Twardowski Tomasz (1949- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
W32 (Solidarności 90)
(1)
Odolanka (Ordona 12F)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(793)
Drewnowski Jacek (1974- )
(694)
Kowalska Dorota
(664)
Twardowski Tomasz (1949- )
(-)
Zarawska Patrycja (1970- )
(564)
Mosiewicz-Szrejter Maria
(504)
Kochanowski Jan
(469)
Braiter Paulina (1968- )
(394)
King Stephen (1947- )
(363)
Birek Wojciech (1961- )
(352)
Christie Agatha (1890-1976)
(352)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(352)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(343)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(329)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Goscinny René (1926-1977)
(298)
Królicki Zbigniew Andrzej (1954- )
(296)
Popławska Anna (literatura)
(293)
Fabianowska Małgorzata
(290)
Zimnicka Iwona (1963- )
(280)
Roberts Nora (1950- )
(276)
Dybała Paweł (1981- )
(273)
Sidorkiewicz Tomasz
(271)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Mortka Marcin (1976- )
(258)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(255)
Steel Danielle (1948- )
(252)
Starosta Marek (tłumacz)
(248)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(245)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Shakespeare William (1564-1616)
(240)
Szulc Andrzej
(238)
Beaumont Émilie (1948- )
(236)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(236)
Leśmian Bolesław
(234)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Pratchett Terry (1948-2015)
(229)
Syty Jakub (1982- )
(226)
Siemianowski Roch (1950- )
(223)
Ochab Janusz (1971- )
(222)
Gawryluk Barbara (1957- )
(221)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(218)
Mazan Maciejka
(215)
Ludwikowska Jolanta
(211)
Jakuszewski Michał
(208)
Coben Harlan (1962- )
(202)
Goliński Zbigniew
(201)
Prus Bolesław (1847-1912)
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mróz Remigiusz (1987- )
(198)
Oklejak Marianna (1981- )
(198)
Stanecka Zofia (1972- )
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(191)
Wyrwas-Wiśniewska Monika
(191)
Kane Bob (1915-1998)
(189)
Domańska Joanna
(188)
Doyle Arthur Conan (1859-1930)
(187)
Finger Bill (1914-1974)
(186)
Strzałkowska Małgorzata
(186)
Rzehak Wojciech (1967- )
(184)
Dwornik Karolina
(182)
Van Hamme Jean (1939- )
(179)
Lipski Robert P. (1967- )
(176)
Sparks Nicholas (1965- )
(176)
Widmark Martin (1961- )
(176)
Siegel Jerry (1914-1996)
(175)
Ławnicki Lucjan
(175)
Grisham John (1955- )
(174)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(174)
Shuster Joseph Joe (1914-1992)
(173)
Astley Neville
(170)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(170)
Child Lee (1954- )
(168)
Nesbø Jo (1960- )
(168)
Baker Mark (1959- )
(167)
Cieślik Donata
(167)
Dobrzańska Anna
(167)
Gerritsen Tess (1953- )
(167)
Hopkins Andy
(167)
Nesme Alexis
(167)
Potter Joc
(167)
Kraśko Jan (1954- )
(162)
Jax Joanna (1969- )
(161)
Supeł Barbara
(160)
Jachowicz Stanisław
(159)
Skalska Katarzyna
(159)
Skowrońska Emilia
(159)
Głowińska Anita
(158)
Lem Stanisław (1921-2006)
(158)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(157)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(157)
Siewior-Kuś Alina
(157)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(155)
Rosiński Grzegorz (1941- )
(155)
Broniek Dominik
(152)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Biotechnolodzy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kuchnia pięciu przemian
(2)
Agrotechnika
(1)
Biotechnologia
(1)
Odżywianie
(1)
Przemysł spożywczy
(1)
Technologia żywności
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Książka kucharska
(1)
Podręcznik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Biotechnologia jest jedną z najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w XXI wieku będzie miała znaczący wpływ na wiele sfer naszego funkcjonowania, zwłaszcza na zdrowie, jakość i długość życia. W drugim wydaniu książki w syntetyczny i kompletny sposób przedstawiono główne kierunki badań oraz najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, m. in.: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów w przemyśle mleczarskim, spirytusowym, owocowo warzywnym i mięsnym ; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi ; stosowanie biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności ; problemy związane z biotechnologią ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów. Podręcznik "Biotechnologia żywności" jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym. Wydawnictwo poleca tę książkę także wszystkim Czytelnikom, którzy interesują się zagadnieniami stosowania metod biologicznych w produkcji żywności ; zwolennikom z pewnością pomoże utwierdzić się w swoich poglądach, a sceptykom - być może - zmienić zdanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71967 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowanie według pięciu przemian : 200 przepisów na wzmocnienie ciała i umysłu / Barbara Temelie, Beatrice Trebuth ; przekład Anna Krochmal, Tomasz Twardowski. - Wydanie II na podstawie oryginalnego wydania XI. - Łódź : Ravi, 2023. - 422, [2] strony, [1] karta złożona luzem : ghilustracje ; 21 cm.
Indeks.
Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie z zasadami Przemiany Wody, Ziemi, Metalu, Drzewa i Ognia, zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz równowagę! W tej książce znajdziesz podstawowe zasady gotowania według Pięciu Przemian i 200 przepisów na pyszne dania, z których wiele przygotujesz w mniej niż 30 minut! Odkryjesz wśród nich smaczne i zdrowe potrawy mięsne i wegetariańskie, słodkie i pikantne śniadania, desery, domowe wypieki i napoje. Przy każdym przepisie znajdziesz także wskazania zdrowotne. Wsłuchaj się w swoje potrzeby i wykorzystaj przepisy z tej wyjątkowej książki kucharskiej, by wzmocnić swój fizyczny dobrostan i polepszyć samopoczucie, a wszystko to w zgodzie z naturalnym cyklem pór roku i w harmonii energetycznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 207-[208].
Czy pożywienie może nie tylko zapewniać nam przetrwanie, ale także wzmacniać nasz system odpornościowy i mieć dobroczynny wpływ na naszą psychikę? Jeśli odżywiamy się według tradycji Pięciu Przemian, to odpowiedź brzmi „tak”. Kuchnia Pięciu Przemian, wywodząca się wprost z tradycyjnej medycyny chińskiej, opiera się na potencjale energetycznym poszczególnych produktów spożywczych i wspiera kluczową dla zdrowia równowagę między elementami yin i yang. Gdy ta równowaga zostaje zachwiana, dopada nas wiele dolegliwości, m.in. zaburzenia koncentracji, zmęczenie, niepohamowana ochota na słodycze czy oziębłość seksualna. Dzięki tej książce nauczysz się, jak przywrócić utraconą stabilność organizmu, komponując posiłki w tzw. cyklu odżywczym Pięciu Przemian (Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda), i wprowadzisz do swojej kuchni zdrowie, witalność i radość życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej