Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(21)
Forma i typ
Książki
(21)
Publikacje naukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
Placówka
W32 (Solidarności 90)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(12)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(7)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(6)
Popiołek Bożena (1962- )
(3)
Dias-Lewandowska Dorota
(2)
Folga-Januszewska Dorota (1956- )
(2)
Sikorska Marta (1987- )
(2)
Czerniecki Stanisław
(1)
Dupont Philippe
(1)
Duży Wiesława
(1)
Gołąbek Marta
(1)
Grześkowiak Radosław
(1)
Hanczewski Paweł
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jaroszewski Paweł (1961- )
(1)
Jaskanis Paweł
(1)
Karaskiewicz Katarzyna
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Krzywy Roman
(1)
Lubomirski Stanisław (1931- )
(1)
Marcinek Roman (1962- )
(1)
Milewski Dariusz (1974- )
(1)
O'Connor Bernard (1666-1698)
(1)
Paprocka-Gajek Joanna
(1)
Próba Maciej
(1)
Spieralska Beata
(1)
Spychaj Magdalena
(1)
Truściński Łukasz
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Żołądź-Strzelczyk Dorota (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(5)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1601-1700
(1)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(1)
Temat
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(2)
Kobieta
(2)
Kultura stołu
(2)
Magnateria
(2)
Muzealnictwo
(2)
Szlachta
(2)
Antropologia słowa
(1)
Arystokracja
(1)
Biżuteria
(1)
Dupont, Philippe (ok. 1650-1735)
(1)
Dwory
(1)
Dwór (grupa osób)
(1)
Erotyki
(1)
Galanteria (wyroby)
(1)
Grand Tour
(1)
Instytucje kultury
(1)
Język
(1)
Język polski
(1)
Książki kucharskie - 17 w.
(1)
Kształcenie
(1)
Kucharstwo - historia - 17 w.
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia polska - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia polska - historia - 17 w.
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu - Polska - 17 w.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura polska
(1)
Moda
(1)
Muzea
(1)
Naczynia stołowe
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Odzież damska
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 17 w.
(1)
Patronat i klientela
(1)
Pismo
(1)
Platery
(1)
Poezja
(1)
Postawy rodzicielskie
(1)
Potocki, Stanisław Kostka (1755-1821)
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Przepisy kulinarne - 18 w.
(1)
Przepisy kulinarne - Polska - 17 w.
(1)
Stylistyka
(1)
Sztućce
(1)
Służba
(1)
Tytoń
(1)
Ubiór
(1)
Uczucia
(1)
Wojny polsko-tureckie (1619-1699)
(1)
Wychowanie
(1)
Władcy
(1)
Zamki i pałace
(1)
Zastawa stołowa
(1)
Życie codzienne
(1)
Życie dworskie
(1)
Temat: czas
1601-1700
(6)
1701-1800
(6)
1501-1600
(4)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Polska - historia - do 17 w. - źródła
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Monografia
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Kultura i sztuka
(3)
Literaturoznawstwo
(2)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Filip Dupont, którego rodowe nazwisko brzmiało Philippe de Masson był - choćby przez francuskie pochodzenie - jednym z najbardziej przykuwających uwagę towarzyszy bojów Jana Sobieskiego. Był z nim pod Chocimiem, Lwowem, Żórawnem, Wiedniem i wraz z wielkim wodzem przeżywał radość zwycięstw, do których walnie przyczyniły się jego umiejętności artyleryjskie. I również dlatego pamiętniki Duponta są tak fascynujące: widać, że pisał je zawołany żołnierz, który nie tylko lont umiał trzymać w ręku – pióro też. Zaś król cenił go tak wysoko, że to właśnie jemu powierzył list z wiadomością o wiedeńskiej wiktorii, napisany w tureckim namiocie tuż po bitwie i zaadresowany do ukochanej żony…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74877 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 327-333. Indeks.
Zbierając w jednym tomie swe rozproszone studia z pogranicza historii kultury i literatury, które najwyraźniej powstawały z zamiłowania do śledzenia krętych ścieżek przewrotnego Kupidyna, Radosław Grześkowiak zaoferował Czytelnikom zapoznanie się z tematami zaprzątającymi dotąd badaczy w sposób niejako przypadkowy i nader fragmentaryczny. Wraz z twórcami z epok dawnych Autor odkrywa uroki kobiecych piersi, zagląda pod odzież kąsanych przez pchły dziewcząt, interesuje się losem piesków pokojowych w niewieścich buduarach, razem z poetami uczestniczy w pokazie anatomii, staje przed drzwiami sypialni kochanki czy wsłuchuje się w staropolskie serenady. Dzięki wczytaniu się w źródła z epoki udało mu się zrekonstruować tło obyczajowe frapujących wypowiedzi poetyckich, a dzięki studiom nad tradycjami i przemianami różnych gatunków i konwencji wyjaśnić ich porządek artystyczny. Na uwagę zasługuje również część edytorska pracy. Radosław Grześkowiak wyszperał z kart manuskryptów wiele mało znanych utworów, które wzbogacają narrację. Odkrywczość, systematyczność, pasja poznawcza i talent interpretacyjny to z pewnością walory tej książki, godnej polecenia Czytelnikom zainteresowanym nie tylko literackimi kuriozami, lecz w ogóle dawną kulturą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77873 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74883 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 275-295. Indeks.
W XVI i XVII wieku umiejętność budowania wypowiedzi zdobywano dzięki wykształceniu retorycznemu i treningowi pamięci, personifikowanej w mitologii greckiej przez matkę Muz, Mnemozyne. Roman Krzywy odkrywa bogactwo retorycznych strategii wykorzystywanych przez ówczesnych podróżników do opisu różnych typów przestrzeni, miejsc naturalnych i obiektów. Rozmaite literackie relacje z epoki – głównie wspomnienia z podróży, ale też opowieści o cudzych podróżach – przedstawione są na tle dominującej w danym czasie estetyki i w szerszym kontekście społecznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77874 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sławne ziele zwane tabaką / Roman Marcinek. - Warszawa : Muzeum Pałac w Wilanowie, © 2012. - 366, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 329-344, netografia na stronie 344. Indeks.
Roman Marcinek napisał książkę naprawdę wyjątkową, jednocześnie uczoną i popularną, tyle historyczną, co aktualną. Rzecz jest o dziejach "tytoniowego ziela", która to roślina jest ostatni ofiarą czarnego PR i to i nie tylko legendarne "black tabacco", z którego do dziś wyrabia się największe papierosowe pyszności. Jednakże brutalne prześladowania palaczy nie są wyłącznie domeną czasów dzisiejszych. Autor, znakomity znawca przedmiotu przywołuje żałosny przykład "pierwszego europejskiego tytoniarza" p. Rodriga de Jerez, którym zajęła się św. Inkwizycja, gdyż palenie tytoniu uważano podówczas za oznakę przyjaźni ze wszelkim diabelstwem. Wylądował na siedem (!) lat w więzieniu. I taka to jest książka pełna świetnych anegdot i barwnych opisów, a jednocześnie kompetentna do szpiku kości. Pardon, do ostatniego `dymka`. To żadną miarą nie oznacza, że książka p. Marcinka propaguje jakiekolwiek zachowanie antyzdrowotne, jakże sprzeczne z aseptycznym duchem naszych czasów. Przeciwnie, autor systematycznie podkreśla zdrowotną rolę tytoniu w przekroju dziejowym. I wszystko porządnie napisane, w sam raz do czytania. To nie tylko lekcja historii. Ale biorąc pod uwagę dzisiejsze ruchy antytytoniowe, przeciwroślinne i przeciw naturze to również lekcja tolerancji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77872 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 59757 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Hasło UKD
Zamki. Pałace. Dwory - Polska - albumy Architektura terenów zielonych - Wilanów - album
Muzeum Pałac w Wilanowie jest opiekunem zabytków i miejsca pamięci o królu Janie III Sobieskim. Pięknie ilustrowany album.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(200 Lat Muzeum Wilanowskiego)
Hasło UKD
Posągi, pomniki Zdobnictwo architektoniczne Katalogi zbiorów muzealnych-Polska Malarstwo Rzemiosło artystyczne Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)-biografia
Publikacja została wydana z okazji 325. rocznicy wiktorii wiedeńskiej. Przedstawione są w niej humanistyczne i artystyczne zainteresowania króla Jana III Sobieskiego i jego zaangażowanie w budowę pałacu w Wilanowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 7)
Wykaz źródeł na stronach 330-334. Indeks.
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Bibliografia na stronach 366-375.
Książka “Platery warszawskie w latach 1822–1914. Asortyment, odbiorca i obyczaj” Joanny Paprockiej-Gajek poświęcona jest produkcji platerów w Warszawie na przestrzeni stulecia, począwszy od powstania pierwszego zakładu platerniczego po wybuch I wojny światowej. Obok omówienia historii większych i mniejszych warszawskich firm platerniczych zamieszczono w niej rysunki wielu niepublikowanych dotąd znaków stosowanych przez wytwórców, które umożliwiają określenie producenta oraz uściślenie datowania wyrobów. W kolejnych, bogato ilustrowanych rozdziałach analizie poddano asortyment platerowanej zastawy stołowej na tle XIX-wiecznych wzorców obyczajowych oraz jej odbiorców. Publikacji towarzyszy płyta CD przedstawiająca 28 oryginalnych katalogów i cenników warszawskich firm platerniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.94(438) Warszawa [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 565-586. Indeks.
Prof. Bożena Popiołek otwiera nowy rozdział badań nad dziejami kobiet, pokazuje je w rolach patronek, mecenasek, dobrodziejek i kreatorek własnego zaplecza klientalnego. Bogato ilustrowana książka wyróżnia się także tym, że Autorka pozwoliła „mówić” źródłom, w przekonaniu, że żaden opis, żadna charakterystyka nie odda bogactwa dawnego języka, nie pozwoli wniknąć w mentalność ówczesnych ludzi. Nie jesteśmy w stanie oddać emocji zawartych w listach, specyficznego przekazu, werbalnej służalczości, dosadności językowej - lub przeciwnie - ubóstwa myśli, które rysują sylwetkę człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 527-552. Indeks.
Dwór jako centrum prowincjonalnego świata kreował postawy polityczne poprzez jednanie sojuszników, tworzenie kręgów klientalnych, wywieranie nacisku na przeciwników. Był ośrodkiem edukacji szlacheckich synów i córek, miejscem kojarzenia stosownych małżeństw, podejmował inicjatywy ekonomiczne i przedsięwzięcia artystyczne, które nie pozostawały bez wpływu na jego otoczenie. Żaden dwór nie działał w próżni, a wręcz przeciwnie – kontakty towarzyskie i w interesach były częste i różnorodne. Książka traktuje o dworze szlacheckim w szerokim ujęciu, a więc zarówno o dworach najmożniejszej grupy – magnaterii, jak i szlachty średniej, a niektóre przykłady odwołują się do grupy najuboższej. Pragnąc przedstawić organizację i codzienne funkcjonowanie dworu oraz tworzących go ludzi, Autorka sięgała do dokumentów źródłowych, m.in. ksiąg gospodarczych, rachunków, spisów należności dla urzędników i służby czy niekończących się zamówień na rzecz dworu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77869 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia na stronach 525-542. Indeks.
W świecie pozorów i sztywnych zasad posiadanie rzeczy było formą wypowiedzi, podkreślenia własnej odmienności i indywidualności, przejawem kobiecej emancypacji, świadectwem zainteresowań, relacji z twórcami i wytwórcami rzeczy. Profesor Bożena Popiołek ukazuje kobiecy świat rzeczy jako obszar przemian w obrębie społecznej mentalności. Autorka porusza stale aktualne kwestie nieuświadomionej chęci posiadania, opresyjnego charakteru kobiecej mody, przymusu bycia „ubraną”. A także „drugiego obiegu rzeczy”, owego osiemnastowiecznego recyklingu, oszczędności wynikających nie tylko z braku środków, ale i świadomego podejścia do przedmiotów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 79192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Silva Rerum)
Bibliografia, netografia na stronach 402-420. Indeks.
W Europie w czasach nowożytnych młodzi ludzie wywodzący się głównie z ówczesnych elit opuszczali rodzinne domy, aby przez kilka lat podróżować, poznawać, studiować, nawiązywać znajomości i w ten sposób przygotowywać się do dorosłego życia. Wyruszali wyposażeni w rodzicielskie błogosławieństwo oraz wskazówki, jak postępować w trakcie wojażu edukacyjnego. Niekiedy te zalecenia spisywano i w ten sposób powstały interesujące źródła – instrukcje podróżne. Autorka opisuje takie instrukcje w powiązaniu z innymi utworami zalecającymi podróżowanie (literatura apodemiczna) i porównuje zawarte w nich zalecenia z informacjami pochodzącymi z korespondencji, pamiętników i rachunków. To pozwala dostrzec i ocenić, jak naprawdę wyglądała realizacja rodzicielskich wskazówek w praktyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77871 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 6)
Bibliografia na stronach 337-340. Indeks.
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Muzeologia : teoria - praktyka - podręczniki ; t. 10)
Bibliogr. s. [137]-149. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 62166 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej