Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(28)
Forma i typ
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
E-booki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(36)
wypożyczone
(19)
nieokreślona
(2)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(1)
W11 (Ciołka 20)
(1)
W32 (Solidarności 90)
(14)
W51 (Bielskiego 3)
(8)
W73 (Żytnia 64)
(1)
W80 (Redutowa 48)
(4)
W91 (Chłodna 11)
(4)
W106 (Twarda 64)
(5)
BD32 (Twarda 64)
(6)
Odolanka (Ordona 12F)
(6)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(6)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(1)
Autor
Blumenthal Heston (1966- )
(2)
Brzostowska Anna
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gaudry François-Régis (1975- )
(2)
Inchauspé Jessie
(2)
Spector Timothy David
(2)
Spence Charles
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Łapiński Paweł (tłumacz)
(2)
Śmierzchalska Danuta
(2)
Baltaza Wanda
(1)
Belaid Krystyna
(1)
Booth Michael
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Choroszyński Mikołaj
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gottwald Franz-Theo (1955- )
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Głyda Agata
(1)
Halbersztat Anna
(1)
Hart Adam (1973- )
(1)
Jankowska Paulina
(1)
Kessler David A. (1951- )
(1)
King Dave
(1)
Kolmer Lothar (1948- )
(1)
Lewandowska Liliana (1982- )
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Mercola Joseph (1954- )
(1)
Nocoń Joanna
(1)
Omilianowicz Magda
(1)
Paruszewski Sławomir
(1)
Pierini Alessandra (1966- )
(1)
Ptaszyńska-Sadowska Elżbieta
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Raisson Horace (1798-1854)
(1)
Rogulska Anna
(1)
Sanfilippo Diane
(1)
Schlossberg Tatiana (1990- )
(1)
Schneidmüller Bernd (1954- )
(1)
Schubert Ernst (1941-2006)
(1)
Solier Stéphane
(1)
Stawska Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Thomas David (1968- )
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Zaraska Marta
(1)
Zaremba Marek (dietetyka)
(1)
Zawadowska-Kittel Elżbieta
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Świątkowska Katarzyna (medycyna)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(23)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(27)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(3539)
Przyjaźń
(2437)
Rodzina
(2351)
Tajemnica
(1959)
Miłość
(1675)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Relacje międzyludzkie
(1486)
Zabójstwo
(1435)
Nastolatki
(1359)
Magia
(1227)
Życie codzienne
(1079)
Dziewczęta
(1053)
Uczucia
(1034)
Zwierzęta
(1029)
Policjanci
(1014)
Rodzeństwo
(1007)
II wojna światowa (1939-1945)
(969)
Dzieci
(913)
Sekrety rodzinne
(857)
Żydzi
(816)
Relacja romantyczna
(773)
Małżeństwo
(766)
Trudne sytuacje życiowe
(737)
Uczniowie
(737)
Osoby zaginione
(725)
Język angielski
(706)
Śledztwo i dochodzenie
(705)
Przestępczość zorganizowana
(700)
Wybory życiowe
(672)
Władcy
(653)
Superbohaterowie
(629)
Ludzie a zwierzęta
(623)
Chłopcy
(610)
Prywatni detektywi
(594)
Podróże
(592)
Samorealizacja
(569)
Matki i córki
(548)
Zemsta
(544)
Uprowadzenie
(533)
Poszukiwania zaginionych
(527)
Polityka
(524)
Dziennikarze
(516)
Przedsiębiorstwo
(506)
Kultura
(504)
Boże Narodzenie
(496)
Psy
(470)
Wojna
(469)
Arystokracja
(467)
Wychowanie w rodzinie
(465)
Zakochanie
(453)
Koty
(450)
Walka dobra ze złem
(443)
Pisarze polscy
(439)
Zarządzanie
(437)
Dojrzewanie
(427)
Seryjni zabójcy
(423)
Pisarze
(419)
Polacy za granicą
(414)
Wakacje
(410)
Dziecko
(400)
Ojcowie i córki
(389)
Psychoterapia
(386)
Dziadkowie i wnuki
(380)
Gry planszowe
(374)
Mężczyzna
(374)
Polityka międzynarodowa
(373)
Literatura polska
(372)
PRL
(370)
Śmierć
(364)
Politycy
(362)
Sukces
(362)
Wojownicy
(362)
Czarownice i czarownicy
(361)
Krainy i światy fikcyjne
(361)
Społeczeństwo
(356)
Studenci
(349)
Język polski
(346)
Samopoznanie
(344)
Stworzenia fantastyczne
(343)
Potwory
(337)
Wojna 1939-1945 r.
(336)
Młodzież
(331)
Ludzie bogaci
(326)
Obyczaje i zwyczaje
(321)
Samotność
(318)
Lekarze
(316)
Osobowość
(315)
Trauma
(313)
Spisek
(311)
Wsie
(310)
Władza
(310)
Demony
(305)
Szczęście
(305)
Komunikacja społeczna
(294)
Filozofia
(293)
Postawy
(290)
Zabójstwo seryjne
(290)
Duchy
(288)
Wojsko
(279)
Miasta
(278)
Ucieczki
(278)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Francja
(2)
Europa
(1)
Polska
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Opracowanie
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Dokumenty elektroniczne
(5)
Przewodnik tematyczny
(2)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Kulinaria
(8)
Historia
(5)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Rozwój osobisty
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Niezwykle wnikliwa analiza niezgodności między naszą starożytną biologią a nowoczesnym światem. Autor udowadnia, że ewolucja przygotowała nas do życia w świecie, który właściwie już nie istnieje, a biologiczne adaptacje często działają na naszą szkodę. Otyłość jest spuścizną czasów, w których nauczyliśmy się gromadzić w organizmie tłuszcz, by przetrwać okresy głodu. Stres, czyli ratująca życie reakcja zachodząca w obliczu ataku niedźwiedzia, może teraz powodować bóle głowy i problemy z sercem. W toku ewolucji staliśmy się istotami skłonnymi do nieakceptowanej obecnie przemocy. Gnębią nas nietolerancje laktozy i glukozy…
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 575 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. 575 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 70662 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi: w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 8.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 10.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 7.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 612 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 8.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 5.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 74225 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 4.
E-book
W koszyku
E-BOOK. Autorka w przystępny sposób omawia przełomowe odkrycia naukowe i pokazuje, jak zadbać o zdrowie bez konieczności wprowadzania radykalnych zmian. Na podstawie przeprowadzonych na sobie eksperymentów i dziesięciu prostych hacków uczy między innymi: w jakiej kolejności spożywać produkty, co zjeść na śniadanie, by nie doświadczać spadków energii w ciągu dnia, jak jeść słodycze, by nie doprowadzać do skoków glukozy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. E (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 3.
Książka
W koszyku
Indeks.
Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 312-314. Indeks.
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie II, zmienione. - Warszawa : PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 288-[295].
Autorzy opowiadają o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u. Śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [269]-288.
Autor ujawnia dziewięć prostych kroków do zdrowia. To zbiór cennych wskazówek, które pomogą wzmocnić odporność i sprawią, że bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń będziesz dbał o swoje ciało każdego dnia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 179-[191].
O co chodzi z tym glutenem? Czy picie wody naprawdę odchudza? I dlaczego popularna dieta głodówkowa może zakończyć się w szpitalu. Katarzyna Świątkowska, lekarka i autorka popularnego bloga „Mity kontra fakty”, w błyskotliwej rozmowie z dziennikarką, Magdą Omilianowicz rozprawia się ze wszystkimi mitami, które narosły wokół tematu odchudzania. Na warsztat biorą najbardziej popularne diety, powszechne przekonania i dietetyczne trendy i analizują je z medycznego i naukowego punktu widzenia. „Diety. Fakty i mity” to fascynująca rozmowa, z której jednoznacznie wynika, że sposób na odchudzanie jest jeden. Jedz mniej, ruszaj się więcej. I to by było tyle w temacie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76852 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 353-354. Indeks.
Jak możesz uchronić się przed chorobami autoimmunologicznymi i chorobami układu krążenia? Dlaczego cukier powoduje insulinooporność i stany zapalne? Czy nadmiar cukru w diecie może prowadzić do powstawania cukrzycy, a nawet depresji? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w książce. Poznasz proponowany przez autorkę detoks cukrowy – prosty i skuteczny program oparty na zdrowej diecie eliminującej cukier w codziennych posiłkach. Dzięki niemu w znaczący sposób poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie. Zauważysz spadek wagi, a także poprawę kondycji skóry i włosów. Oprócz tego polepszysz jakość swojego snu oraz odczujesz przypływ energii każdego dnia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 455-[500].
Jedzenie i picie jako integralna część historii społecznej? Rozczaruję Was od razu, szanowni Czytelnicy, zanim później sami poczujecie się oszukani. W mojej książce nie znajdziecie średniowiecznych przepisów kulinarnych. Wynika to z doświadczenia, które dzielę z moimi kolegami. „Mediewiści z Ameryki Północnej, którzy od wielu lat badają średniowieczne przyjemności kulinarne, zapewniają wciąż, że w przypadku niewielu polecanych wówczas potraw życzyć można było smacznego”. Przezornie zapobiegam niebezpieczeństwu dalszego rozczarowania i oczekiwaniom, że znajdą się tu opisy radujących zmysły smaków i radości przy stole, jakie zawarte są w scenkach chłopskich Bruegla. To, co chcę przedstawić, to świat żywności, której brakowało nawet w normalnych czasach. Uważny czytelnik zapyta, czy wziąłem pod uwagę wiele świadectw, które nieustannie cytowane, zdają się potwierdzać wyobrażenia o średniowiecznym przepychu. Świadectwa te odwołują się do uroczystości, w przypadku których gospodarz nie skąpił niczego. „W Miśni, Szwabii i Frankonii jest historia żywienia w zwyczaju mówić do gości: bądźcie zadowoleni, że nie zjedliście wiele, wypijcie za to więcej […]. W Saksonii mówi się z kolei: najedzcie się do syta, drodzy przyjaciele. Item, pozostańcie w pokoju, jedzcie każdego dnia do syta”. Do dziś w Konstancji „tłusty czwartek” przed środą popielcową stanowi główne święto karnawału. Przypomina on także średniowieczną radość z ucztowania: w końcu do potraw dodadzą smalec. Słowo „tłusty” odnosi się bowiem do smalcu. Przysłowia mówią, że uroczystości były niegdyś limitowanym zwycięstwem nad pełną trosk codziennością.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75591 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. Autor analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem - nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. Autor analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem - nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Autor pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych, jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to może wpłynąć na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Autor pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych, jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to może wpłynąć na nasze jedzenie w przyszłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Harde, 2019. - 222, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 216-[220].
Zbiór krótkich felietonów na temat sztuki kulinarnej i historii jedzenia od czasów prehistorycznych po współczesne, które wzbogacone zostały o przepisy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Food like mine / recipe writer Denise Smart ; food photographer Dave King. - London : DK, 2017. - 80 stron : ilustracje ; 28 cm.
Indeks.
Książka w języku angielskim. Ciekawostki o zwyczajach kulinarnych z różnych zakątków świata plus proste przepisy do wykonania przez dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Autorka zabiera nas w podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa. Pokazuje niezwykłe restauracje mięsne w Indiach i laboratoria w Holandii, gdzie hoduje się mięso, opisuje składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie. Bada potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek. Ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej