Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(226)
Forma i typ
Książki
(225)
Poradniki i przewodniki
(29)
Proza
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Publikacje naukowe
(8)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Poezja
(2)
E-booki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(295)
wypożyczone
(64)
tylko na miejscu
(9)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(7)
W11 (Ciołka 20)
(22)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(32)
W51 (Bielskiego 3)
(30)
W73 (Żytnia 64)
(18)
W80 (Redutowa 48)
(17)
W91 (Chłodna 11)
(9)
W106 (Twarda 64)
(8)
BD13 (Staszica 5a)
(11)
BD21 (Solidarności 90)
(3)
BD25 (Żytnia 64)
(15)
BD32 (Twarda 64)
(16)
BD36 (Redutowa 48)
(10)
BD46 (Chłodna 11)
(8)
Odolanka (Ordona 12F)
(37)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(112)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(7)
III Czytelnia Naukowa Cymelia (Solidarności 90)
(1)
XIICzM (Solidarności 90)
(1)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(5)
Caparrós Martín (1957- )
(4)
Molski Marcin
(4)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(4)
Szafrańska-Brandt Marta
(4)
Biller Elżbieta
(3)
Gertig Henryk (1924-2011)
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Korzycka-Iwanow Małgorzata (1950- )
(3)
Ozimek Irena
(3)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(3)
Wojciechowski Paweł
(3)
Zarawska Patrycja (1970- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Barone Caterina
(2)
Baruk Agnieszka Izabela (1973- )
(2)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Bourgeois Paulette
(2)
Bryła Paweł
(2)
Błaszczak Agnieszka
(2)
Caruso Giorgia
(2)
Clark Brenda
(2)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(2)
Durnowska Małgorzata
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gagnon Céleste
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Gutkowska Krystyna
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jaszecka Karolina
(2)
Jennings Sharon (1954- )
(2)
Jeznach Maria
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(2)
Lei John
(2)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(2)
Lorés Marta‪
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Mayer Emeran A
(2)
McIntyre Sasha
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Molenda Jarosław (1965- )
(2)
Ostapowicz Anna
(2)
Parisi Salvatore (1970- )
(2)
Pieńkos Magdalena
(2)
Reps Arnold
(2)
Robb Bruce
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rzepka Małgorzata
(2)
Sikora Tadeusz
(2)
Southern Shelley
(2)
Spector Timothy David
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Supeł Barbara
(2)
Tolosa Sisteré Mariona (1983- )
(2)
Wierzbicka Agnieszka
(2)
Łuksza Agata
(2)
Śmierzchalska Danuta
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Żakowska-Biemans Sylwia
(2)
Abey Katie
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Albinowski Stanisław (1923-2005)
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Anderson Lena (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Aranda-Michel Jaime
(1)
Armstrong Ashley
(1)
Armstrong Sara
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Baker Shawn
(1)
Bakier Sławomir
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barker Helen M
(1)
Baum Karin
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Benda Bogumiła
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Binder Egon
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Bonifacini Federico
(1)
Bożek Agnieszka (odżywianie)
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Brazier Brendan
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Cebo-Foniok Małgorzata
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(75)
2010 - 2019
(93)
2000 - 2009
(48)
1990 - 1999
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(83)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(221)
Wielka Brytania
(2)
Szwecja
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(221)
angielski
(3)
szwedzki
(1)
Odbiorca
Dzieci
(25)
0-5 lat
(21)
6-8 lat
(17)
9-13 lat
(4)
Szkoły wyższe
(2)
Biotechnolodzy
(1)
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura angielska
(4)
Literatura kanadyjska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura argentyńska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura czeska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Żywność
(102)
Odżywianie
(22)
Dietetyka
(13)
Zdrowe odżywianie
(13)
Żywność ekologiczna
(13)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(11)
Kucharstwo
(9)
Żywność prozdrowotna
(8)
Głód
(7)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Kultura stołu
(6)
Substancje dodatkowe do żywności
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Żywność - higiena
(6)
Żywność transgeniczna
(6)
Fermentacja
(5)
Marnotrawstwo żywności
(5)
Mięso
(5)
Zwierzęta
(5)
Ciasta
(4)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Kosmetyka
(4)
Kosmetyki
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie - higiena
(4)
Odżywianie - higiena - podręcznik akademicki
(4)
Opakowania
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Technologia żywności
(4)
Ubóstwo
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Żywność - technologia - podręcznik akademicki
(4)
Alergia pokarmowa
(3)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Biotechnologia
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Chemia
(3)
Degradacja środowiska
(3)
Ekologia
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Gastronomia
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Jelita
(3)
Konsumenci (ekon.)
(3)
Nauka o żywieniu
(3)
Pomoc humanitarna międzynarodowa
(3)
Probiotyki
(3)
Produkcja żywności
(3)
Rolnictwo ekologiczne
(3)
Rolnictwo ekologiczne - Polska
(3)
Toksyny i antytoksyny
(3)
Witaminy
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Żywność - higiena - podręcznik akademicki
(3)
Żywność - podręcznik akademicki
(3)
Białko
(2)
Biologia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Dezinformacja
(2)
Dieta
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Franklin (postać fikcyjna)
(2)
GHP/GMP
(2)
Gazy jelitowe
(2)
Globalizacja
(2)
HACCP
(2)
Innowacje
(2)
Jakość żywności
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Konsumenci (ekon.) - Polska - od 1989 r.
(2)
Konsumpcja (ekonomia)
(2)
Kosmetologia
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kultura
(2)
Leki
(2)
Lipidy
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Mózg
(2)
Nauka o żywieniu - podręcznik akademicki
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie - higiena - podręcznik
(2)
Odżywianie - historia
(2)
Odżywianie - kultura
(2)
Odżywianie - psychologia
(2)
Organizmy transgeniczne
(2)
Owoce
(2)
Pierniki
(2)
Potrawy
(2)
Praca
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przedmioty użytku codziennego
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne - kraje Unii Europejskiej
(2)
Temat: czas
2001-
(6)
2001-0
(6)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1901-2000
(1)
1918-
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Europa
(2)
Azja Wschodnia
(1)
Japonia
(1)
Polska - a Unia Europejska - rolnictwo
(1)
Polska - gospodarka - polityka - od 1989 r.
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie) - przemysł - socjologia - od 1989 r.
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(24)
Poradnik
(23)
Opracowanie
(19)
Opowiadania i nowele
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradniki
(6)
Książka kucharska
(5)
Podręcznik
(5)
Książka obrazkowa
(4)
Publikacje dla dzieci
(4)
Monografia
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Publicystyka
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Esej
(2)
Powieść
(2)
Przepisy kuliinarne
(2)
Publicystyka argentyńska
(2)
Szkice literackie polskie
(2)
Wiersze
(2)
Broszura
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Książki kucharskie
(1)
Książki obrazkowe
(1)
Literatura dziecięca angielska
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publicystyka angielska
(1)
Raport z badań
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż polski
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Reportaż włoski
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(28)
Kulinaria
(27)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Biologia
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Historia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Edukacja i pedagogika
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(3)
Chemia
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Nauka i badania
(1)
226 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 269-[271].
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka? Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak? Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Proste opowieści o sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Świat jest wielki, piękny i ciągle się zmienia. Mali geniusze o tym wiedzą. Dzieci zadają pytania, na które warto odpowiedzieć w sposób dostosowany do ich możliwości i jednocześnie zaspokajający naturalną ciekawość. Żadne dziecko nie jest za małe, żeby opowiadać mu o szanowaniu środowiska naturalnego i trosce o planetę Ziemię. Jak segregować śmieci? Co zrobić, żeby wokół nas było mniej odpadków? Jak dbać o zabawki i ubrania, żeby służyły nam dłużej? Dlaczego lasy są takie cenne? Na te i inne dziecięce pytania odpowiada ta książka. Trwałe, kartonowe strony i 35 otwieranych okienek - mnóstwo zabawy dla małych odkrywców!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Dom Wydawniczy Księży Młyn, 2021. - 164 strony : ilustracje ; 25 cm.
([Sekrety...])
Bibliografia na stronach 162-163.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką… Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nagłówki artykułów na temat bakterii żyjących w organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki – z jednej strony odczuwając lęk jak przed „Obcym”, z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić, ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie – odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych. Czym jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie, a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i jakie to ma konsekwencje? Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit, jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Prezentowane przez autorkę przepisy pomogą zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Probiotyki : zdrowie z natury : preparaty, produkty, przepisy / Agnieszka Bożek. - Wydanie I. - Warszawa : Agencja Wydawnicza "Egros", copyright 2022. - 87, [1] strona, [16] stron tablic : ilustracje ; 21 cm.
(Zdrowie z Natury/ Agencja Wydawnicza EGROS)
Bibliografie i netografie na stronach 34-35, 85, [88].
Prozdrowotne bakterie nie są „nowością farmaceutyczną”, stosowane były już w czasach starożytnych. Liczne badania naukowe wskazują, że zalecenia stosowania żywych szczepów bakterii w wielu jednostkach chorobowych jest słuszne. Książka w omawia prozdrowotne właściwości probiotyków i żywności probiotycznej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Żywność-gospodarka żywnościowa Ubóstwo Publicystyka argentyńska
Autor w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z czynników, kształtujących naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka - u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo - głód.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 9.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głód / Martín Caparrós ; przełożyła Marta Szafrańska-Brandt. - Wydanie pierwsze, dodruk. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2020. - 713, [2] strony ; 25 cm.
Autor w porywający sposób przedstawia historię zmagań człowieka z głodem na przestrzeni wieków i udowadnia, że to właśnie głód był jednym z czynników, kształtujących naszą cywilizację. Filozofia, sztuka, ekonomia, rolnictwo, gospodarka - u ich źródeł zawsze znajdziemy jedno słowo - głód.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ten poradnik, napisany przez zespół doświadczonych dietetyczek, które same są mamami, rozwiewa wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Jak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada? Rodzice znajdą tu porcję wiedzy oraz inspirację do gotowania dla maluszka. Autorki przygotowały bowiem przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. To bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52110 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63520 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47026 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Azji i Pacyfiku)
Bibliografia przy pracach.
Azja Wschodnia na tle całego kontynentu azjatyckiego stanowi wyjątkowy obszar charakteryzujący się własną specyfiką - to różnorodna i niezwykle złożona wewnętrznie mieszanka etniczno-wyznaniowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 69010 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 187-220.
Większość dotychczasowych badań skupiała się na analizie jednej z dwóch sfer rynku ekologicznego – albo na sektorze produkcji rolnictwa ekologicznego, albo na sektorze konsumpcji żywności ekologicznej. W tej monografii znalazły się oba aspekty, co pozwala na holistyczne spojrzenie na rynek ekologiczny. (…) Dzięki połączeniu teoretycznych podstaw i aspektów praktycznych książka może służyć jako przewodnik dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć ten rynek i efektywnie na nim działać. Może dać im wgląd w trendy konsumenckie, strategie marketingowe, kwestie regulacyjne i inne czynniki wpływające na rozwój sektora żywności ekologicznej. (dr hab. Aneta Wysokińska)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 77713 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 343-[355].
Książka lekarza, uczonego i światowego eksperta, który od ponad 40 lat wnikliwie bada zależności łączące mózg i jelita. Czy wiesz, że twoje jelita prowadzą nieustanną rozmowę z mózgiem? Co więcej, ta rozmowa ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia i nastroju, a nawet wpływa na podejmowanie przez ciebie decyzji! Coraz wyraźniej uświadamiamy sobie, że rola układu pokarmowego nie ogranicza się do trawienia. Dr Emeran Mayer wykazuje, że nasz układ pokarmowy to największy pod względem powierzchni narząd zmysłu z milionami receptorów i zakończeń nerwowych. Jednocześnie przewód pokarmowy to środowisko życia trylionów mikroorganizmów, których aktywność wykracza o wiele dalej poza strawienie tłustego obiadu. Z przewodu pokarmowego wciąż płynie do naszego mózgu gigantyczny strumień różnorodnych sygnałów. Wszystko to nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, nastrój, stan psychiczny, a nawet zachowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 611 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej