Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(225)
Forma i typ
Książki
(224)
Poradniki i przewodniki
(29)
Proza
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Publikacje naukowe
(7)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Poezja
(2)
E-booki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(292)
wypożyczone
(66)
tylko na miejscu
(9)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(7)
W11 (Ciołka 20)
(22)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(32)
W51 (Bielskiego 3)
(30)
W73 (Żytnia 64)
(18)
W80 (Redutowa 48)
(17)
W91 (Chłodna 11)
(9)
W106 (Twarda 64)
(8)
BD13 (Staszica 5a)
(11)
BD21 (Solidarności 90)
(3)
BD25 (Żytnia 64)
(15)
BD32 (Twarda 64)
(16)
BD36 (Redutowa 48)
(10)
BD46 (Chłodna 11)
(8)
Odolanka (Ordona 12F)
(37)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(111)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(7)
III Czytelnia Naukowa Cymelia (Solidarności 90)
(1)
XIICzM (Solidarności 90)
(1)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(5)
Caparrós Martín (1957- )
(4)
Molski Marcin
(4)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(4)
Szafrańska-Brandt Marta
(4)
Biller Elżbieta
(3)
Gertig Henryk (1924-2011)
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Korzycka-Iwanow Małgorzata (1950- )
(3)
Ozimek Irena
(3)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(3)
Wojciechowski Paweł
(3)
Zarawska Patrycja (1970- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Barone Caterina
(2)
Baruk Agnieszka Izabela (1973- )
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Bourgeois Paulette
(2)
Bryła Paweł
(2)
Błaszczak Agnieszka
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Clark Brenda
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Durnowska Małgorzata
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gagnon Céleste
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Gutkowska Krystyna
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jaszecka Karolina
(2)
Jennings Sharon (1954- )
(2)
Jeznach Maria
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(2)
Lei John
(2)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(2)
Lorés Marta‪
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mayer Emeran A
(2)
McIntyre Sasha
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Ostapowicz Anna
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pieńkos Magdalena
(2)
Reps Arnold
(2)
Robb Bruce
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rzepka Małgorzata
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Southern Shelley
(2)
Spector Timothy David
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Supeł Barbara
(2)
Tolosa Sisteré Mariona (1983- )
(2)
Wierzbicka Agnieszka
(2)
Łuksza Agata
(2)
Śmierzchalska Danuta
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Żakowska-Biemans Sylwia
(2)
Abey Katie
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Albinowski Stanisław (1923-2005)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Lena (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Aranda-Michel Jaime
(1)
Armstrong Ashley
(1)
Armstrong Sara
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Baker Shawn
(1)
Bakier Sławomir
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barker Helen M
(1)
Baum Karin
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Binder Egon
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bonifacini Federico
(1)
Bożek Agnieszka (odżywianie)
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brazier Brendan
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Cebo-Foniok Małgorzata
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(74)
2010 - 2019
(93)
2000 - 2009
(48)
1990 - 1999
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(82)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(220)
Wielka Brytania
(2)
Szwecja
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(220)
angielski
(3)
szwedzki
(1)
Odbiorca
Dzieci
(25)
0-5 lat
(21)
6-8 lat
(17)
9-13 lat
(4)
Szkoły wyższe
(2)
Biotechnolodzy
(1)
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(4)
Literatura kanadyjska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura czeska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(102)
Odżywianie
(22)
Dietetyka
(13)
Zdrowe odżywianie
(13)
Żywność ekologiczna
(12)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(11)
Kucharstwo
(9)
Żywność prozdrowotna
(8)
Głód
(7)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Kultura stołu
(6)
Substancje dodatkowe do żywności
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Żywność - higiena
(6)
Żywność transgeniczna
(6)
Fermentacja
(5)
Marnotrawstwo żywności
(5)
Mięso
(5)
Zwierzęta
(5)
Ciasta
(4)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Kosmetyka
(4)
Kosmetyki
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie - higiena
(4)
Odżywianie - higiena - podręcznik akademicki
(4)
Opakowania
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Technologia żywności
(4)
Ubóstwo
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Żywność - technologia - podręcznik akademicki
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Biotechnologia
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Chemia
(3)
Degradacja środowiska
(3)
Ekologia
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gastronomia
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Jelita
(3)
Konsumenci (ekon.)
(3)
Nauka o żywieniu
(3)
Pomoc humanitarna międzynarodowa
(3)
Probiotyki
(3)
Produkcja żywności
(3)
Rolnictwo ekologiczne - Polska
(3)
Toksyny i antytoksyny
(3)
Witaminy
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Żywność - higiena - podręcznik akademicki
(3)
Żywność - podręcznik akademicki
(3)
Białko
(2)
Biologia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Dezinformacja
(2)
Dieta
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Franklin (postać fikcyjna)
(2)
GHP/GMP
(2)
Gazy jelitowe
(2)
Globalizacja
(2)
HACCP
(2)
Innowacje
(2)
Jakość żywności
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Konsumenci (ekon.) - Polska - od 1989 r.
(2)
Konsumpcja (ekonomia)
(2)
Kosmetologia
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kultura
(2)
Leki
(2)
Lipidy
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Mózg
(2)
Nauka o żywieniu - podręcznik akademicki
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie - higiena - podręcznik
(2)
Odżywianie - historia
(2)
Odżywianie - kultura
(2)
Odżywianie - psychologia
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Owoce
(2)
Pierniki
(2)
Potrawy
(2)
Praca
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przedmioty użytku codziennego
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rolnictwo ekologiczne - kraje Unii Europejskiej
(2)
Temat: czas
2001-0
(6)
2001-
(5)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-2000
(1)
1918-
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Europa
(2)
Azja Wschodnia
(1)
Japonia
(1)
Polska - a Unia Europejska - rolnictwo
(1)
Polska - gospodarka - polityka - od 1989 r.
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie) - przemysł - socjologia - od 1989 r.
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(24)
Poradnik
(23)
Opracowanie
(18)
Opowiadania i nowele
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradniki
(6)
Książka kucharska
(5)
Podręcznik
(5)
Książka obrazkowa
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publicystyka
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Esej
(2)
Powieść
(2)
Przepisy kuliinarne
(2)
Publicystyka argentyńska
(2)
Szkice literackie polskie
(2)
Wiersze
(2)
Broszura
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Książki kucharskie
(1)
Książki obrazkowe
(1)
Literatura dziecięca angielska
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publicystyka angielska
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż polski
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Reportaż włoski
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(28)
Kulinaria
(27)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Biologia
(5)
Historia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Edukacja i pedagogika
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Chemia
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Nauka i badania
(1)
225 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52285 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż)
Bibliografia na stronach 270-[285].
Zbiór reportaży o codziennych nawykach Polaków stanowiący jednocześnie lekcję odpowiedzialnej konsumpcji. Z roku na rok marnujemy bowiem coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 308 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50903 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 455-[500].
Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego”. Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75591 (1 egz.)
Brak okładki
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63841 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38034 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58348 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 60987 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Produkty nowej generacji : wybrane zagadnienia / pod redakcją Aleksandry Badory i Leszka Woźniaka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2019. - 235 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
Publikacja poświęcona zagadnieniom związanym z nowymi technologiami stosowanymi w rożnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetycznych, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim , żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 67878 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W publikacji specjaliści z obszaru nauk medycznych omawiają szereg ważnych aspektów zdrowia publicznego, szczególnie dotyczących poradnictwa dietetycznego, sposobu i stanu odżywienia populacji oraz prewencji i leczenia żywieniowego przewlekłych chorób niezakaźnych. Ze względu na swój charakter książka jest cennym źródłem informacji i wiedzy nie tylko dla dietetyków i wszystkich osób zawodowo zajmujących się żywieniem czy leczeniem żywieniowym, lecz także dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i specjalistów oraz dla samych pacjentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.613/614 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej