Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
BD32 (Twarda 64)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(6)
Autor
Chmurzyńska Agata
(1)
Czapla Michał
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Kwaśny Adrian
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Stefańska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Zalewska-Janowska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dzieci
(10047)
6-8 lat
(6480)
0-5 lat
(4780)
9-13 lat
(4399)
Młodzież
(3692)
Dietetycy
(-)
14-17 lat
(3205)
Szkoły wyższe
(726)
Dorośli
(395)
Rodzice
(353)
18+
(322)
Studenci
(196)
Prawnicy
(192)
Adwokaci
(184)
Radcy prawni
(175)
Sędziowie
(175)
Menedżerowie
(163)
Szkoły podstawowe
(135)
Nauczyciele
(129)
Szkoły średnie
(121)
Przedsiębiorcy
(116)
A2 (poziom biegłości językowej)
(111)
Urzędnicy
(98)
B1 (poziom biegłości językowej)
(96)
A1 (poziom biegłości językowej)
(91)
Pracownicy naukowi
(85)
Aplikanci
(82)
Lekarze
(78)
Prokuratorzy
(65)
Psycholodzy
(63)
B2 (poziom biegłości językowej)
(62)
Psychoterapeuci
(62)
Programiści
(57)
Poziom podstawowy
(54)
Informatycy
(49)
A2 poziom biegłości językowej
(45)
Księgowi
(44)
Pedagodzy
(42)
Specjaliści ds. kadr
(40)
Doradcy podatkowi
(38)
A1 poziom biegłości językowej
(36)
B1 poziom biegłości językowej
(36)
Notariusze
(36)
Psychiatrzy
(32)
Szkoły ponadgimnazjalne
(32)
Cudzoziemcy
(31)
C1 (poziom biegłości językowej)
(30)
Specjaliści ds. marketingu
(30)
Kobieta
(28)
Ekonomiści
(27)
Pracownicy samorządowi
(27)
Licea
(26)
Pracodawcy
(25)
Policjanci
(23)
Komornicy sądowi
(21)
Logopedzi
(21)
Analitycy ekonomiczni
(20)
Klasa 8.
(20)
Nauczyciele akademiccy
(17)
Szkoły ponadpodstawowe
(17)
Analitycy danych
(16)
Fizjoterapeuci
(16)
Klasa 7.
(16)
B2 poziom biegłości językowej
(15)
Inwestorzy indywidualni
(15)
Klasa 1.
(15)
Lekarze rodzinni
(15)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(15)
Architekci
(14)
C2 (poziom biegłości językowej)
(14)
A0 (poziom biegłości językowej)
(13)
Klasa 4.
(13)
Klasa 5.
(13)
Klasa 6.
(13)
Politycy
(13)
Technikum
(13)
Uczniowie
(13)
Dziennikarze
(12)
Pracownicy banków
(12)
Pracownicy socjalni
(12)
Dyrektorzy szkół
(11)
Klasa 3.
(11)
Kosmetolodzy
(11)
Przedszkola
(11)
Zawody medyczne
(11)
Dermatolodzy
(10)
Farmaceuci
(10)
Handlowcy
(10)
Klasa 2.
(10)
Terapeuci zajęciowi
(10)
Doktoranci
(9)
Inżynierowie
(9)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(9)
Poziom rozszerzony
(9)
Psycholodzy kliniczni
(9)
Rzecznicy patentowi
(9)
Mediatorzy
(8)
Neurolodzy
(8)
Seksuolodzy
(8)
Biegli rewidenci
(7)
Deweloperzy
(7)
Temat
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby skóry
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Dietetyka
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Genetyka
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Niewydolność serca
(1)
Nutrigenomika
(1)
Odżywianie
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Suplementy diety
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Nutrigenomika / Agata Chmurzyńska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2022. - XIII, [1], 252 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72262 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta w niewydolności serca : poradnik dla pacjentów / Michał Czapla, Adrian Kwaśny. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - 132, [6] stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 132-[133].
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia tej choroby. Publikacja pozwoli zrozumieć, jakie zmiany w sposobie odżywienia są niezbędne oraz jakie korzyści zdrowotne może to przynieść. Znajdują się tutaj jasno sformułowane wytyczne dotyczące różnych aspektów odżywiania, takich jak ograniczenie sodu, kontrola płynów, odpowiedni poziom białka i wybór odpowiednich tłuszczów. Czytelnik znajdzie tu również listę produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, tak aby wspomóc funkcjonowanie serca oraz poprawić samopoczucie. Książka zawiera przepisy na pyszne i zdrowe potrawy, które pozwolą cieszyć się jedzeniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76008 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach skóry / redakcja naukowa Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Zalewska-Janowska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2024. - XXII, [2], 265, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografie, netografie przy pracach. Indeks.
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 77494 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Dietetyk Radzi)
Bibliografia, netografia na stronach 254-[256].
Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W książce znajdziemy porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / Magdalena Obrzut, Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 139-159. Indeks.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka – poza zagadnieniem insulinooporności – w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej. Publikacja dedykowana jest lekarzom i dietetykom jako pomoc w codziennej opiece nad pacjentem z rozpoznaną insulinoopornością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73978 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76007 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej. W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 74392 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej