Dumanowski Jarosław (1967- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
dostępne
(1)
Placówka
W106 (Twarda 64)
(1)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(5)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2480)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(794)
Drewnowski Jacek (1974- )
(696)
Kowalska Dorota
(664)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(-)
Zarawska Patrycja (1970- )
(569)
Mosiewicz-Szrejter Maria
(509)
Kochanowski Jan
(469)
Braiter Paulina (1968- )
(396)
King Stephen (1947- )
(363)
Birek Wojciech (1961- )
(362)
Christie Agatha (1890-1976)
(354)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(352)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(344)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(329)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Fabianowska Małgorzata
(298)
Goscinny René (1926-1977)
(298)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(296)
Popławska Anna (literatura)
(293)
Roberts Nora (1950- )
(280)
Zimnicka Iwona (1963- )
(280)
Dybała Paweł (1981- )
(272)
Sidorkiewicz Tomasz
(271)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Mortka Marcin (1976- )
(260)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(256)
Steel Danielle (1948- )
(252)
Starosta Marek (tłumacz)
(249)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(245)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Shakespeare William (1564-1616)
(240)
Szulc Andrzej
(240)
Beaumont Émilie (1948- )
(236)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(236)
Leśmian Bolesław
(234)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Pratchett Terry (1948-2015)
(229)
Syty Jakub (1982- )
(227)
Siemianowski Roch (1950- )
(226)
Gawryluk Barbara (1957- )
(224)
Ochab Janusz (1971- )
(222)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(218)
Mazan Maciejka
(215)
Ludwikowska Jolanta
(211)
Jakuszewski Michał
(208)
Coben Harlan (1962- )
(202)
Mróz Remigiusz (1987- )
(202)
Goliński Zbigniew
(201)
Prus Bolesław (1847-1912)
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Oklejak Marianna (1981- )
(198)
Stanecka Zofia (1972- )
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Domańska Joanna
(191)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(191)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(191)
Kane Bob (1915-1998)
(189)
Doyle Arthur Conan (1859-1930)
(187)
Strzałkowska Małgorzata
(187)
Finger Bill (1914-1974)
(186)
Van Hamme Jean (1939- )
(185)
Rzehak Wojciech (1967- )
(184)
Dwornik Karolina
(182)
Sparks Nicholas (1965- )
(177)
Widmark Martin (1961- )
(177)
Lipski Robert P. (1967- )
(176)
Shuster Joseph Joe (1914-1992)
(175)
Siegel Jerry (1914-1996)
(175)
Ławnicki Lucjan
(175)
Grisham John (1955- )
(174)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(174)
Child Lee (1954- )
(171)
Astley Neville
(170)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(170)
Cieślik Donata
(169)
Nesbø Jo (1960- )
(168)
Baker Mark (1959- )
(167)
Dobrzańska Anna
(167)
Gerritsen Tess (1953- )
(167)
Hopkins Andy
(167)
Nesme Alexis
(167)
Potter Joc
(167)
Kraśko Jan (1954- )
(162)
Supeł Barbara
(162)
Jax Joanna (1969- )
(161)
Rosiński Grzegorz (1941- )
(161)
Głowińska Anita
(159)
Jachowicz Stanisław
(159)
Lem Stanisław (1921-2006)
(159)
Skalska Katarzyna
(159)
Skowrońska Emilia
(159)
Siewior-Kuś Alina
(158)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(157)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(157)
Broniek Dominik
(155)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(155)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Kultura stołu
(2)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Książki kucharskie - 17 w.
(1)
Kucharstwo - historia - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia polska - historia - 17 w.
(1)
Kultura stołu - Polska - 17 w.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 17 w.
(1)
Przepisy kulinarne - 18 w.
(1)
Przepisy kulinarne - Polska - 17 w.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej / Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie II. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 331, [4] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 325-331.
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 7)
Wykaz źródeł na stronach 330-334. Indeks.
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej