Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(28)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
E-booki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(23)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(1)
W11 (Ciołka 20)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(14)
W51 (Bielskiego 3)
(8)
W73 (Żytnia 64)
(1)
W80 (Redutowa 48)
(4)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(6)
Odolanka (Ordona 12F)
(6)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(6)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(1)
Autor
Blumenthal Heston (1966- )
(2)
Brzostowska Anna
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Inchauspé Jessie
(2)
Spector Timothy David
(2)
Spence Charles
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Śmierzchalska Danuta
(2)
Baltaza Wanda
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Booth Michael
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Choroszyński Mikołaj
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Głyda Agata
(1)
Halbersztat Anna
(1)
Hart Adam (1973- )
(1)
Jankowska Paulina
(1)
Kessler David A. (1951- )
(1)
King Dave
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Mercola Joseph (1954- )
(1)
Nocoń Joanna
(1)
Omilianowicz Magda
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rogulska Anna
(1)
Sanfilippo Diane
(1)
Schlossberg Tatiana (1990- )
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Solier Stéphane
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Thomas David (1968- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Zaraska Marta
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Zawadowska-Kittel Elżbieta
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Świątkowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(27)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3584)
Przyjaźń
(2478)
Rodzina
(2384)
Tajemnica
(1999)
Miłość
(1693)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Relacje międzyludzkie
(1507)
Zabójstwo
(1458)
Nastolatki
(1372)
Magia
(1248)
Życie codzienne
(1098)
Dziewczęta
(1069)
Uczucia
(1053)
Zwierzęta
(1044)
Policjanci
(1034)
Rodzeństwo
(1016)
II wojna światowa (1939-1945)
(983)
Dzieci
(931)
Sekrety rodzinne
(868)
Żydzi
(825)
Relacja romantyczna
(791)
Małżeństwo
(770)
Trudne sytuacje życiowe
(749)
Uczniowie
(743)
Osoby zaginione
(731)
Śledztwo i dochodzenie
(711)
Przestępczość zorganizowana
(707)
Język angielski
(706)
Wybory życiowe
(686)
Władcy
(668)
Superbohaterowie
(634)
Ludzie a zwierzęta
(630)
Chłopcy
(618)
Podróże
(607)
Prywatni detektywi
(603)
Samorealizacja
(574)
Matki i córki
(555)
Zemsta
(550)
Polityka
(535)
Poszukiwania zaginionych
(535)
Uprowadzenie
(535)
Dziennikarze
(520)
Kultura
(511)
Przedsiębiorstwo
(510)
Boże Narodzenie
(499)
Arystokracja
(480)
Psy
(475)
Wojna
(473)
Wychowanie w rodzinie
(466)
Zakochanie
(462)
Koty
(458)
Walka dobra ze złem
(453)
Pisarze polscy
(444)
Zarządzanie
(442)
Dojrzewanie
(435)
Pisarze
(428)
Seryjni zabójcy
(425)
Wakacje
(421)
Polacy za granicą
(420)
Dziecko
(400)
Psychoterapia
(392)
Ojcowie i córki
(389)
Dziadkowie i wnuki
(388)
Mężczyzna
(381)
PRL
(378)
Polityka międzynarodowa
(378)
Literatura polska
(375)
Wojownicy
(374)
Krainy i światy fikcyjne
(366)
Sukces
(366)
Śmierć
(366)
Czarownice i czarownicy
(364)
Politycy
(364)
Społeczeństwo
(363)
Gry planszowe
(354)
Studenci
(350)
Język polski
(346)
Samopoznanie
(346)
Stworzenia fantastyczne
(345)
Potwory
(342)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Młodzież
(333)
Ludzie bogaci
(330)
Obyczaje i zwyczaje
(324)
Samotność
(322)
Władza
(321)
Wsie
(320)
Spisek
(319)
Lekarze
(317)
Osobowość
(316)
Trauma
(315)
Szczęście
(313)
Demony
(310)
Komunikacja społeczna
(298)
Filozofia
(294)
Postawy
(293)
Zabójstwo seryjne
(293)
Duchy
(292)
Miasta
(285)
Ucieczki
(284)
Wojsko
(280)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(2)
Europa
(1)
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Opracowanie
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Dokumenty elektroniczne
(5)
Przewodnik tematyczny
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Kulinaria
(8)
Historia
(5)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Rozwój osobisty
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Poczuj się lepiej : jak dobrze jeść, by dobrze żyć / Wanda Baltaza ; kolaże Joanna Nocoń. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 221, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Bibliografia na stronie 219.
Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie. „Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książka, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Autor książki po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu - specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 387-399.
„Żyjemy w czasach niekończącej się walki o bycie lepszym od wszystkich, a nawet od samego siebie. Próbujemy przeskoczyć szczyty wyższe niż własne granice wytrzymałości. Żyjemy pod presją, która nie daje nam złapać oddechu. Kumulujemy w sobie emocje, które powinny wybrzmieć, a są tłumione. Szukamy pocieszenia, ratunku i ulgi… które w pewnym momencie zaczyna rekompensować nam jedzenie. Przychodzi moment, w którym to już nie tylko niezdrowe nawyki żywieniowe, ale również niezdrowa i szkodliwa relacja z jedzeniem. Stajemy się więźniami własnej głowy, stajemy się uzależnieni od jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dla studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także dla osób zainteresowanych problematyką zdrowego żywienia.
Bibliografia, netografia na stronach 223-239.
„Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. (...) Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień”. (od autorów)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75813 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy.
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszytko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana, kto mieszka w serze casgiu merzu, czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji, ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu, jakie cukierki kupił w Galii Asterix, ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w tej książce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 462. Indeksy.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie [224].
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciało, życzliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Książka jest zbiorem artykułów różnych autorów. Wszystkie dotyczą sposobów spożywania pokarmu i napojów oraz związanych z nimi zwyczajów i wierzeń w różnych kulturach i epokach. Całość napisana przystępnym językiem z bogatą bibliografią.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 52695 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej