Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(53)
Forma i typ
Książki
(50)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
wypożyczone
(17)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W11 (Ciołka 20)
(3)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(10)
W51 (Bielskiego 3)
(12)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(5)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(6)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD21 (Solidarności 90)
(2)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(10)
BD36 (Redutowa 48)
(3)
BD46 (Chłodna 11)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(17)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(5)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(4)
Loreau Dominique
(3)
Waśko-Bongiraud Angelina
(3)
Łozińska Maja
(3)
Łoziński Jan
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Granville Adam
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bielenin-Lenczowska Karolina (1978- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chymkowski Roman (1977- )
(1)
Dampz Magdalena
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jarecka Urszula
(1)
Jaroszuk Anna
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Madejski Paweł
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mateja-Jaworska Bogumiła
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mostek Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Sam
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Paluszkiewicz Bartosz
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Próba Maciej
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rauszer Michał
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Skowrońska Marta
(1)
Solier Stéphane
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Tarasiewicz Kordian (1910-2013)
(1)
Thuras Dylan
(1)
Truściński Łukasz
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wilson Bee
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
1801-1900
(2)
Kraj wydania
Polska
(53)
Język
polski
(52)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kultura stołu
(46)
Kucharstwo
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Życie codzienne
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Gastronomia
(5)
Żywność
(5)
Obyczaje
(4)
Savoir-vivre
(4)
Kuchnia włoska
(3)
Odżywianie
(3)
Arguile, Katherine Tamiko
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gotowanie
(2)
Japończycy
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Potrawy
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Alkoholizm
(1)
Bale kostiumowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Fast food
(1)
Gościnność
(1)
Herbata
(1)
Historia mówiona
(1)
Internet - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kawa
(1)
Kawiarnie i cukiernie - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kobieta
(1)
Konsumenci (ekon.) - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kontrkultura
(1)
Kucharstwo - historia - Polska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia polska - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kultura masowa - a religia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura masowa - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura stołu - Polska - 17 w.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kultura stołu - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura uczestnictwa
(1)
Kultura wysoka a kultura niska
(1)
Literatura
(1)
Migracje
(1)
Moda - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Muzyka - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Młodzież
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje - Polska
(1)
Obyczaje - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - socjologia
(1)
Osadnictwo
(1)
Osadnicy
(1)
Osobliwości
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek(1942- )
(1)
Plac Teatralny (Warszawa)
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Polacy za granicą
(1)
Postacie historyczne
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Przyjęcia okolicznościowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Religia
(1)
Religia - a kultura masowa - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Restauracje
(1)
Restauracje - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Rytuały
(1)
Tematy i motywy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Tęsknota
(1)
Uczucia
(1)
Ulica Krakowskie Przedmieście (Warszawa)
(1)
Ulica Marszałkowska (Warszawa)
(1)
Ulica Nowy Świat (Warszawa)
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Wpływ i recepcja
(1)
Zabawy taneczne - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Życie codzienne - Polska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
2001-
(2)
2001-0
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
301-
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Francja
(2)
Japonia
(2)
Świat
(2)
Austria
(1)
Lubuskie, województwo
(1)
Portugalia
(1)
Rio Claro do Sul (Brazylia)
(1)
Rzym
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Opracowanie
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradniki
(4)
Poradnik
(3)
Antologia
(2)
Felieton
(2)
Kultura stołu
(2)
Monografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Szkic literacki
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Anegdoty
(1)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Literaturoznawstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
53 wyniki Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty CD (32 godz.) : digital, stereo. ; 12 cm.
AUDIOBOOK. Nagranie w formacie MP3. Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę „podręcznika dla klas wyższych”. To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Wydanie drugie, zmienione. - Olszanica : Wydawnictwo Bosz, copyright 2019. - 463, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę "podręcznika dla klas wyższych". Całość została wzbogacona obszernym zbiorem pieczołowicie wyselekcjonowanych przez Autora fotografii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 423-[443].
Praca poświęcona kulinarnym zwyczajom jedenastu polskich i zagranicznych władców od średniowiecza do czasów współczesnych, od Jadwigi Andegaweńskiej do królowej Elżbiety II. Oprócz omówienia upodobań poszczególnych władców i dworów oraz zwyczajów obowiązujących przy stole, autorka pokazuje też znaczenie kuchni w polityce międzynarodowej, pozwala prześledzić też kuchenne ewolucje. Książka jest także kopalnią anegdot i ciekawostek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63377 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Dom Wydawniczy Księży Młyn, 2021. - 164 strony : ilustracje ; 25 cm.
([Sekrety...])
Bibliografia na stronach 162-163.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką… Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis cytowanych przekładów na stronach 559-565. Indeksy.
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszytko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana, kto mieszka w serze casgiu merzu, czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji, ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu, jakie cukierki kupił w Galii Asterix, ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 252-259. Indeksy.
Autorzy skupili się przede wszystkim na pamięci o doświadczeniu codzienności osób, które okres PRL-u świadomie przeżyły. Celem badań nie jest pokazanie, jak PRL funkcjonował, ale jak wyglądało „odnajdywanie” się w nim jednostki, zwłaszcza jej sposoby radzenia sobie, życia, doświadczania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70069 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl)
Bibliografia na stronach 293-[298]. Indeks.
Aleksandra Zaprutko-Janicka Aleksandra zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach i na stronach 263-265.
W publikacji zaprezentowano istotne elementy goszczenia, m.in. dużą rolę, jaką pełni stół, prowadzone w gościnie rozmowy, asymetrię w relacjach władzy między gospodarzem a gościem. Przedstawiono też reguły tradycyjnej gościnności i szereg jej alternatywnych form, napięcia wynikające z chęci jednoczesnego zaspokojenia potrzeb otwartości i prywatności oraz spontaniczności i poszanowania zasad, role i status dzieci w sytuacjach goszczenia, typologię gospodarzy na podstawie prezentowanych postaw wobec badaczy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68241 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63421 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 455-[500].
Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego”. Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75591 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Idee i Etnografia)
Bibliografia, netografia na stronach 285-306. Indeks.
Antropolożka Karolina Bielenin-Lenczowska przeprowadziła etnograficzne badania terenowe w dawnej Colonii Rio Claro w stanie Paraná - wsi założonej w większości przez osadników z ziem polskich. Na ich podstawie próbuje odpowiedzieć na pytania: Jak migranci i ich potomkowie przekształcili i oswoili zastany krajobraz społeczno-językowy? Czym jest dla nich polskość? I co to w ogóle znaczy być Polakiem w południowej Brazylii?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 77473 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warszawskie przedwojenne restauracje, bary i kawiarnie : kronika / Bartosz Paluszkiewicz. - [Kiełpin] : BookEdit, copyright 2022. - 398, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 30 cm.
Bibliografia na stronach 386-387. Indeks.
Zupełnie nowe spojrzenie na temat dawnej gastronomii w stolicy. Autor w kronikarski, szczegółowy sposób opisuje działalność niemal stu lokali gastronomicznych. Czytelnik poznaje ich funkcjonalność od kuchni. Zanurzy się w pracę kelnerów, bufetowych, tancerek i zarządców, którzy byli najważniejszymi trybami w gigantycznej maszynie zwanej gastronomią. Wraz z Autorem przemierzy cztery warszawskie ulice i zajrzy do luksusowych dansingów, obleganych winiarni oraz drugorzędnych, pachnącym piwem barów. Kronika jest niezwykłym spisem najważniejszych wydarzeń, które rozgrywały się każdego dnia w ówczesnych lokalach. Skandale, awantury, samobójstwa czy wizyty darmozjadów to tylko niektóre zjawiska, z którymi borykali się przedwojenni restauratorzy. Książka to także ukłon i swoisty hołd dla tysięcy warszawskich bezimiennych husarzy gastronomii – kelnerów, kelnerek, szatniarzy, pomocy kuchennych, o których ślad na kartach historii zatarł się niemal całkowicie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75837 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej