Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(23)
Forma i typ
Książki
(20)
Proza
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Audiobooki
(1)
Czasopisma
(1)
E-booki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(41)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(1)
W11 (Ciołka 20)
(1)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(9)
W51 (Bielskiego 3)
(1)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(2)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(2)
BD21 (Solidarności 90)
(1)
BD25 (Żytnia 64)
(2)
BD32 (Twarda 64)
(10)
BD36 (Redutowa 48)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(4)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(4)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(1)
Autor
Lovekin Jonathan
(4)
Han Kang (1970- )
(3)
Skarżyńska Katarzyna
(3)
Choi Jeong In (1982- )
(2)
Foer Jonathan Safran (1977- )
(2)
Najbar-Miller Justyna
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Przewoźniak Marcin (1969- )
(2)
Przewoźniak Marcin (1969- ). Mama w occie (pol.)
(2)
Slater Nigel (1958- )
(2)
Belfrage Ixta
(1)
Bergqvist Ylva
(1)
Campbell LeAnne
(1)
Disla Steven Campbell
(1)
Dymińska Dominika (1991- )
(1)
Frenkiel David
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Hever Julieanna
(1)
Jarząbek-Rogaczyk Dorota
(1)
Karcz Marta
(1)
Kopff Agata
(1)
Kozłowska Martyna
(1)
Mikos Jarosław
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nowak Andrzej Wojciech (1974- )
(1)
Rabizo Ilona
(1)
Rzeszutek Urszula
(1)
Sablewska Maja (1980- )
(1)
Samborska Małgorzata
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Smith Deborah (1955- )
(1)
Stuart Tristram (1977- )
(1)
Urbański Jarosław (1964- )
(1)
Vindahl Luise
(1)
Weibull Lennart (1946- )
(1)
Wigley Tara
(1)
Wojtasik Andrzej
(1)
Zaslavsky Alice
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(22)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(22)
angielski
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura koreańska
(3)
Literatura polska
(2)
Temat
Wegetarianizm
(22)
Odżywianie
(4)
Małżeństwo
(3)
Metamorfoza postaci
(3)
Kradzież z włamaniem
(2)
Kucharstwo
(2)
Matki i córki
(2)
Nastolatki
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Program telewizyjny
(2)
Warzywa
(2)
Degradacja środowiska
(1)
Ekoetyka
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Mięso
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm - antropologia społeczna
(1)
Wegetarianizm - etyka
(1)
Wegetarianizm - historia - 17-20 w.
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zmiany klimatyczne
(1)
Znęcanie się nad zwierzętami
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(9)
Powieść
(5)
Kryminał
(2)
Książka kucharska
(2)
Książki kucharskie
(2)
Opracowanie
(2)
Poradniki
(2)
Audiobooki
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Czasopismo poradnikowe
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
23 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56864 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32717 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Kucharstwo wegetariańskie
Indeks.
Autorka, opierając się na własnych doświadczeniach i wiedzy z zakresu dietetyki, pokazuje, że bezmięsny sposób życia to nie tylko frajda z odkrywania nowych smaków i potraw, ale także zaproszenie do świata zdrowia i długowieczności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zrozum)
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu? Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72581 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
[Sposoby na zdrowy styl życia według Mai Sablewskiej]. - Warszawa : G+J Gruner+Jahr Polska, cop. 2013. - 164, [4] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Dieta Kucharstwo Sablewska, Maja (1980- ) -pamiętniki
Dobry wygląd to jednak przede wszystkim dobre samopoczucie i akceptacja własnego ciała. Co zrobić, żeby mieć energię, zachować zdrowie i cieszyć się życiem? Jak uniknąć żywieniowych błędów i nie dać się zwieść fałszywej reklamie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Zaplanuj wegetariańskie posiłki z wyprzedzeniem, ogranicz swój stres i ciesz się pysznymi daniami! W książce odkryjesz przepisy inspirowane kuchniami całego świata. Są tu dania pełne smaków Francji, Włoch, tex-mex oraz posiłki z niedrogich składników. Znane potrawy, np. risotto, lasagne czy falafel, przeplatają się z takimi nowinkami jak sałatki fatteh i larb. A pośród tego znajdziesz tygodniowe menu, które skomponujesz, nie marnując jedzenia. Wszystkie przepisy są proste do przygotowania. W wielu z nich pojawiają się mleko, ser i jajka, ale dzięki wskazówkom łatwo je zmodyfikować w taki sposób, aby były odpowiednie dla wegan.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka w języku angielskim. Before the nightmares began, Yeong-hye and her husband lived an ordinary, controlled life. But the dreams — invasive images of blood and brutality — torture her, driving Yeong-hye to purge her mind and renounce eating meat altogether. It’s a small act of independence, but it interrupts her marriage and sets into motion an increasingly grotesque chain of events at home. As her husband, her brother-in-law and sister each fight to reassert their control, Yeong-hye obsessively defends the choice that’s become sacred to her. Soon their attempts turn desperate, subjecting first her mind, and then her body, to ever more intrusive and perverse violations, sending Yeong-hye spiraling into a dangerous, bizarre estrangement, not only from those closest to her, but also from herself. Celebrated by critics around the world, "The vegetarian" is a darkly allegorical, Kafka-esque tale of power, obsession, and one woman’s struggle to break free from the violence both without and within her.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 kor. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegetarianka / Han Kang ; przełożyły Justyna Najbar-Miller, Choi Jeong In. - Wydanie II przejrzane i poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo WAB, 2021. - 252, [4] strony ; 21 cm.
Głośna powieść Han Kang, jednej z najwybitniejszych koreańskich pisarek, za którą zdobyła międzynarodową nagrodę The Man Booker Prize w 2016 roku. Historia kobiety, która chciała wyrazić swój bunt i zmienić swoją codzienność. Yong-hye i jej mąż prowadzą zwykłe życie. Gdy jednak makabryczne obrazy senne zaczynają nękać Yong-hye, niespodziewanie kobieta postanawia zrezygnować z jedzenia mięsa. W kraju, w którym społeczne obyczaje są ściśle przestrzegane, jej decyzja jest szokująca i zupełnie niezrozumiała. Wegetarianizm bohaterki spotka się ze sprzeciwem otoczenia i zburzy codzienny porządek jej życia. W całkowitej metamorfozie zarówno umysłu, jak i ciała niebezpieczne przedsięwzięcie zabierze Yong-hye w nieznane dla niej rejony. Odrzucenie mięsa będzie jedynie początkiem głębokiej przemiany.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 kor. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 kor. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 kor. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Odżywianie-higiena Dieta-terapia Gimnastyka Kucharstwo
Źródła s. 339-342. Indeks.
Poradnik dla wszystkich pragnących stosować zrównoważoną dietę roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
150 apetycznych przepisów na dania jarskie, ułożonycg według metody przygotowania - na przykład grilowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tylko białko roślinne : strączki, zboża i orzechy w roli głównej / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 154, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy. Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo – skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. "Zielona uczta: jesień, zima" to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Proste, nowoczesne pomysły na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. Idealne dla osób, dla których liczy się smak, ale też łatwość przygotowania, i dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Głośna powieść Han Kang, jednej z najwybitniejszych koreańskich pisarek, za którą zdobyła międzynarodową nagrodę The Man Booker Prize w 2016 roku. Historia kobiety, która chciała wyrazić swój bunt i zmienić swoją codzienność. Yong-hye i jej mąż prowadzą zwykłe życie. Gdy jednak makabryczne obrazy senne zaczynają nękać Yong-hye, niespodziewanie kobieta postanawia zrezygnować z jedzenia mięsa. W kraju, w którym społeczne obyczaje są ściśle przestrzegane, jej decyzja jest szokująca i zupełnie niezrozumiała. Wegetarianizm bohaterki spotka się ze sprzeciwem otoczenia i zburzy codzienny porządek jej życia. W całkowitej metamorfozie zarówno umysłu, jak i ciała niebezpieczne przedsięwzięcie zabierze Yong-hye w nieznane dla niej rejony. Odrzucenie mięsa będzie jedynie początkiem głębokiej przemiany.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Opracowany przez twórców popularnego w Skandynawii bloga kulinarnego zbiór przepisów na potrawy wegetariańskie dla całej rodziny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Postaw na warzywa! Po "Obfitości" i "Całej obfitości" przyszła pora na "Smak" i odkrycie trzech kluczowych czynników (proces, połączenie, produkt), które sprawiają, że dania z warzyw są tak niesamowicie pyszne. Autorzy – Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage – nie tylko podpowiadają, co gotować, ale też wyjaśniają, jak wykorzystać potencjał tkwiący w zwykłych warzywach, by stworzyć z nich niezwykłe posiłki i pogłębić ich smak. "Smak" to nowatorskie podejście do przyrządzania warzyw, na które czekali fani Ottolenghiego i miłośnicy wegetariańskiej kuchni na całym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 273-[308].
Niektórzy ludzie odrzucają fakt, że nasza planeta ociepla się z powodu działalności człowieka. Ale czy ci z nas, którzy akceptują rzeczywistość spowodowanej przez człowieka katastrofy klimatycznej, naprawdę w nią wierzą? Gdybyśmy rzeczywiście w nią uwierzyli, z pewnością zdecydowalibyśmy się na działania zgodne z tym, co wiemy. A jednak prawie ich nie podejmujemy. Jonathan Safran Foer bada fundamentalny dylemat naszych czasów w zaskakujący i głęboko osobisty sposób. Zadanie ocalenia planety wymaga wielkiego rozliczenia się z naszą. niestety bardzo ludzką, niechęcią do poświęcenia komfortu ze względu na niepewną przyszłość. By jeść więcej, smaczniej i taniej, zamieniliśmy naszą planetę w farmę do uprawy produktów zwierzęcych, czego konsekwencje są katastrofalne. Tylko wspólne działanie może uratować naszą planetę. Działanie, które zaczyna się od tego, co jemy - a czego nie jemy - na śniadanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zabójcze pierogi / Marcin Przewoźniak ; ilustrowała Agata Kopff. - Wydanie I. - Warszawa : Wilga, 2021. - 221, [3] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Mama w occie / Marcin Przewoźniak ; [1])
Historia trzynastoletniej Estery, która każdego dnia po szkole siedzi samotnie w domu, objadając się czipsami, tostami i innym śmieciowym jedzeniem. Tymczasem jej mama, Katrina Vege, jest telewizyjnym kulinarnym guru. Kiedy jej ekipa rusza w trasę z nowym programem, zabiera ze sobą córkę. Estera jest zachwycona tym, że będzie mogła spędzić z mamą więcej czasu - i wreszcie spróbować gotowanych na wizji frykasów. Przygoda szybko się jednak komplikuje, gdy już w czasie pierwszego nagrania jeden z turystów śmiertelnie zadławia się na wizji kartaczem Katriny, w którym zostaje znaleziony… pierścień skradziony z lokalnego skarbca. Czy Esterze uda się udowodnić niewinność mamy?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. III (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 472. Indeks.
Poradnik, dzięki któremu warzywa staną się głównym składnikiem na talerzu. W tym niezrównanym i pięknie ilustrowanym poradniku autorka i prezenterka kulinarna, Alice Zaslavsky, przedstawia 50 ulubionych warzyw i ponad 150 przepisów odzwierciedlających tradycję i nowoczesność, tak jak przystało na dobre gotowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej