Przemysł rolno-spożywczy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje naukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(18)
wypożyczone
(4)
Placówka
W32 (Solidarności 90)
(3)
W51 (Bielskiego 3)
(3)
W73 (Żytnia 64)
(3)
W80 (Redutowa 48)
(1)
W91 (Chłodna 11)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(1)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(9)
Autor
Cieślak Piotr
(1)
Dani Samir
(1)
Jankowska Paulina
(1)
Kessler David A. (1951- )
(1)
Klekot Ewa (1965- )
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Monbiot George (1963- )
(1)
Moss Michael (1955- )
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Olszewski Adam
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Rulski-Bożek Mateusz
(1)
Sidorick Daniel
(1)
Warner Anthony
(1)
Wicki Ludwik
(1)
Wojtasik Andrzej
(1)
Wąsiel Marcin
(1)
Zaborek Piotr
(1)
Zalewski Romuald I
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Menedżerowie
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Temat
Kobieta
(3517)
Przyjaźń
(2423)
Rodzina
(2343)
Tajemnica
(1950)
Miłość
(1667)
Przemysł rolno-spożywczy
(-)
Relacje międzyludzkie
(1468)
Zabójstwo
(1427)
Nastolatki
(1353)
Magia
(1205)
Życie codzienne
(1075)
Dziewczęta
(1043)
Uczucia
(1031)
Zwierzęta
(1021)
Policjanci
(1005)
Rodzeństwo
(1004)
II wojna światowa (1939-1945)
(964)
Dzieci
(907)
Sekrety rodzinne
(850)
Żydzi
(812)
Relacja romantyczna
(766)
Małżeństwo
(761)
Uczniowie
(737)
Trudne sytuacje życiowe
(728)
Osoby zaginione
(720)
Język angielski
(705)
Śledztwo i dochodzenie
(702)
Przestępczość zorganizowana
(695)
Wybory życiowe
(666)
Władcy
(640)
Superbohaterowie
(624)
Ludzie a zwierzęta
(622)
Chłopcy
(606)
Podróże
(588)
Prywatni detektywi
(588)
Samorealizacja
(570)
Matki i córki
(544)
Zemsta
(539)
Uprowadzenie
(524)
Polityka
(523)
Poszukiwania zaginionych
(522)
Kultura
(510)
Dziennikarze
(509)
Przedsiębiorstwo
(505)
Boże Narodzenie
(494)
Psy
(468)
Arystokracja
(465)
Wojna
(465)
Wychowanie w rodzinie
(463)
Koty
(447)
Zakochanie
(447)
Zarządzanie
(439)
Walka dobra ze złem
(437)
Pisarze polscy
(435)
Dojrzewanie
(424)
Seryjni zabójcy
(418)
Polacy za granicą
(413)
Pisarze
(412)
Wakacje
(406)
Dziecko
(400)
Psychoterapia
(386)
Ojcowie i córki
(383)
Dziadkowie i wnuki
(378)
Gry planszowe
(374)
Mężczyzna
(373)
Polityka międzynarodowa
(372)
Literatura polska
(371)
PRL
(368)
Politycy
(362)
Sukces
(362)
Śmierć
(362)
Wojownicy
(360)
Czarownice i czarownicy
(359)
Krainy i światy fikcyjne
(359)
Społeczeństwo
(357)
Studenci
(347)
Samopoznanie
(344)
Język polski
(340)
Stworzenia fantastyczne
(336)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Potwory
(334)
Młodzież
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Ludzie bogaci
(318)
Samotność
(317)
Lekarze
(315)
Osobowość
(315)
Władza
(309)
Wsie
(307)
Spisek
(306)
Trauma
(306)
Szczęście
(304)
Demony
(298)
Komunikacja społeczna
(297)
Filozofia
(295)
Postawy
(290)
Zabójstwo seryjne
(289)
Duchy
(286)
Wojsko
(279)
Miasta
(276)
Historia
(270)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(2)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż włoski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Transport i logistyka
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63860 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 251-255.
W publikacji przedstawiono stan zaawansowania i stosowane rozwiązania w sferze logistyki w przedsiębiorstwach przemysłu rolno-spożywczego. Stwierdzono, że poziom zaawansowania rozwiązań w zakresie logistyki zwiększa się wraz ze zwiększaniem wielkości przedsiębiorstw, a najlepiej rozwinięte są rozwiązania w obszarach zarządzania zapasami, magazynem oraz transportem. Wciąż mały jest zakres wykorzystywania nowoczesnych rozwiązań w obszarze komunikacji i wymiany danych (ICT) , szczególnie w firmach małych i średnich. Jedną z podstawowych przyczyn małego zainteresowania i niskiego poziomu wdrożenia właściwych rozwiązań jest ograniczony - lokalny obszar działania oraz brak wiedzy na temat efektywnych rozwiązań w poszczególnych obszarach logistyki. Dla firm małych i średnich brakuje także oferty rynkowej gotowych rozwiązań organizacyjnych i informatycznych, a właściciele takich firm nie odczuwają potrzeby zmian. Poziom zaawansowania rozwiązań w zakresie logistyki w firmach należących do sektora przetwórstwa rolno-spożywczego jest relatywnie niski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73711 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 379-[383].
Autor rusza tropem producentów czterech produktów żywnościowych: wieprzowiny, soi, tuńczyka w puszce i przecieru pomidorowego. Jeździ od Chin przez Brazylię po Stany Zjednoczone próbując zrekonstruować system produkcji żywności - zidentyfikować jego głównych graczy i pokazać schematy, którym podlega. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor przekonuje, że nie uratujemy klimatu, jeśli nie dokonamy rewolucji żywnościowej oraz pokazuje jak możemy to zrobić. Niezbędną technologię mamy już na stole. Autor podróżuje po świecie, aby poznać ludzi, którzy kochają ziemię i przyrodę oraz odkrywają rewolucyjne metody uprawy owoców, warzyw i zbóż wieloletnich. Spotyka się też z naukowcami, będącymi pionierami w syntetyzowaniu nowych form białka i tłuszczów, dzięki którym możemy produkować obfite, tanie i zdrowe pożywienie, jednocześnie przywracając naturze rozległe i dzikie połacie ziemi. Regenesis to zapierająca dech w piersiach wizja przyszłości żywienia ludzkości. Monbiot pokazuje jak lepsze zrozumienie świata może pozwolić nam na wyprodukowanie większej ilości żywności i znacząco ograniczyć szkodliwość rolnictwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 76112 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Higiena odżywiania Monopole gospodarcze Polityka gospodarcza Przemysł spożywczy Publicystyka amerykańska
Bibliogr. s. 431-[433]. Indeks.
Reportaż o amerykańskich koncernach spożywczych, których produkty mają wpływ na sytość i łaknienie człowieka. Autor bezlitośnie analizuje stojące za produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60897 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 297-329. Indeks.
W monografii podjęto aktualną i ważną z punktu widzenia badań naukowych problematykę handlu międzynarodowego artykułami rolno-żywnościowymi, ze szczególnym uwzględnieniem relacji transatlantyckich, postrzeganych z perspektywy europejskiej. Połączenie analiz empirycznych i szerokiego przeglądu literatury przedmiotu sprawia, że mamy do czynienia z wszechstronnym dyskursem naukowym w zakresie omawianej problematyki oraz interesującym źródłem inspiracji metodycznych i analitycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71485 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Historyczna ; 5)
Bibliogr. s. 313-319. Indeks.
Autor, na podstawie zakładów produkcyjnych Campbella, ukazuje dynamikę sporu między pracodawcami a pracownikami. Napisana potoczystym stylem publikacja dla zainteresowanych ekonomią i zarządzaniem personelem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57819 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 400-[427]. Indeks.
Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku liczba niedożywionych wynosiła około 800 milionów. W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wyprodukowanej żywności. Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spożywania mięsa. Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 71223 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dla menedżerów zajmujących się społeczną odpowiedzialnością biznesu i naukowców.
Bibliografia, netografia na stronach 255-278.
Struktura monografii obejmuje cztery rozdziały, z których pierwszy poświęcony jest zagadnieniu definiowania pojęcia CSR, które będąc przedmiotem zainteresowania badaczy z wielu nurtów teoretycznych, może być rozumiane na wiele sposobów, przyczyniając się do nieporozumień i niespójności w rezultatach badań empirycznych. Ponadto w rozdziale omówiono kontekst teoretyczny CSR, podejścia pokrewne i aktualne trendy w badaniach naukowych. W rozdziale drugim autor zajmuje się kwestią metodyki badawczej, uznając ją za główną przyczynę niespójności wyników. Dyskutowane są tutaj typowe rozwiązania metodyczne, stosowane przez naukowców na kolejnych etapach realizacji projektu badawczego - od projektowania modelu koncepcyjnego do statystycznej analizy danych ze wskazaniem ich mocnych i słabych stron oraz aspektów szczególnie podatnych na wystąpienie błędów. Rozdział trzeci wykorzystuje wnioski metodyczne z rozdziału drugiego jako perspektywę krytycznej oceny wybranych wcześniejszych badań na temat związków CSR z wynikami przedsiębiorstw. Przedstawiono nie tylko uzyskane rezultaty, ale również poddano ocenie ich wiarygodność ze względu na przyjęte rozwiązania metodyczne. Powyższa analiza stanowi podstawę do sformułowania diagnozy dotyczącej wpływu CSR na wyniki przedsiębiorstw oraz dobrych i złych praktyk w zakresie metodyki badawczej. W ostatniej części monografii zaprezentowano wyniki badań własnych autora, przeprowadzonych na próbie 330 średniej wielkości polskich producentów artykułów spożywczych, za pomocą których zilustrowano zasadność stosowania niektórych dobrych praktyk w analizie związków pomiędzy CSR a wynikami podmiotów gospodarczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75390 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Celem tej książki jest przedstawienie głównych problemów dotyczących zarządzania jakością i sterowania procesami wytwarzania produktów o najwyższej jakości w przedsiębiorstwach przetwarzających surowce rolne i produkujących żywność. Istotna jest też wiedza wynikająca z mojego wieloletniego udziału w pracach sądów konkursowych o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich i Wielkopolskiej Nagrody Jakości. Głębokie osadzenie materiału w studiach literaturowych, badaniach eksperymentalnych (prowadzonych w laboratoriach uczelnianych i przemysłowych) i menedżerskich sprawia, że książka może służyć jako przewodnik po metodach, technikach i sposobach podnoszenia konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących i przetwarzających żywność zgodnie z zasadami zarządzania jakością. Książka ta przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców. Wiele ciekawych informacji znajdą w niej praktycy, a zwłaszcza pracownicy zatrudnieni w przedsiębiorstwach przetwórstwa surowców rolnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 41866 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej