Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(50)
Forma i typ
Książki
(49)
Poradniki i przewodniki
(24)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(90)
wypożyczone
(19)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(5)
W11 (Ciołka 20)
(2)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(26)
W51 (Bielskiego 3)
(11)
W73 (Żytnia 64)
(6)
W80 (Redutowa 48)
(15)
W91 (Chłodna 11)
(7)
W106 (Twarda 64)
(1)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD25 (Żytnia 64)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(17)
Odolanka (Ordona 12F)
(13)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(4)
Autor
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Bochenek Karolina
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Knochenhauer Kamila
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(2)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(2)
Rogulska Anna (dietetyka)
(2)
Stromkie-Złomaniec Monika
(2)
Zielewska Joanna
(2)
Art Piotr
(1)
Augustyn-Protas Anna
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Bailor Jonathan
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Bernat Agata
(1)
Bosch Laurentine Ten
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Colquhoun James
(1)
Czech Adam (1981- )
(1)
Czelej Anna
(1)
Davy Anoushka
(1)
Dow Mike
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drössler Walter A
(1)
Dujardin Hélène
(1)
Edgley Ross
(1)
Fischl Amy Hess
(1)
Foote Amanda
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gibson Peter (dietetyka)
(1)
Głatki Michał
(1)
Hayes-Watkins Andrew
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Hultin Ginger
(1)
Hyman Mark
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jurek Joanna Michalina
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kapusta Joanna (1967- )
(1)
Kapusta Piotr (1967- )
(1)
Karpińska Barbara
(1)
Kellman Raphael (1960- )
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołbon Izabela
(1)
Kuligowska-Dudek Barbara
(1)
Lewicka Anna (tłumacz)
(1)
Lewicki Maciej
(1)
Mauricz Jakub
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (sport)
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Myers Amy
(1)
Ochorowicz-Monatowa Maria
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Olien Darin
(1)
Paruzel Kinga
(1)
Paschalidis Dimitris
(1)
Phipps Catherine
(1)
Piątkowska Agnieszka
(1)
Przybyszewska Maria (gastronomia)
(1)
Radoszewska Joanna
(1)
Roszkowska Kamila
(1)
Rusin Wiesława (1965- )
(1)
Sarah Joe
(1)
Schaufler Miriam
(1)
Shaw Clare (1963- )
(1)
Shepherd Sue
(1)
Skipper Joy
(1)
Smith Georgia Glynn (1966- )
(1)
Sosnowska-Szczuka Aldona
(1)
Sowiński Bartosz
(1)
Stawińska Agata
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Syta Bartek
(1)
Szadkowska Agnieszka
(1)
Szostak Karolina (1975- )
(1)
Usarzewicz Wojciech
(1)
Waltermyer Christine
(1)
Werner-Gray Liana (1987- )
(1)
Wilk Aureliusz
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wittenbeck Kinga
(1)
Wyrick Jason
(1)
Wysocka Kamila
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Öz Mehmet
(1)
Ładocha Daria
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żurawska Martyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(24)
2010 - 2019
(25)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
Kraj wydania
Polska
(50)
Język
polski
(50)
Temat
Dietetyka
(42)
Zdrowe odżywianie
(15)
Odżywianie
(9)
Zdrowe żywienie
(7)
Leczenie dietą
(5)
Jelita
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Choroby układu pokarmowego
(3)
Insulinooporność
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Zapalenie
(3)
Cukrzyca
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Higiena psychiczna
(2)
Leczenie
(2)
Nowotwory
(2)
Otyłość
(2)
Rak (med.)
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Choroby autoimmunizacyjne
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Ciąża
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dziecko
(1)
Długowieczność
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gimnastyka
(1)
Glikemia
(1)
Gotowanie
(1)
Kandydoza
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kolagen
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Laktacja
(1)
Lektyny
(1)
Metabolizm
(1)
Metoda Montignac
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mikroelementy
(1)
Mózg
(1)
Niemowlę
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Normy żywienia
(1)
Odchudzanie
(1)
Odżywianie - higiena
(1)
Owoce
(1)
Przepisy kulinarne - 1901-1939 r.
(1)
Psychodietetyka
(1)
Regulacja masy ciała
(1)
Sportowcy
(1)
Stawy (anatomia)
(1)
Warzywa
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność - higiena
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(46)
Poradnik
(21)
Poradniki
(9)
Książka kucharska
(4)
Wydawnictwa popularne
(2)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Jadłospis
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(22)
Medycyna i zdrowie
(14)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 236-239.
Autorki w łatwy i przystępny sposób opisują mechanizm laktacji, to, skąd bierze się mleko w piersiach oraz jak postępować po urodzeniu dziecka, by z powodzeniem karmić je piersią przez długie miesiące.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Dieta SIRT opiera się na prozdrowotnych i pysznych produktach, takich jak np. truskawki, kakao, czerwona cebula, kawa, orzechy włoskie czy oliwa. Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą, która z czasem staje się stałym elementem życia. W książce nie znajdziesz złudnych nadziei i obietnic bez pokrycia. Za to możesz liczyć na racjonalne podejście do diety SIRT i rzetelną analizę faktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [281]-290. Indeks.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, którym zależy na ograniczeniu mięsa, ale nie chcesz go eliminować całkowicie – Dieta flexi jest dla ciebie. Dzięki tej książce przekonasz się, że można zacząć żyć inaczej, z korzyścią dla zdrowia i planety. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowe Zdrowie)
Bibliografia, netografia na stronach 283-289.
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia. Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 203, [5] stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [205-207].
W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Poda również przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta zdrowych jelit / Agata Lewandowska. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 203, [5] stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach [205-207].
W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Poda również przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 476-[479]. Indeks.
Wielu z nas marzy o egzotycznych podróżach. A co, jeśli okaże się, że możemy je odbyć bez wychodzenia z domu, próbując egzotycznych potraw w ich zdrowych wersjach? Zupa kokosowa, kimchi, falafele, panna cotta, musaka czy paella – wszystko to brzmi intrygująco i… pysznie. Niezależnie od tego, czy mieliśmy okazję spróbować tych potraw w krajach, z których się wywodzą, czy tylko o nich słyszeliśmy, dzięki tej książce możemy je wyczarować we własnej kuchni. Znana dietetyczka Magdalena Makarowska zadbała o to, by te kulinarne podróże pozostawiły w nas niezapomniane wrażenia, a Dominika Musiałowska, założycielka fundacji Insulinooporność – Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, przygotowała zestaw praktycznych porad dla podróżujących, w tym informacje o korzystnych dla zdrowia produktach spożywczych dostępnych w poszczególnych miejscach na świecie. Każdy, kto lubi podróże czy kogo intrygują smaki i aromaty potraw przyrządzanych w odległych krajach, znajdzie tutaj coś dla siebie. W tej wyjątkowej książce zamieszczono kilkadziesiąt przepisów na pyszne dania z różnych kultur, przy czym receptury dostosowano do potrzeb osób przestrzegających diety z niskim IG. Dodano także informacje o przyprawach charakterystycznych dla kuchni poszczególnych krajów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64413 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor przedstawia bezpieczną i skuteczną, pełnowartościową dietę jako trójfazowy program odzyskania zdrowia jelit i osiągnięcia wymarzonej wagi. Podaje wszystkie narzędzia potrzebne do przestrzegania diety mikrobiomu. Zamieszcza listę wspierających mikrobiom pokarmów, przypraw i suplementów, które leczą przewód pokarmowy, przyspieszają metabolizm i pomagają osiągnąć prawidłową masę ciała. Podpowiada, w jakie akcesoria kuchenne się zaopatrzyć i prezentuje cotygodniowe listy zakupów. Ponadto oferuje różnorodne przepisy na posiłki i cotygodniowe plany działania pomagające w przygotowaniu niektórych potraw z wyprzedzeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 223-231. Indeks.
Książka przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74824 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej