Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(26)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(52)
wypożyczone
(11)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(8)
W11 (Ciołka 20)
(5)
W32 (Solidarności 90)
(5)
W51 (Bielskiego 3)
(6)
W73 (Żytnia 64)
(8)
W80 (Redutowa 48)
(6)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(11)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
Autor
Chojnowski Karol
(2)
Fort Matthew
(2)
Glasenapp Małgorzata
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Tucci Stanley (1960- )
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cazals Jean
(1)
Cichocka Ewa Karolina
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Lawson Nigella (1960 - )
(1)
Malmros Manfrinato Louise (1965-‏ )
(1)
Maugeri Holmström Francesca (1953- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Rokicka Alicja (kuchnia)
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Skarbińska Alicja (1949-2017)
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Solier Stéphane
(1)
Sora Marcello
(1)
Tinslay Petrina
(1)
Toselli Barbara
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumacz)
(1)
Zawadzka-Strączek Maria
(1)
Zilli Aldo
(1)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(26)
Język
polski
(26)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kuchnia włoska
(26)
Kultura stołu
(3)
Aktorzy amerykańscy
(2)
Emigranci
(2)
Kaszotto
(2)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Potrawy jednogarnkowe
(2)
Risotto
(2)
Tucci, Stanley (1960- )
(2)
Życie codzienne
(2)
Agnello Hornby, Simonetta(1945- )
(1)
Armstrong, Diana G.
(1)
Capponi (rodzina)
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Elon, Beth (1932- )
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Fort, Matthew(1947- )
(1)
Gastronomia
(1)
Książki kucharskie
(1)
Mucha, Anna (1980- )
(1)
Polacy za granicą
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rodzina
(1)
Seghi, Aleksandra
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Włosi
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(6)
Toskania (Włochy)
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Watykan
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Autobiografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Antologia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(12)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy - geografia Kucharstwo Fort, Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka relacjonuje podróż z południa na północ Włoch na kultowym motorze Vespa. Autor, będący brytyjskim krytykiem kulinarnym, wyruszył śladem tradycyjnych włoskich przysmaków, których szczegółowe, plastyczne opisy wraz z przepisami znalazły się na kartach książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Książka została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toskania, że mucha nie siada / Anna Mucha ; fotografie Marcello Sora. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2015. - 251, [5] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Styl życia-Włochy Kuchnia włoska Mucha, Anna (1980- )-pamiętniki
Subiektywny, emocjonalny przewodnik po Toskanii napisany przez popularną aktorkę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - Wydanie III zmienione. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2020. - 263, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Bibliografia na stronie 263.
Autorka książki snuje opowieści i wspomnienia dotyczące Toskanii, tamtejszego życia i jedzenia. W Polsce, w której mieszka już od ponad trzydziestu lat, odkryła wiele wspaniałych dań, o których wcześniej nawet nie słyszała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To jest Italia! / Aleksandra Seghi. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 216 stron, [64] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Netografia na stronie 216.
Miasteczka pełne barw, skąpane w promieniach słońca. Starożytne zabytki, kilkusetletnie kamienice, ukwiecone balkony i okna. Znamy ten idylliczny obrazek. Kusi każdego, kto choć raz odwiedził Włochy, i zachęca, by zawitać tam ponownie. Dajmy się uwieść opowieściom Polki, Aleksandry Seghi, która od ponad 20 lat mieszka we Włoszech. Poznajmy ich historię, tradycje, codzienne życie. Zacznijmy od kawy w przytulnym barze, potem wyruszmy w podróż po włoskich miastach i miasteczkach, teatrach i scenach, kościołach i ogrodach. W tej podróży towarzyszyć nam będą znani Polacy, którzy bardzo lubią Italię i chętnie w niej bywają nie tylko ze względów zawodowych, ale i prywatnie. Dali się namówić Autorce na rozmowy o Włoszech, o tym, co ich urzeka, fascynuje, jak się tam czują. Zmęczeni podróżą? Czas na sjestę i celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Skosztujmy włoskich przysmaków. Nie zabraknie makaronów, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy, a na deser koniecznie lody. Zasmakowało? Przepisy kulinarne są już gotowe. Teraz wystarczy tylko poeksperymentować we własnej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej