Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(53)
Forma i typ
Książki
(50)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(11)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
E-booki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
wypożyczone
(17)
tylko na miejscu
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(2)
W11 (Ciołka 20)
(3)
W14 (Młynarska 35a)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(10)
W51 (Bielskiego 3)
(12)
W73 (Żytnia 64)
(2)
W80 (Redutowa 48)
(5)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(6)
BD13 (Staszica 5a)
(1)
BD21 (Solidarności 90)
(2)
BD25 (Żytnia 64)
(4)
BD32 (Twarda 64)
(10)
BD36 (Redutowa 48)
(3)
BD46 (Chłodna 11)
(2)
Odolanka (Ordona 12F)
(5)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(17)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(5)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(4)
Loreau Dominique
(3)
Waśko-Bongiraud Angelina
(3)
Łozińska Maja
(3)
Łoziński Jan
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Granville Adam
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Wierzbowska Lucyna
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Bandura Paulina
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bielenin-Lenczowska Karolina (1978- )
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chymkowski Roman (1977- )
(1)
Dampz Magdalena
(1)
Dias-Lewandowska Dorota
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Ewbank Anne
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Foer Joshua (1982- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jankowski Rafał
(1)
Jarecka Urszula
(1)
Jaroszuk Anna
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Karpiński Zbigniew (socjologia)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Kostûkovič Elena Aleksandrovna (1958- )
(1)
Lengren Katarzyna
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Madejski Paweł
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mateja-Jaworska Bogumiła
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mostek Małgorzata
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
O'Brien Sam
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Paluszkiewicz Bartosz
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Potulny Maciej
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Próba Maciej
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rauszer Michał
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Różycka Zofia (1986- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Schlosser Eric
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sikorska Marta (1987- )
(1)
Skowrońska Marta
(1)
Solier Stéphane
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Tarasiewicz Kordian (1910-2013)
(1)
Thuras Dylan
(1)
Truściński Łukasz
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wilson Bee
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(22)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(28)
1801-1900
(2)
Kraj wydania
Polska
(53)
Język
polski
(52)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kultura stołu
(46)
Kucharstwo
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Życie codzienne
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(6)
Gastronomia
(5)
Żywność
(5)
Obyczaje
(4)
Savoir-vivre
(4)
Kuchnia włoska
(3)
Odżywianie
(3)
Arguile, Katherine Tamiko
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gotowanie
(2)
Japończycy
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Moda męska
(2)
Mężczyzna
(2)
Potrawy
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Alkoholizm
(1)
Bale kostiumowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Fast food
(1)
Gościnność
(1)
Herbata
(1)
Historia mówiona
(1)
Internet - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kawa
(1)
Kawiarnie i cukiernie - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kobieta
(1)
Konsumenci (ekon.) - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kontrkultura
(1)
Kucharstwo - historia - Polska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia polska - 17 w.
(1)
Kuchnia polska - historia - 1695-1696 r.
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kultura masowa - a religia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura masowa - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura stołu - Polska - 17 w.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Kultura stołu - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Kultura stołu - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Kultura uczestnictwa
(1)
Kultura wysoka a kultura niska
(1)
Literatura
(1)
Migracje
(1)
Moda - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Muzyka - socjologia - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Młodzież
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje - Polska
(1)
Obyczaje - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odżywianie - kultura - Polska - 1695-1696 r.
(1)
Odżywianie - socjologia
(1)
Osadnictwo
(1)
Osadnicy
(1)
Osobliwości
(1)
PRL
(1)
Pałkiewicz, Jacek(1942- )
(1)
Plac Teatralny (Warszawa)
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Polacy za granicą
(1)
Postacie historyczne
(1)
Przedmioty użytku codziennego
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Przyjęcia okolicznościowe - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Religia
(1)
Religia - a kultura masowa - kraje muzułmańskie - 20-21 w.
(1)
Restauracje
(1)
Restauracje - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Rytuały
(1)
Tematy i motywy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Tęsknota
(1)
Uczucia
(1)
Ulica Krakowskie Przedmieście (Warszawa)
(1)
Ulica Marszałkowska (Warszawa)
(1)
Ulica Nowy Świat (Warszawa)
(1)
Viestad, Andreas (1973- )
(1)
Wpływ i recepcja
(1)
Zabawy taneczne - historia - Polska - 1918-1939 r.
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Życie codzienne - Polska
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
2001-
(2)
2001-0
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
301-
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Europa
(2)
Francja
(2)
Japonia
(2)
Świat
(2)
Austria
(1)
Lubuskie, województwo
(1)
Portugalia
(1)
Rio Claro do Sul (Brazylia)
(1)
Rzym
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Opracowanie
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Poradniki
(4)
Poradnik
(3)
Antologia
(2)
Felieton
(2)
Kultura stołu
(2)
Monografia
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Szkic literacki
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Anegdoty
(1)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Dokumenty elektroniczne
(1)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiady
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(12)
Historia
(12)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Literaturoznawstwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
53 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Od siedmiu lat Paweł Bravo częstuje czytelników „Tygodnika Powszechnego” felietonami o polityce, kulturze i sztuce. Pretekstem do ich pisania jest kuchnia – gotowanie, smakowanie, karmienie. Są te teksty dowodem na to, że przez żołądek do serca, ale też do mózgu. Teksty zostały ułożone w rytmie pór roku, by pozostać wiernym ideom, które głosi autor – lokalności i sezonowości właśnie. Felietonowy kalendarz zaczyna się więc w styczniu, gdy w piwnicach zostały ostatnie korzenie buraków, przez nowalijki, majowe szparagi, letnie czereśnie i szprycery, jesienne kapuśniaki i ogórkowe, aż po zimowy comfort food.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygody z kawą i herbatą : anegdoty, wydarzenia / Kordian Tarasiewicz. - Wydanie I. - Warszawa : Veda, © 2000. - 202, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Gawędziarska, dowcipna opowieść o historii, zabobonach i innych ciekawostkach dotyczących kawy i herbaty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 39
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 7)
Wykaz źródeł na stronach 330-334. Indeks.
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Ta apetyczna książka zabierze nas w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia królów : podejmij gości królewską kuchnią z minionych epok / Agnieszka Bukowczan-Rzeszut. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020. - 495, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 474-487. Indeks.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziemy unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinhai pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Świat Książki, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej, aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 910.4 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 190-193.
Niniejsza praca stawia sobie za zadanie kilka celów. W trakcie rozważań nad polskim biesiadowaniem, przez które autorka rozumiem kompleks problemów związanych ze stosunkiem Polaków do alkoholu i jego spożywania, próbuje udowodnić, że istnieje wzór picia właściwy Polakom, który jest zestawieniem pewnych charakterystycznych zachowań. Książka głównie dla historyków kultury i studentów tego kierunku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 46765 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76852 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338.48 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty CD (32 godz.) : digital, stereo. ; 12 cm.
AUDIOBOOK. Nagranie w formacie MP3. Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę „podręcznika dla klas wyższych”. To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Wydanie drugie, zmienione. - Olszanica : Wydawnictwo Bosz, copyright 2019. - 463, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę "podręcznika dla klas wyższych". Całość została wzbogacona obszernym zbiorem pieczołowicie wyselekcjonowanych przez Autora fotografii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 423-[443].
Praca poświęcona kulinarnym zwyczajom jedenastu polskich i zagranicznych władców od średniowiecza do czasów współczesnych, od Jadwigi Andegaweńskiej do królowej Elżbiety II. Oprócz omówienia upodobań poszczególnych władców i dworów oraz zwyczajów obowiązujących przy stole, autorka pokazuje też znaczenie kuchni w polityce międzynarodowej, pozwala prześledzić też kuchenne ewolucje. Książka jest także kopalnią anegdot i ciekawostek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 68680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 239-262.
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63377 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku - trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet - innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej