Kuchnia słowiańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
W32 (Solidarności 90)
(1)
W51 (Bielskiego 3)
(1)
W80 (Redutowa 48)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(1)
BD25 (Żytnia 64)
(1)
BD32 (Twarda 64)
(2)
Autor
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kobieta
(3546)
Przyjaźń
(2442)
Rodzina
(2358)
Tajemnica
(1962)
Miłość
(1675)
Kuchnia słowiańska
(-)
Relacje międzyludzkie
(1487)
Zabójstwo
(1439)
Nastolatki
(1360)
Magia
(1230)
Życie codzienne
(1083)
Dziewczęta
(1055)
Uczucia
(1037)
Zwierzęta
(1033)
Policjanci
(1015)
Rodzeństwo
(1008)
II wojna światowa (1939-1945)
(969)
Dzieci
(916)
Sekrety rodzinne
(863)
Żydzi
(818)
Relacja romantyczna
(778)
Małżeństwo
(766)
Trudne sytuacje życiowe
(737)
Uczniowie
(737)
Osoby zaginione
(725)
Śledztwo i dochodzenie
(707)
Język angielski
(706)
Przestępczość zorganizowana
(701)
Wybory życiowe
(672)
Władcy
(654)
Superbohaterowie
(629)
Ludzie a zwierzęta
(624)
Chłopcy
(612)
Prywatni detektywi
(594)
Podróże
(593)
Samorealizacja
(571)
Matki i córki
(549)
Zemsta
(544)
Uprowadzenie
(533)
Poszukiwania zaginionych
(527)
Polityka
(524)
Dziennikarze
(516)
Przedsiębiorstwo
(506)
Kultura
(505)
Boże Narodzenie
(497)
Psy
(470)
Arystokracja
(469)
Wojna
(469)
Wychowanie w rodzinie
(465)
Zakochanie
(454)
Koty
(453)
Walka dobra ze złem
(444)
Pisarze polscy
(439)
Zarządzanie
(437)
Dojrzewanie
(429)
Seryjni zabójcy
(424)
Pisarze
(420)
Polacy za granicą
(415)
Wakacje
(410)
Dziecko
(400)
Ojcowie i córki
(389)
Psychoterapia
(386)
Dziadkowie i wnuki
(380)
Mężczyzna
(376)
Gry planszowe
(374)
Polityka międzynarodowa
(373)
Literatura polska
(372)
PRL
(372)
Sukces
(365)
Śmierć
(364)
Politycy
(362)
Wojownicy
(362)
Czarownice i czarownicy
(361)
Krainy i światy fikcyjne
(361)
Społeczeństwo
(357)
Studenci
(349)
Język polski
(346)
Samopoznanie
(344)
Stworzenia fantastyczne
(343)
Potwory
(337)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Młodzież
(331)
Ludzie bogaci
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Samotność
(319)
Lekarze
(316)
Osobowość
(315)
Trauma
(313)
Spisek
(311)
Władza
(311)
Wsie
(310)
Demony
(305)
Szczęście
(305)
Komunikacja społeczna
(294)
Filozofia
(293)
Postawy
(291)
Zabójstwo seryjne
(290)
Duchy
(288)
Wojsko
(279)
Miasta
(278)
Ucieczki
(278)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Kucharstwo Zwyczaje i obyczaje życia publicznego i społecznego - Słowianie
Bibliogr. 312-314. Indeks.
Próba odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem badań autorów jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 312-314. Indeks.
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej