Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(90)
Forma i typ
Książki
(88)
Poradniki i przewodniki
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Proza
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(167)
wypożyczone
(24)
tylko na miejscu
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(10)
W11 (Ciołka 20)
(11)
W14 (Młynarska 35a)
(2)
W32 (Solidarności 90)
(20)
W51 (Bielskiego 3)
(23)
W73 (Żytnia 64)
(13)
W80 (Redutowa 48)
(16)
W91 (Chłodna 11)
(8)
W106 (Twarda 64)
(9)
BD13 (Staszica 5a)
(3)
BD21 (Solidarności 90)
(5)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(33)
BD36 (Redutowa 48)
(5)
BD46 (Chłodna 11)
(3)
Odolanka (Ordona 12F)
(17)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(6)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(2)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(5)
Autor
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Modelski Łukasz (1970- )
(3)
Zaremba Marek (dietetyka)
(3)
Bulikowska Maria (1987- )
(2)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(2)
Lawson Nigella (1960 - )
(2)
Lovekin Jonathan
(2)
Mentel Joanna
(2)
Obuch Marta
(2)
Skarżyńska Katarzyna
(2)
Sobczak Maia
(2)
Strawbridge Dick
(2)
Strawbridge James
(2)
Łozińska Maja
(2)
Łoziński Jan
(2)
Alcantara Lorenza
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Andrasik Roman
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barber Lionel (1955- )
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Belfrage Ixta
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Binder Egon
(1)
Binkowska Magdalena
(1)
Bokła Artur
(1)
Borraccia Piermichele
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brzychcy Ewa
(1)
Calimeris Dorothy
(1)
Calimieris Dorothy
(1)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(1)
Cieślik Donata
(1)
Cook Lulu
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czerniecki Stanisław
(1)
Czerwiński Szymon
(1)
Dietz Michael
(1)
Dotti Luca (1970- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dziewońska Dorota
(1)
Dziubak Emilia (1982- )
(1)
Edwards-Jones Imogen
(1)
Ephron Nora (1941- )
(1)
Ewbank Anne
(1)
Ferguson James (1953- )
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Finney Teresa
(1)
Flaczyńska Malwina
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Floto-Stammen Sonja
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Frank Renate
(1)
Frenkiel David
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gelsi Salvatore
(1)
Golewska Małgorzata
(1)
Goretti Maria
(1)
Graham Karen
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Harrison Kate
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Hrycak Beata
(1)
Höfer Rebekka
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Jankowska Dobromiła
(1)
Jargoń Ryszard
(1)
Kaczmarek Magdalena
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kamiński Wiesław
(1)
Kaszkur Zuzanna
(1)
Kent Emily
(1)
Kleine-Gunk Bernd (1959- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Klonowski Tomasz
(1)
Kocowska Barbara (1955- )
(1)
Konieczka Alka
(1)
Kozanowski Krzysztof
(1)
Kozłowski Tomasz (tłumacz)
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krzysik Magdalena
(1)
Królak Agata (1987- )
(1)
Kucharczuk Katarzyna
(1)
Kucharski Piotr (kulinaria)
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Lubomirski Stanisław (1931- )
(1)
Mah Ann
(1)
Malina Dorota
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Matthews Steve (1953- )
(1)
Michalec Natalia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(25)
2010 - 2019
(53)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(86)
Stany Zjednoczone
(2)
Włochy
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(87)
angielski
(1)
włoski
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(6)
Dzieci
(6)
9-13 lat
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(3)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kucharstwo
(67)
Kultura stołu
(10)
Żywność
(9)
Odżywianie
(8)
Warzywa
(6)
Potrawy dietetyczne
(5)
Owoce
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia
(3)
Gastronomia
(2)
Grzyby
(2)
Kasza
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Mięso
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Przestępczość zorganizowana
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Ryby
(2)
Sery
(2)
Weganizm
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Alergicy
(1)
Cukrzyca
(1)
Czekolada
(1)
Dieta Mosleya
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dotti, Luca
(1)
Drzewa
(1)
Działalność gospodarcza
(1)
Eksperymenty
(1)
Fermentacja
(1)
Financial Times Business Ltd
(1)
Fitoestrogeny
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gastronomia - podręcznik szkolny
(1)
Hepburn, Audrey(1929-1993)
(1)
Herbata
(1)
Hiperglikemia
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Jabłka
(1)
Jakość produktu
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Język polski
(1)
Kawa
(1)
Kelnerstwo - podręcznik szkolny
(1)
Kobieta
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Książka kucharska
(1)
Książki kucharskie - 17 w.
(1)
Kucharstwo - historia - 17 w.
(1)
Kucharstwo - historia - Polska
(1)
Kucharstwo - podręcznik akademicki
(1)
Kucharstwo - technologia - podręcznik szkolny
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polska - historia - 17 w.
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu - historia - Polska
(1)
Lawenda lekarska
(1)
Literatura
(1)
Mah, Ann
(1)
Menopauza
(1)
Miód
(1)
Mięczaki
(1)
Mleczarstwo
(1)
Moda
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Nauka
(1)
Nazizm
(1)
Normy żywienia
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje - Polska
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 17 w.
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Osobliwości
(1)
Pieczywo
(1)
Planowanie jadłospisu
(1)
Polityka
(1)
Posoch, Joanna
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Probiotyki
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne - Polska - 17 w.
(1)
Przepisy porządkowe
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyprawy
(1)
Pszczelarstwo
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1939-1945
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Świat
(2)
Francja
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Niemcy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(40)
Publikacja bogato ilustrowana
(11)
Książki kucharskie
(8)
Poradnik
(7)
Publikacje dla dzieci
(6)
Książka kucharska
(5)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(4)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Wywiad dziennikarski
(3)
Antologia
(2)
Felieton
(2)
Komedia kryminalna
(2)
Powieść
(2)
Szkic literacki
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Audiobooki
(1)
Biografie
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Encyklopedie
(1)
Film
(1)
Film amerykański
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść historyczna
(1)
Przepisy kuliinarne
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(17)
Historia
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Medycyna i zdrowie
(4)
Hobby i czas wolny
(2)
Kucharstwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
90 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Temat
Hasło UKD: Przepisy kulinarne
Indeks.
Książka w języku niderlandzkim. 70 przepisów na wypieki z jabłkami w roli głównej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Qmam kasze : do ostatniego okruszka / Maia Sobczak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 311, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
"Qmam kasze" do ostatniego okruszka to zbiór opowieści z życia wziętych i przemyśleń związanych z jedzeniem - w końcu każdy posiłek jest najważniejszy. Zdaniem Mai człowiek stracił szacunek do jedzenia, jest w większości tanie, łatwo dostępne i niestety kiepskiej jakości. Kupujemy za dużo i bez planu, a potem wyrzucamy, tonami. Marnujemy nie tylko pieniądze, ale również swój czas i potencjał.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sezonowe warzywo : wegetariańska uczta / Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 253, [3] s. : il. kolor. ; 27 cm.
Indeks.
Z miłości do warzyw powstała kolejna już książka Dominiki Wójciak. Tym razem do swojej kuchni zabrała szparagi, pomidora i ogórka, brukselkę, cebulę, pietruszkę, fasolkę szparagową i wyczarowała z nich pyszne dania! Przygotuj kimchi z ogórków, szakszukę z botwiną, pomidory z grillowaną kukurydzą i czerwoną cebulą, spaghetti z brukselką i chili razem z Dominiką!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Znakomita publikacja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dzięki sensownemu podziałowi na bloki tematyczne dotyczące m.in. mleka, owoców i warzyw, zboża, mięsa czy ryb autorka szczegółowo omawia korzyści płynące ze spożywania konkretnych grup produktów. Tekst okraszony jest kulinarnymi ciekawostkami ze wszystkich stron świata. Podręczne kompendium wiedzy, w którym zręcznie połączono walory nauki z zabawą stanowi doskonałą lekturę dla młodych czytelników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie z natury : kawy i herbaty z łąk i lasów / Katarzyna Mikulska i Artur Bokła. - Bielsko-Biała : Pascal, 2019. - 311, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Bibliografia na stronie 307. Indeks.
Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hasło UKD: Film-aktorzy-Hepburn, Audrey (1929-1993) Hepburn, Audrey (1929-1993)-biografia Zwyczaje życia prywatnego Dotti, Luca-pamiętniki Kucharstwo
Wspomnienia spisane przez młodszego syna aktorki. Ciepła opowieść o kobiecie, która porzuciła Hollywood, by skupić się na życiu rodzinnym. Do książki dołączono przepisy kulinarne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk. - Wydanie 1. - Łódź : Dom Wydawniczy Księży Młyn, 2021. - 164 strony : ilustracje ; 25 cm.
([Sekrety...])
Bibliografia na stronach 162-163.
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką… Och…, jak byłoby smacznie! Musisz odbyć tę podróż z Sekretami jedzenia. Podlaskie domowe imprezki, umami, szarlatani w supermarketach i kanibale czekają właśnie na Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Drugi tom cyklu. Rok 1938. Kiedy świat zmierza ku wojnie, Klara Koch zostaje zatrudniona jako osobista kucharka Hitlera. Podczas gdy Niemcy czczą wizerunek Führera, Klara oraz cała służba poznają prawdziwy obraz przywódcy III Rzeszy - jego sekrety, dolegliwości i nałogi. Obserwując najbliższe otoczenie Hitlera, kobieta uświadamia sobie, że nie wszyscy są jego wielbicielami. Poprzedni tom nosi tytuł "Sekretny pokój w Auschwitz".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-3 austral. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 austral. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis cytowanych przekładów na stronach 559-565. Indeksy.
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82(091) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63801 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Z kim spośród wszystkich ludzi na świecie chciałbyś pójść na lunch? Spotkaj się z największymi osobistościami ze świata sztuki, biznesu, mody, polityki i sportu. To niepowtarzalna okazja, żeby się dowiedzieć, na czym polega tajemnica ich sukcesu. „Financial Times” zaprasza na Lunch z ludźmi sukcesu - gość wybiera restaurację, a wydawca reguluje rachunek. Rozmówcy rozluźniają się przy obiedzie i butelce wina, pozwalając sobie na otwartość, autentyczność, a nawet niedyskrecję. Jakie sekrety zdradzili? Którą restaurację wybrali? Co zamówili? Wszystko jest jawne. Poznaj wielkie nazwiska od bardziej osobistej strony i zainspiruj się historią ich sukcesu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-92 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 ang. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 ang. (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821-92 ang. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Netografia na stronie 163.
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni – pyszne sałatki, dania główne i desery – ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten. Skuteczna dieta przeciwzapalna dla początkujących – jedz na zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Proste życie : szczęście domowej roboty / Emily Kent ; przełożyła Alka Konieczka. - Wydanie I. - Kraków : Znak Litera Nova, 2021. - 262, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Stwórz swój azyl. Pielęgnuj rytuały. Ciesz się prostotą. Wyobraź sobie poranek: z maleńkiego ogródka lub balkonu zbierasz samodzielnie wyhodowane, pachnące pomidory i zioła, by zjeść je na pysznej kanapce. Albo popołudnie: twoją kuchnię wypełnia aromat własnoręcznie pieczonego chleba, jaki pamiętasz z dzieciństwa. A może wieczór: okrywasz się ręcznie wykonaną kołdrą, a w kubku paruje aromatyczna herbata. Niemożliwe? Nie w mieście, nie z moją pensją i wszystkimi obowiązkami… A jednak nie bez powodu ruch #cottagecore stał się popularny właśnie teraz – gdy tak bardzo brakuje nam sielskości i prostoty. Ten internetowy fenomen, hygge na trudne czasy, udowadnia, że azyl można stworzyć, gdziekolwiek się jest – niekoniecznie z dala od miejskiego zgiełku. Autorka książki krok po kroku wyjaśnia, jak powrócić do prostszego życia, cieszyć się zwykłymi czynnościami i celebrować uzdrawiającą wdzięczność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Lira, 2023. - 349, [3] strony : ilustracje ; 22 cm
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej