w kuchni" przegapić.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Idee i Etnografia)
Bibliografia, netografia na stronach 285-306. Indeks.
Antropolożka Karolina Bielenin-Lenczowska przeprowadziła etnograficzne badania terenowe w dawnej Colonii Rio Claro w stanie Paraná - wsi założonej w większości przez osadników z ziem polskich. Na ich podstawie próbuje odpowiedzieć na pytania: Jak migranci i ich potomkowie przekształcili i oswoili zastany krajobraz społeczno-językowy? Czym jest dla nich polskość? I co to w ogóle znaczy być Polakiem w południowej Brazylii?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 77473 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Bibliografia na stronach 202-203. Indeks.
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielichy do wina, a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek - to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 36861 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski ; zilustrował Lech Majewski. - Wydanie pierwsze. - Olszanica : Bosz, 2017. - 122, [2] strony : ilustracje ; 29 cm.
Troje rozmówców – wybitny językoznawca, scenografka i felietonistka oraz dziennikarz snują opowieść o dawnych i współczesnych obyczajach związanych ze wspólnym biesiadowaniem, o tradycji i kulturze jedzenia, analizują etymologię i nazewnictwo potraw i posiłków, podkreślają wspólnotową rolę stołu we wszystkich warstwach społecznych –od arystokracji i ziemiaństwa po domy mieszczańskie i chłopskie. Charakteryzują także nowe obyczaje jedzeniowe Polaków, które stają się dla nich swoistą diagnozą naszej współczesności, a nawet świadectwem określonych poglądów politycznych. Erudycyjna i dowcipna, pełna odwołań do literatury i filmu książka dla wszystkich, którzy ani myślą się odchudzać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor książki był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 fr. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziemy unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 252-259. Indeksy.
Autorzy skupili się przede wszystkim na pamięci o doświadczeniu codzienności osób, które okres PRL-u świadomie przeżyły. Celem badań nie jest pokazanie, jak PRL funkcjonował, ale jak wyglądało „odnajdywanie” się w nim jednostki, zwłaszcza jej sposoby radzenia sobie, życia, doświadczania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70069 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58216/V (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 190-193.
Niniejsza praca stawia sobie za zadanie kilka celów. W trakcie rozważań nad polskim biesiadowaniem, przez które autorka rozumiem kompleks problemów związanych ze stosunkiem Polaków do alkoholu i jego spożywania, próbuje udowodnić, że istnieje wzór picia właściwy Polakom, który jest zestawieniem pewnych charakterystycznych zachowań. Książka głównie dla historyków kultury i studentów tego kierunku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46765 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63421 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej / Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie II. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 331, [4] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 325-331.
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 7)
Wykaz źródeł na stronach 330-334. Indeks.
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Dom Wydawniczy Księży Młyn, 2021. - 164 strony : ilustracje ; 25 cm.
([Sekrety...])
Bibliografia na stronach 162-163.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką… Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 423-[443].
Praca poświęcona kulinarnym zwyczajom jedenastu polskich i zagranicznych władców od średniowiecza do czasów współczesnych, od Jadwigi Andegaweńskiej do królowej Elżbiety II. Oprócz omówienia upodobań poszczególnych władców i dworów oraz zwyczajów obowiązujących przy stole, autorka pokazuje też znaczenie kuchni w polityce międzynarodowej, pozwala prześledzić też kuchenne ewolucje. Książka jest także kopalnią anegdot i ciekawostek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszytko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana, kto mieszka w serze casgiu merzu, czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji, ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu, jakie cukierki kupił w Galii Asterix, ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej