359823
No cover
Book
In basket
Autor książki po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
Notes:
Tytuł oryginału: Meaning of rice : and other tales from the belly of Japan
General note
Tytuł oryginału: The meaning of rice : and other tales from the belly of Japan.
Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again