Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(27)
Forma i typ
Książki
(26)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(52)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(1)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(8)
W11 (Ciołka 20)
(5)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(5)
W51 (Bielskiego 3)
(6)
W73 (Żytnia 64)
(8)
W80 (Redutowa 48)
(6)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(11)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
Autor
Chojnowski Karol
(2)
Fort Matthew
(2)
Glasenapp Małgorzata
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Tucci Stanley (1960- )
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Armstrong Diana G
(1)
Borawska Flavia
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cazals Jean
(1)
Cichocka Ewa Karolina
(1)
D'Acampo Gino (1976- )
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Elon Beth (1932- )
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gavin Paola
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Grzywna-Tunk Grażyna
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Lawson Nigella (1960 - )
(1)
Locke Tembi (1970- )
(1)
Lubowiecka Irmina
(1)
Malmros Manfrinato Louise (1965-‏ )
(1)
Maugeri Holmström Francesca (1953- )
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mucha Anna (1980- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Rokicka Alicja (kuchnia)
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Skarbińska Alicja (1949-2017)
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Solier Stéphane
(1)
Sora Marcello
(1)
Tinslay Petrina
(1)
Toselli Barbara
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumacz)
(1)
Zawadzka-Strączek Maria
(1)
Zilli Aldo
(1)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Język
polski
(27)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Literatura polska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kobieta
(3549)
Przyjaźń
(2447)
Rodzina
(2361)
Tajemnica
(1965)
Miłość
(1677)
Kuchnia włoska
(-)
Relacje międzyludzkie
(1488)
Zabójstwo
(1441)
Nastolatki
(1360)
Magia
(1232)
Życie codzienne
(1083)
Dziewczęta
(1055)
Uczucia
(1038)
Zwierzęta
(1034)
Policjanci
(1017)
Rodzeństwo
(1012)
II wojna światowa (1939-1945)
(969)
Dzieci
(919)
Sekrety rodzinne
(863)
Żydzi
(819)
Relacja romantyczna
(779)
Małżeństwo
(766)
Trudne sytuacje życiowe
(739)
Uczniowie
(737)
Osoby zaginione
(726)
Śledztwo i dochodzenie
(707)
Język angielski
(706)
Przestępczość zorganizowana
(702)
Wybory życiowe
(674)
Władcy
(655)
Superbohaterowie
(629)
Ludzie a zwierzęta
(625)
Chłopcy
(612)
Prywatni detektywi
(594)
Podróże
(593)
Samorealizacja
(572)
Matki i córki
(549)
Zemsta
(544)
Uprowadzenie
(533)
Poszukiwania zaginionych
(528)
Polityka
(525)
Dziennikarze
(516)
Przedsiębiorstwo
(507)
Kultura
(505)
Boże Narodzenie
(498)
Psy
(471)
Arystokracja
(469)
Wojna
(469)
Wychowanie w rodzinie
(465)
Koty
(454)
Zakochanie
(454)
Walka dobra ze złem
(446)
Pisarze polscy
(439)
Zarządzanie
(438)
Dojrzewanie
(430)
Seryjni zabójcy
(425)
Pisarze
(420)
Polacy za granicą
(415)
Wakacje
(412)
Dziecko
(400)
Ojcowie i córki
(389)
Psychoterapia
(386)
Dziadkowie i wnuki
(381)
Mężczyzna
(376)
Gry planszowe
(374)
PRL
(373)
Polityka międzynarodowa
(373)
Literatura polska
(372)
Sukces
(365)
Śmierć
(364)
Wojownicy
(363)
Czarownice i czarownicy
(362)
Krainy i światy fikcyjne
(362)
Politycy
(362)
Społeczeństwo
(359)
Studenci
(349)
Język polski
(346)
Samopoznanie
(344)
Stworzenia fantastyczne
(343)
Potwory
(337)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Młodzież
(331)
Ludzie bogaci
(327)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Samotność
(319)
Lekarze
(316)
Osobowość
(315)
Trauma
(313)
Władza
(313)
Spisek
(312)
Wsie
(311)
Szczęście
(306)
Demony
(305)
Komunikacja społeczna
(294)
Filozofia
(293)
Postawy
(292)
Zabójstwo seryjne
(290)
Duchy
(288)
Miasta
(279)
Ucieczki
(279)
Wojsko
(279)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1945-1989
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(7)
Toskania (Włochy)
(4)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(3)
Los Angeles (Stany Zjednoczone, stan Kalifornia)
(1)
Polska
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Sycylia (Włochy)
(1)
Watykan
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Autobiografia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Antologia
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Felieton
(1)
Książki kucharskie
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(12)
Historia
(5)
Kultura i sztuka
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
27 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy-podróże Kucharstwo Publicystyka amerykańska Elon Beth (1932- )-pamiętniki
Indeksy.
Kulinarna podróż po Toskanii przeplatana licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami. Wraz z autorką poznajemy tajemnicę najlepszych włoskich restauracji, a toskańską fiestę, dzięki przepisom, możemy urządzić w swojej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy - geografia Kucharstwo Fort, Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka relacjonuje podróż z południa na północ Włoch na kultowym motorze Vespa. Autor, będący brytyjskim krytykiem kulinarnym, wyruszył śladem tradycyjnych włoskich przysmaków, których szczegółowe, plastyczne opisy wraz z przepisami znalazły się na kartach książki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Włochy-podróże Kucharstwo Fort Matthew (1947- ) - pamiętniki
Indeks.
Książka kulinarno-podróżnicza. Autor opowiada o swojej wędrówce po Sycylii odbytej tropem największych atrakcji kulinarnych regionu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoje Zdrowie)
Indeks.
Książka kucharska zawierająca przepisy na włoskie potrawy wegetariańskie. Brak zdjęć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Książka została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 580-597.
Podróż po oblanym słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Autorka ze znawstwem i lekkością prowadzi czytelnika przez dziewiętnaście głównych regionów kraju przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nigella Lawson w książce pt."Nigellissima. Włoskie inspiracje" pokazuje jak szybko i łatwo można stworzyć coś pysznego czerpiąc natchnienie i inspiracje z włoskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy raz Tembi spotkała Saro na ulicy we Florencji. Uczucie między nimi wybuchło niemal natychmiast, choć pochodzili z całkowicie różnych światów. Saro był rodowitym Sycylijczykiem i szefem kuchni, a Tembi - czarnoskórą Amerykanką, artystką. Rodzina Saro ceniła tradycję i nie chciała zaakceptować jego małżeństwa z Tembi. Ich miłość jednak w końcu pokonała tę niechęć. Wtedy zjawił się nowy, groźny wróg - nowotwór. Saro dzielnie walczył o każdy dzień, ale bezlitosna choroba nie ustępowała. Mieli dla siebie coraz mniej czasu... Sycylijczycy mawiają, że każda historia zaczyna się od małżeństwa lub śmierci. Od zera jest właśnie taką historią i - co istotne - wydarzyła się naprawdę. Po śmierci ukochanego kobieta wyjechała na sycylijską wieś, gdzie spędziła wiele dni ze swoją córką i teściową. Szukała śladów utraconej miłości, próbowała się nauczyć żyć bez Saro i pogodzić ze swoim wdowieństwem. Nie było to łatwe, ale proste życie, tradycyjna kuchnia i mądrość zżytej społeczności pozwoliły Tembi wreszcie odnaleźć ukojenie i odkryć tajemniczą siłę płynącą ze wsparcia kochającej się rodziny i trzech pokoleń kobiet. Ta wzruszająca i pięknie napisana opowieść pokaże Ci, jak ważna jest odwaga, aby sięgnąć po miłość i walczyć o to, co ważne. Uzmysłowi Ci również, że zawsze jest nadzieja na odbudowanie siebie, nawet po najbardziej bolesnej stracie. Przekonasz się też, że włoskie jedzenie może smakować jak szczęśliwe życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 791 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Indeks.
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię. Wegetariańskie dania z pasją, pełen smaków i aromatów Sycylii. Kilka tradycyjnych włoskich składników - mtakich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi i orzechy - tworzą lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Toskania, że mucha nie siada / Anna Mucha ; fotografie Marcello Sora. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2015. - 251, [5] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Styl życia-Włochy Kuchnia włoska Mucha, Anna (1980- )-pamiętniki
Subiektywny, emocjonalny przewodnik po Toskanii napisany przez popularną aktorkę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, copyright 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To jest Italia! / Aleksandra Seghi. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 216 stron, [64] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Netografia na stronie 216.
Miasteczka pełne barw, skąpane w promieniach słońca. Starożytne zabytki, kilkusetletnie kamienice, ukwiecone balkony i okna. Znamy ten idylliczny obrazek. Kusi każdego, kto choć raz odwiedził Włochy, i zachęca, by zawitać tam ponownie. Dajmy się uwieść opowieściom Polki, Aleksandry Seghi, która od ponad 20 lat mieszka we Włoszech. Poznajmy ich historię, tradycje, codzienne życie. Zacznijmy od kawy w przytulnym barze, potem wyruszmy w podróż po włoskich miastach i miasteczkach, teatrach i scenach, kościołach i ogrodach. W tej podróży towarzyszyć nam będą znani Polacy, którzy bardzo lubią Italię i chętnie w niej bywają nie tylko ze względów zawodowych, ale i prywatnie. Dali się namówić Autorce na rozmowy o Włoszech, o tym, co ich urzeka, fascynuje, jak się tam czują. Zmęczeni podróżą? Czas na sjestę i celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Skosztujmy włoskich przysmaków. Nie zabraknie makaronów, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy, a na deser koniecznie lody. Zasmakowało? Przepisy kulinarne są już gotowe. Teraz wystarczy tylko poeksperymentować we własnej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielona Toskania / Aleksandra Seghi. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Relacja, 2013. - 185, [6] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Hasło UKD: Kuchnia włoska Styl życia-Włochy Seghi A.-pamiętniki
Poświęcona włoskim kulinariom książka Polki od lat mieszkającej w tym kraju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Indeks.
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Słynny włoski kucharz i restaurator Aldo Zilli pokazuje, jak w prosty sposób tworzyć prawdziwe włoskie smaki. W 40 przepisach na tradycyjne i nowoczesne dania Aldo korzysta z łatwo dostępnych składników, a w przypadku produktów trudniej osiągalnych podaje ich zamienniki. Aldo dzieli się z Czytelnikami swoją wiedzą na temat najważniejszych składników włoskich potraw. Te wiadomości przydadzą się podczas zakupów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Risotto i kaszotto : apetyczne i pożywne. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2020. - 174, [2] : fotografie ; 24 cm.
Indeks.
Ciekawe, pełne różnorodnych smaków, oryginalne przepisy na risotto i kaszotto. Risotto jest proste w przygotowaniu, sycące, bogate w smaku, a kaszotto zdobywa coraz większą popularność ze względu na walory smakowe i prozdrowotne. W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na dania jednogarnkowe, których podstawę stanowią ryż lub kasze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej