Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(28)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
E-booki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(37)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(1)
W11 (Ciołka 20)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(14)
W51 (Bielskiego 3)
(7)
W73 (Żytnia 64)
(1)
W80 (Redutowa 48)
(4)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(6)
Odolanka (Ordona 12F)
(6)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(6)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(1)
Autor
Blumenthal Heston (1966- )
(2)
Brzostowska Anna
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Inchauspé Jessie
(2)
Spector Timothy David
(2)
Spence Charles
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Śmierzchalska Danuta
(2)
Baltaza Wanda
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Booth Michael
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Choroszyński Mikołaj
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Głyda Agata
(1)
Halbersztat Anna
(1)
Hart Adam (1973- )
(1)
Jankowska Paulina
(1)
Kessler David A. (1951- )
(1)
King Dave
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Mercola Joseph (1954- )
(1)
Nocoń Joanna
(1)
Omilianowicz Magda
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rogulska Anna
(1)
Sanfilippo Diane
(1)
Schlossberg Tatiana (1990- )
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Solier Stéphane
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Thomas David (1968- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Zaraska Marta
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Zawadowska-Kittel Elżbieta
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Świątkowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(27)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3517)
Przyjaźń
(2423)
Rodzina
(2343)
Tajemnica
(1950)
Miłość
(1667)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Relacje międzyludzkie
(1468)
Zabójstwo
(1427)
Nastolatki
(1353)
Magia
(1205)
Życie codzienne
(1075)
Dziewczęta
(1043)
Uczucia
(1031)
Zwierzęta
(1021)
Policjanci
(1005)
Rodzeństwo
(1004)
II wojna światowa (1939-1945)
(964)
Dzieci
(907)
Sekrety rodzinne
(850)
Żydzi
(812)
Relacja romantyczna
(766)
Małżeństwo
(761)
Uczniowie
(737)
Trudne sytuacje życiowe
(728)
Osoby zaginione
(720)
Język angielski
(705)
Śledztwo i dochodzenie
(702)
Przestępczość zorganizowana
(695)
Wybory życiowe
(666)
Władcy
(640)
Superbohaterowie
(624)
Ludzie a zwierzęta
(622)
Chłopcy
(606)
Podróże
(588)
Prywatni detektywi
(588)
Samorealizacja
(570)
Matki i córki
(544)
Zemsta
(539)
Uprowadzenie
(524)
Polityka
(523)
Poszukiwania zaginionych
(522)
Kultura
(510)
Dziennikarze
(509)
Przedsiębiorstwo
(505)
Boże Narodzenie
(494)
Psy
(468)
Arystokracja
(465)
Wojna
(465)
Wychowanie w rodzinie
(463)
Koty
(447)
Zakochanie
(447)
Zarządzanie
(439)
Walka dobra ze złem
(437)
Pisarze polscy
(435)
Dojrzewanie
(424)
Seryjni zabójcy
(418)
Polacy za granicą
(413)
Pisarze
(412)
Wakacje
(406)
Dziecko
(400)
Psychoterapia
(386)
Ojcowie i córki
(383)
Dziadkowie i wnuki
(378)
Gry planszowe
(374)
Mężczyzna
(373)
Polityka międzynarodowa
(372)
Literatura polska
(371)
PRL
(368)
Politycy
(362)
Sukces
(362)
Śmierć
(362)
Wojownicy
(360)
Czarownice i czarownicy
(359)
Krainy i światy fikcyjne
(359)
Społeczeństwo
(357)
Studenci
(347)
Samopoznanie
(344)
Język polski
(340)
Stworzenia fantastyczne
(336)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Potwory
(334)
Młodzież
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Ludzie bogaci
(318)
Samotność
(317)
Lekarze
(315)
Osobowość
(315)
Władza
(309)
Wsie
(307)
Spisek
(306)
Trauma
(306)
Szczęście
(304)
Demony
(298)
Komunikacja społeczna
(297)
Filozofia
(295)
Postawy
(290)
Zabójstwo seryjne
(289)
Duchy
(286)
Wojsko
(279)
Miasta
(276)
Historia
(270)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(2)
Europa
(1)
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Opracowanie
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Dokumenty elektroniczne
(5)
Przewodnik tematyczny
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Kulinaria
(8)
Historia
(5)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Rozwój osobisty
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Poczuj się lepiej : jak dobrze jeść, by dobrze żyć / Wanda Baltaza ; kolaże Joanna Nocoń. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 221, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronie 219.
Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książka, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Autor książki po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu - specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 387-399.
„Żyjemy w czasach niekończącej się walki o bycie lepszym od wszystkich, a nawet od samego siebie. Próbujemy przeskoczyć szczyty wyższe niż własne granice wytrzymałości. Żyjemy pod presją, która nie daje nam złapać oddechu. Kumulujemy w sobie emocje, które powinny wybrzmieć, a są tłumione. Szukamy pocieszenia, ratunku i ulgi… które w pewnym momencie zaczyna rekompensować nam jedzenie. Przychodzi moment, w którym to już nie tylko niezdrowe nawyki żywieniowe, ale również niezdrowa i szkodliwa relacja z jedzeniem. Stajemy się więźniami własnej głowy, stajemy się uzależnieni od jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
Bibliografia, netografia na stronach 223-239.
„Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. (...) Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień”. (od autorów)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75813 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszytko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana, kto mieszka w serze casgiu merzu, czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji, ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu, jakie cukierki kupił w Galii Asterix, ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [224].
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciało, życzliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Książka jest zbiorem artykułów różnych autorów. Wszystkie dotyczą sposobów spożywania pokarmu i napojów oraz związanych z nimi zwyczajów i wierzeń w różnych kulturach i epokach. Całość napisana przystępnym językiem z bogatą bibliografią.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52695 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Niezwykle wnikliwa analiza niezgodności między naszą starożytną biologią a nowoczesnym światem. Autor udowadnia, że ewolucja przygotowała nas do życia w świecie, który właściwie już nie istnieje, a biologiczne adaptacje często działają na naszą szkodę. Otyłość jest spuścizną czasów, w których nauczyliśmy się gromadzić w organizmie tłuszcz, by przetrwać okresy głodu. Stres, czyli ratująca życie reakcja zachodząca w obliczu ataku niedźwiedzia, może teraz powodować bóle głowy i problemy z sercem. W toku ewolucji staliśmy się istotami skłonnymi do nieakceptowanej obecnie przemocy. Gnębią nas nietolerancje laktozy i glukozy…
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 575 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70662 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi: w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 6.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 11.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 7.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 612 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 8.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 6.
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Brak informacji o dostępności: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 74225 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
E-book
W koszyku
E-BOOK. Autorka w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi: w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
Książka
W koszyku
Indeks.
Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 312-314. Indeks.
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie II, zmienione. - Warszawa : PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 288-[295].
Autorzy opowiadają o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u. Śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [269]-288.
Autor ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, które pomogą wzmocnić odporność i sprawią, że bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbał o swoje ciało każdego dnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 179-[191].
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia. „Diety. Fakty i mity” to fascynująca rozmowa, z której jednoznacznie wynika, że sposób na odchudzanie jest jeden. Jedz mniej, ruszaj się więcej. I to by było tyle w temacie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76852 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 353-354. Indeks.
Jak możesz uchronić się przed chorobami autoimmunologicznymi i chorobami układu krążenia? Dlaczego cukier powoduje insulinooporność i stany zapalne? Czy nadmiar cukru w diecie może prowadzić do powstawania cukrzycy, a nawet depresji? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce. Poznasz proponowany przez autorkę detoks cukrowy – prosty i skuteczny program oparty na zdrowej diecie eliminującej cukier w codziennych posiłkach. Dzięki niemu w znaczący sposób poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie. Zauważysz spadek wagi, a także poprawę kondycji skóry i włosów. Oprócz tego polepszysz jakość swojego snu oraz odczujesz przypływ energii każdego dnia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 455-[500].
Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego”. Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75591 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej