Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(49)
Forma i typ
Książki
(42)
Proza
(26)
Poradniki i przewodniki
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(4)
Audiobooki
(3)
Dostępność
dostępne
(74)
wypożyczone
(43)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(8)
W11 (Ciołka 20)
(13)
W14 (Młynarska 35a)
(6)
W32 (Solidarności 90)
(6)
W51 (Bielskiego 3)
(7)
W73 (Żytnia 64)
(7)
W80 (Redutowa 48)
(6)
W91 (Chłodna 11)
(1)
W106 (Twarda 64)
(6)
BD13 (Staszica 5a)
(6)
BD21 (Solidarności 90)
(5)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(13)
BD36 (Redutowa 48)
(4)
BD46 (Chłodna 11)
(7)
Odolanka (Ordona 12F)
(16)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(3)
Autor
Garmus Bonnie (1957- )
(3)
Głowińska Anita
(3)
Głowińska Anita. Kicia Kocia (pol.)
(3)
Kania Magdalena (1988- )
(3)
Kur Maciej (1988- )
(3)
Kur Maciej (1988- ). Dollicious (pol.)
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Cieślik Marek
(2)
Etcheves Florencia (1971- )
(2)
Janus Katarzyna (pisarka)
(2)
Jones Ginger
(2)
Kurczewska Marta (1977- )
(2)
Léonard Luminita
(2)
Magryta Dagmara
(2)
Mielech Agnieszka
(2)
Mielech Agnieszka. Emi i Tajny Klub Superdziewczyn (pol.)
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Verity James
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Adori Laura
(1)
Alley Robert W. (1955- )
(1)
Babińska Magdalena
(1)
Beaumont Émilie (1948- )
(1)
Biss Levon
(1)
Bond Michael (1926-2017)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brassart René
(1)
Brencz Maciej
(1)
Butschkow Ralf (1962- )
(1)
Bélineau Natalie
(1)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(1)
Cholewińska-Szkolik Aniela. Bajki o misiach (pol.)
(1)
Clatworthy Richard
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Galewska-Kustra Marta
(1)
Galewska-Kustra Marta. Uczę się z Puciem (pol.)
(1)
Grzywaczewska-Stewart Ewa
(1)
Hanatsuka Shiori
(1)
Hikiert-Bereza Anna
(1)
Homolka Gina
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Jaskuła Gabriela
(1)
Jones Heather K
(1)
Jäntti Riikka
(1)
Kiuru Iwona
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kneidl Laura (1990- )
(1)
Konner Jeremy
(1)
Krzycka Maja
(1)
Kurzak Aleksandra (1977- )
(1)
Kłos Joanna (ilustracje)
(1)
Loftus David
(1)
Ludwiczak Bolesław
(1)
MacNaughton Wendy
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malina Dorota
(1)
Mekdjian Christelle
(1)
Miller Dorota
(1)
Misztal Aleksandra
(1)
Mortka Marcin (1976- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nosrat Samin (1979- )
(1)
Obama Michelle (1964- )
(1)
Orpinas Jean-Paul
(1)
Pach-Żbikowska Joanna (1980- )
(1)
Pilarek Bolesław (1944- )
(1)
Przybyszewska Maria (gastronomia)
(1)
Rebar Sarah
(1)
Rogalska Marzena (1970- )
(1)
Rogoza-Biel Mirella
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rożen Maciej
(1)
Rusinek Michał (1972- )
(1)
Staroszczyk Magdalena
(1)
Stewart Keith (tłumaczenie)
(1)
Stosik Anna
(1)
Strzałkowska Małgorzata
(1)
Stuart Paul
(1)
Słowikowska Joanna
(1)
Thormahlen Erika (1983- )
(1)
Tilley Scott
(1)
Ware Jessie (1984- )
(1)
Webster Christy
(1)
Webster Christy. Waffles + Mochi (pol.)
(1)
Woolmer Annabel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(40)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
Kraj wydania
Polska
(47)
Wielka Brytania
(2)
Język
polski
(46)
angielski
(3)
Odbiorca
Dzieci
(20)
0-5 lat
(12)
6-8 lat
(10)
9-13 lat
(2)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(18)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(4)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura fińska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Gotowanie
(48)
Kucharze
(8)
Relacja romantyczna
(8)
Rodzina
(8)
Dziewczęta
(6)
Przyjaźń
(5)
Konkursy i festiwale kulinarne
(4)
Chemicy
(3)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(3)
Laboratoria naukowe
(3)
Potrawy
(3)
Program telewizyjny
(3)
Relacje międzyludzkie
(3)
Restauracje
(3)
Równouprawnienie płci
(3)
Samotne matki
(3)
Sława
(3)
Arguile, Katherine Tamiko
(2)
Blogerzy
(2)
Dziadkowie i wnuki
(2)
Emi (postać fikcyjna)
(2)
Japończycy
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kahlo, Frida (1907-1954)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Kultura stołu
(2)
Lato
(2)
Malarze meksykańscy
(2)
Miłość
(2)
Pomaganie
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Smak
(2)
Szkoły
(2)
Tolerancja
(2)
Życie codzienne
(2)
Brencz, Maciej
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Język farerski
(1)
Krajobraz
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kurzak, Aleksandra (1977- )
(1)
Kwasy
(1)
Lalki
(1)
Miś Paddington (postać fikcyjna)
(1)
Myszy
(1)
Młodzi dorośli
(1)
Niedźwiedzie
(1)
Opera (przedstawienie)
(1)
Oszczędność
(1)
Podróże
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Przedmioty magiczne
(1)
Społeczeństwo
(1)
Sprzątanie
(1)
Studenci
(1)
Szczur
(1)
Sól kamienna
(1)
Tappi (postać fikcyjna)
(1)
Tradycja
(1)
Tłuszcze roślinne
(1)
Tłuszcze zwierzęce
(1)
Ware, Jessie (1984- )
(1)
Wikingowie
(1)
Wróżki (stworzenia fantastyczne)
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zero Waste
(1)
Śpiewacy polscy
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1945-1989
(3)
2001-
(2)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Buenos Aires (Argentyna)
(2)
Cypr
(2)
Japonia
(2)
Mazury
(2)
Meksyk (Meksyk)
(2)
Europa
(1)
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Opowiadania i nowele
(10)
Książka kucharska
(9)
Powieść
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Powieść obyczajowa
(5)
Dokumenty elektroniczne
(4)
Audiobooki
(3)
Dokumenty dźwiękowe
(3)
Komiks
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Poradnik
(3)
Książka obrazkowa
(2)
Adaptacja literacka
(1)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Esej
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Manga
(1)
Opowiadania i nowele przygodowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Romans
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(15)
Medycyna i zdrowie
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
49 wyników Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Dom pełen miłości / Katarzyna Janus. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Poznań] : Filia, copyright 2021. - 1 płyta CD (9 godz. 45 min) : digital, stereo. ; 12 cm.
(Audiobook)
AUDIOBOOK. Książka mówiona w formacie MP3. Zanurz się w pięknej opowieści o poszukiwaniu szczęścia i o uroczym mazurskim domu, który swoim mieszkańcom daje nadzieję i wytchnienie. Zosia szuka miłości i akceptacji w ramionach przygodnie poznanych mężczyzn. W wolnym czasie w pięknym, mazurskim domu, oddaje się swojej pasji, jaką jest gotowanie. Wygrywa nawet konkurs kulinarny. W zmaganiach towarzyszą jej trzej mężczyźni; Alex, młody Grek, w którego życiu odegra wielką rolę, przystojny Jan, sporo od niej starszy mężczyzna po przejściach, oraz Tomasz, chłopak, którego kiedyś porzuciła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pasją Frei jest gotowanie i choć pracuje w restauracji Taste of the Mediterranean, nie czuje się tam doceniana. Gdy sernik według jej autorskiego przepisu pojawia się w menu, ale zostaje podpisany imieniem kolegi, wściekła i zawiedziona Freya rzuca pracę, a przy okazji także swojego chłopaka. W tym samym czasie dostaje wiadomość o zakwalifikowaniu się do wymarzonego konkursu kulinarnego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dobra książka : wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny / Marysia Przybyszewska. - Wydanie I. - Warszawa : Cyranka, 2022. - 231, [9] stron : ilustracje ; 28 cm.
To książka o prostym jedzeniu i gotowaniu na luzie. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zdrowo. Wiemy, że najlepiej kupować lokalnie i w kuchni podążać za rytmem wyznaczonym przez naturę. Ale w praktyce okazuje się, że to nie takie proste. Zakupy, gotowanie, codzienny pośpiech – jak wszystko pogodzić? Marysia Przybyszewska przygotowała zestaw przepisów m.in. na śniadania, lunche i obiady, które są proste i zdrowe. A przede wszystkim - pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
MasterChef Junior : szósta polska edycja programu / redakcja Dorota Miller. - Warszawa : Słowne Młode, copyright 2021. - 183, [1] strona : fotografie, portrety ; 23 cm.
Ich kulinarna wyobraźnia wydaje się nie mieć granic, a kuchnia nie skrywa przed nimi żadnych tajemnic. Od najmłodszych lat gotowanie było dla nich najwspanialszą zabawą, a dziecięce eksperymenty przerodziły się w pasję. Aby pokazać światu swoje niezwykłe kulinarne talenty, siedemnaścioro młodych kucharzy pod okiem doświadczonych mistrzów stanęło do rywalizacji w szóstej już polskiej edycji programu MasterChef Junior. Ta książka zawiera ich ulubione przepisy zarówno na oryginalne przystawki, wspaniałe dania obiadowe i przepyszne desery m.in: pizzę Mirtillo, kaczkę z purée z dyni, pierogi gruzińskie chinkali, sernik jagodowy, kajmakowe tartaletki i bezowego jeżyka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wybór 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gotuj sprytniej, jedz zdrowiej i oszczędzaj czas. Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę produktów, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania w kuchni przy garnkach. W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Pasją Frei jest gotowanie i choć pracuje w restauracji Taste of the Mediterranean, nie czuje się tam doceniana. Gdy sernik według jej autorskiego przepisu pojawia się w menu, ale zostaje podpisany imieniem kolegi, wściekła i zawiedziona Freya rzuca pracę, a przy okazji także swojego chłopaka. W tym samym czasie dostaje wiadomość o zakwalifikowaniu się do wymarzonego konkursu kulinarnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Niezłe ziółka / Agnieszka Mielech. - Warszawa : Biblioteka Akustyczna : Storybox.pl, copyright 2021. - 1 płyta CD (2 godz. 46 min) : digital, stereo. ; 12 cm.
(Emi i Tajny Klub Superdziewczyn / Agnieszka Mielech ; t. 12)
(Audiobook)
Wiek: 6+.
AUDIOBOOK. Książka mówiona w formacie MP3. Dwunasty tom satyryczno-obyczajowego cyklu z detektywistycznymi zagadkami w roli głównej. Poprzedni tom nosi tytuł "Aloha", kolejny "Hej, w góry!". Każdy z tomów stanowi zamkniętą całość, można czytać bez znajomości poprzedniego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 455-457. Indeks.
Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś, nawet bez przepisu, i odkryj sekret czterech składników. Już nigdy nie będziesz kurczowo trzymać się przepisu ani zazdrościć kucharzom, którzy potrafią ugotować coś z niczego! Przełomowa metoda czterech składników pozwala improwizować w kuchni dzięki prostej formule – o smaku decydują cztery kluczowe elementy: sól, która wzmacnia smak, tłuszcz, który nadaje wyrazistość, kwas, który równoważy, ciepło, które decyduje o konsystencji jedzenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepyszne opowiadania i przepisy Tappiego / Marcin Mortka ; namalowała Marta Kurczewska. - Wydanie III. - Kraków : Wydawnictwo Zielona Sowa, copyright 2021. - 74, [5] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Wiek 4+
Wyjątkowy tytuł w serii książek o Tappim i jego przyjaciołach. Nie jest to jednak zwykła książka kucharska! W tym tytule znajdziesz 9 opowiadań, w których pojawia się temat jedzenia, przygotowania potraw czy wspólnego gotowania. Po każdym z opowiadań umieszczony jest przepis z instrukcją krok po kroku – jak przygotować daną potrawę. Koniecznie spróbuj tych przepysznych opowiadań!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Farerskie kadry : wyspy, gdzie owce mówią dobranoc / Maciej Brencz. - Poznań : Wydawnicwo Poznańskie, copyright 2019. - 364, [3] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 22 cm.
Bibliografia na stronach 363-[365].
Ciekawa refleksja podróżnicza na temat Wysp Owczych. Wedle jednej z legend, wulkaniczny archipelag osiemnastu skał porzuconych na Atlantyku, potocznie zwany Farojami, powstał z brudu zza paznokci Boga, zebranego w trakcie tworzenia świata. Wedle innej, uformował się z ostatniego zęba, który wyleciał z paszczy pokonanego Stoorworma, potężnego morskiego węża. To miejsce pełne paradoksów, do dziś pomijane przez niektórych kartografów i serwisy meteorologiczne. Tu kiedyś żyły białe kruki, szczęście przynosiły rybie skrzela, a noga od stołu odegrała ważną rolę w historii farerskiej poczty. Jeśli koniec świata ma swój własny koniec, to znajduje się on właśnie tutaj.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Dania) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Dania) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dobrissimo! : opera od kuchni / Marzena Rogalska, Aleksandra Kurzak. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 454, [5] stron : ilustracje ; 21 cm.
Pasjonująca rozmowa o miłości do muzyki, życia i gotowania. Dobrissimo to długie rozmowy prowadzone ciepłym letnim wieczorem przy kieliszku dobrego wina. To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem. To wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka w języku angielskim. "A dreamy food memoir which is stuffed full of warmth and feeling and fun". (Bella Mackie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kucharka Fridy / Florencia Etcheves ; tłumaczenie Dagmara Magryta. - Wydanie I. - Warszawa : LeTra, 2023. - 477, [2] strony ; 22 cm.
Mocna opowieść o intrydze, przyjaźni, sile krwi i potędze sztuki, osnuta wokół postaci najsłynniejszej meksykańskiej artystki – Fridy Kahlo. Nayeli, młoda Tehuanka, po ucieczce z rodzinnego domu przybywa do miasta Meksyk. Dzięki swoim umiejętnościom kulinarnym znajduje zatrudnienie w Niebieskim Domu, gdzie unieruchomiona w wyniku poważnego wypadku i odizolowana od świata żyje Frida Kahlo. Pomiędzy smakami, aromatami i kolorami malarka oraz jej nowa kucharka nawiązują przyjaźń, która głęboko naznaczy losy obu kobiet. Po latach, w Buenos Aires, wnuczka Nayeli, Paloma, znajduje tajemniczy obraz nieznanego autorstwa, przedstawiający jej babkę. Zaintrygowana tym enigmatycznym obrazem i ciekawą historią przodków, Paloma Cruz wyrusza w podróż do miasta Meksyk.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 argent. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 argent. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 argent. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 argent. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lekcje chemii / Bonnie Garmus ; przełożył Marek Cieślik. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 461, [3] strony ; 21 cm.
Elizabeth Zott jest chemiczką i kobietą daleką od przeciętności. Jest połowa lat pięćdziesiątych XX wieku i jej koledzy z całkowicie męskoosobowego zespołu naukowców w Instytucie Badawczym Hastings prezentują bardzo nienaukowe podejście do kwestii równouprawnienia płci. Wszyscy z wyjątkiem jednego: to Calvin Evans, nominowany do Nagrody Nobla i słynący z pamiętliwości samotny geniusz, który zakochuje się w umyśle Elizabeth. Co skutkuje autentyczną chemią. Tyle że, podobnie jak w przypadku nauki, życie bywa nieprzewidywalne. Dlatego parę lat później Elizabeth Zott jest nie tylko samotną matką, ale i - dość niechętnie - gwiazdą kulinarnego programu numer jeden całej Ameryki: Kolacji o szóstej. Jej niezwykłe podejście do gotowania staje się zaczątkiem rewolucji. W miarę jednak jak rosną zastępy jej sympatyków, rośnie też grupa niezadowolonych. Okazuje się bowiem, że Elizabeth nie uczy kobiet po prostu gotować, robi znacznie więcej - ośmiela je do zmiany status quo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Brak informacji o dostępności: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lessons in chemistry / Bonnie Garmus. - London : Doubleday, © 2022. - 390, [1] strona ; 24 cm.
Książka w języku angielskim. Chemist Elizabeth Zott is not your average woman. In fact, Elizabeth Zott would be the first to point out that there is no such thing as an average woman. But it’s the early 1960s and her all-male team at Hastings Research Institute takes a very unscientific view of equality. Except for one: Calvin Evans; the lonely, brilliant, Nobel–prize nominated grudge-holder who falls in love with—of all things—her mind. True chemistry results. But like science, life is unpredictable. Which is why a few years later Elizabeth Zott finds herself not only a single mother, but the reluctant star of America’s most beloved cooking show Supper at Six. Elizabeth’s unusual approach to cooking (“combine one tablespoon acetic acid with a pinch of sodium chloride”) proves revolutionary. But as her following grows, not everyone is happy. Because as it turns out, Elizabeth Zott isn’t just teaching women to cook. She’s daring them to change the status quo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Mocna opowieść o intrydze, przyjaźni, sile krwi i potędze sztuki, osnuta wokół postaci najsłynniejszej meksykańskiej artystki – Fridy Kahlo. Nayeli, młoda Tehuanka, po ucieczce z rodzinnego domu przybywa do miasta Meksyk. Dzięki swoim umiejętnościom kulinarnym znajduje zatrudnienie w Niebieskim Domu, gdzie unieruchomiona w wyniku poważnego wypadku i odizolowana od świata żyje Frida Kahlo. Pomiędzy smakami, aromatami i kolorami malarka oraz jej nowa kucharka nawiązują przyjaźń, która głęboko naznaczy losy obu kobiet. Po latach, w Buenos Aires, wnuczka Nayeli, Paloma, znajduje tajemniczy obraz nieznanego autorstwa, przedstawiający jej babkę. Zaintrygowana tym enigmatycznym obrazem i ciekawą historią przodków, Paloma Cruz wyrusza w podróż do miasta Meksyk.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
E-book
W koszyku
E-BOOK. Elizabeth Zott jest chemiczką i kobietą daleką od przeciętności. Jest połowa lat pięćdziesiątych XX wieku i jej koledzy z całkowicie męskoosobowego zespołu naukowców w Instytucie Badawczym Hastings prezentują bardzo nienaukowe podejście do kwestii równouprawnienia płci. Wszyscy z wyjątkiem jednego: to Calvin Evans, nominowany do Nagrody Nobla i słynący z pamiętliwości samotny geniusz, który zakochuje się w umyśle Elizabeth. Co skutkuje autentyczną chemią. Tyle że, podobnie jak w przypadku nauki, życie bywa nieprzewidywalne. Dlatego parę lat później Elizabeth Zott jest nie tylko samotną matką, ale i - dość niechętnie - gwiazdą kulinarnego programu numer jeden całej Ameryki: Kolacji o szóstej. Jej niezwykłe podejście do gotowania staje się zaczątkiem rewolucji. W miarę jednak jak rosną zastępy jej sympatyków, rośnie też grupa niezadowolonych. Okazuje się bowiem, że Elizabeth nie uczy kobiet po prostu gotować, robi znacznie więcej - ośmiela je do zmiany status quo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej