Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(684)
Forma i typ
Książki
(673)
Poradniki i przewodniki
(311)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(13)
Proza
(11)
E-booki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Audiobooki
(1)
Czasopisma
(1)
Druki ulotne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1103)
wypożyczone
(244)
nieokreślona
(13)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
W10 (Wolska 75)
(94)
W11 (Ciołka 20)
(77)
W14 (Młynarska 35a)
(11)
W32 (Solidarności 90)
(196)
W51 (Bielskiego 3)
(121)
W73 (Żytnia 64)
(73)
W80 (Redutowa 48)
(134)
W91 (Chłodna 11)
(55)
W106 (Twarda 64)
(31)
BD13 (Staszica 5a)
(22)
BD21 (Solidarności 90)
(14)
BD25 (Żytnia 64)
(13)
BD32 (Twarda 64)
(315)
BD36 (Redutowa 48)
(13)
BD46 (Chłodna 11)
(22)
Odolanka (Ordona 12F)
(131)
III Czytelnia Naukowa (Solidarności 90)
(20)
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
(3)
Poliglotka (Nowolipki 21)
(18)
Autor
Skarżyńska Katarzyna
(13)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(12)
Makarowska Magdalena
(11)
Szaciłło Karolina
(9)
Szaciłło Maciej
(9)
Kieżun Bartek (1976- )
(7)
Lovekin Jonathan
(7)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(7)
Musiałowska Dominika
(7)
Oliver Jamie (1975- )
(7)
Wolański Robert (fotografia)
(7)
Żak Aleksandra
(7)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(6)
Samborska Małgorzata
(6)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(6)
Zaremba Marek (dietetyka)
(6)
Art Piotr
(5)
Bareła Malwina
(5)
Bochenek Karolina
(5)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(5)
Durnowska Małgorzata
(5)
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(5)
Górska Agnieszka (1973- )
(5)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(5)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(5)
Loftus David
(5)
Mosley Michael (1957- )
(5)
Okrasa Karol (1978- )
(5)
Sobczak Maia
(5)
Zasuwa Iwona
(5)
Zielewska Joanna
(5)
Bosacka Katarzyna
(4)
Brodnicki Pascal (1976- )
(4)
Knochenhauer Kamila
(4)
Krzyżanek Joanna
(4)
Lawson Nigella (1960 - )
(4)
Malina Dorota
(4)
Mrozowska-Szaciłło Monika (1980- )
(4)
Palmowska Anna
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(4)
Wigley Tara
(4)
Witkowska Magda
(4)
Ładocha Daria
(4)
Anger Joanna
(3)
Aszkiewicz Ewa
(3)
Bator Julita
(3)
Caputa Jola
(3)
Caputa Jola. Przepisy Joli (pol.)
(3)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(3)
Hercules Olia (1984- )
(3)
Hładki Cezary
(3)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(3)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Khanafer Samar
(3)
Klasen Jörn
(3)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje (pol.)
(3)
Maciurzyńska Marta
(3)
Mikulska Katarzyna (kulinaria)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Ochman Paweł
(3)
Oklejak Marianna (1981- )
(3)
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(3)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(3)
Pieńkos Magdalena
(3)
Piszczek Anna
(3)
Robertson Robin (1953- )
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Ruman Elżbieta
(3)
Stachura Teresa. Przepisy kuchni pachnącej ziołami (pol.)
(3)
Starmach Anna (1987- )
(3)
Strzelczyk Tomasz
(3)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(3)
Urban Viola
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Wójciak Dominika
(3)
Łapanowski Grzegorz
(3)
Śliwińska Katarzyna
(3)
Świątkowska Dorota
(3)
Arguile Katherine Tamiko
(2)
Aviv Jonathan E. (1960- )
(2)
Aviv Samara Kaufmann
(2)
Barnard Neal D. (1953- )
(2)
Bredvad Robert
(2)
Caprari Małgorzata
(2)
Chodakowska Ewa (1982- )
(2)
Christianson Alan
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Ciecieląg Grzegorz
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Compart Pamela J
(2)
Crocker Pat
(2)
Czelej Anna
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
De Santis Andy
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Dudowicz Michalina
(2)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(293)
2010 - 2019
(339)
2000 - 2009
(46)
1990 - 1999
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(354)
1901-2000
(5)
1989-2000
(4)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(674)
Wielka Brytania
(4)
Stany Zjednoczone
(3)
Australia
(1)
Ukraina
(1)
Język
polski
(680)
angielski
(3)
ukraiński
(1)
Odbiorca
Dzieci
(17)
6-8 lat
(14)
9-13 lat
(11)
0-5 lat
(3)
Cukrzycy
(3)
Rodzice
(3)
Chorzy na Hashimoto
(2)
14-17 lat
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kobieta
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(10)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(113)
Odżywianie
(71)
Dietetyka
(41)
Leczenie dietą
(40)
Potrawy dietetyczne
(39)
Kucharstwo
(32)
Przepisy kulinarne
(31)
Kuchnia wegańska
(26)
Kuchnia wegetariańska
(26)
Zdrowe żywienie
(21)
Gotowanie
(18)
Kuchnia polska
(18)
Słodycze
(17)
Warzywa
(17)
Potrawy jarskie
(16)
Weganizm
(16)
Ziołolecznictwo
(16)
Ciasta
(15)
Desery
(15)
Insulinooporność
(15)
Dieta niskowęglowodanowa
(14)
Jelita
(13)
Kultura stołu
(13)
Zdrowy styl życia
(13)
Dieta bezglutenowa
(12)
Kuchnia regionalna
(12)
Cukrzyca
(11)
Kuchnia włoska
(11)
Rośliny lekarskie
(11)
Odporność
(10)
Potrawy dla dzieci
(10)
Choroba Hashimoto
(9)
Dieta bezmleczna
(9)
Kobieta
(9)
Wegetarianizm
(9)
Żywienie chorych
(9)
Dziecko
(8)
Medycyna niekonwencjonalna
(8)
Posiłki na wynos
(8)
Potrawy
(8)
Potrawy świąteczne
(8)
Przyprawy
(8)
Życie codzienne
(8)
Żywność
(8)
Choroby układu pokarmowego
(7)
Dieta pudełkowa
(7)
Kuchnia grecka
(7)
Kuchnia śródziemnomorska
(7)
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Ajurweda
(6)
Boże Narodzenie
(6)
Dieta fleksitariańska
(6)
Fermentacja
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Koktajle
(6)
Kulinaria
(6)
Leczenie
(6)
Owoce
(6)
Zupy
(6)
Dieta cukrzycowa
(5)
Dieta oczyszczająca
(5)
Dieta odchudzająca
(5)
Dieta owocowo-warzywna
(5)
Flora bakteryjna jelit
(5)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(5)
Kasza
(5)
Kuchnia francuska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Odchudzanie
(5)
Potrawy szybkie i łatwe
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Rośliny jadalne dzikie
(5)
Zapalenie
(5)
Chleb
(4)
Dzieci
(4)
Herbata
(4)
Higiena psychiczna
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Kuchnia pięciu przemian
(4)
Kuchnia tajska
(4)
Niemowlę
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Otyłość
(4)
Pieczywo
(4)
Post
(4)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(4)
Samoakceptacja
(4)
Soki
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Żywność ekologiczna
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Afrodyzjaki
(3)
Ciąża
(3)
Cukier
(3)
Dieta wysokotłuszczowa
(3)
Gastronomia
(3)
Gimnastyka kobieca
(3)
Głodówka lecznicza
(3)
Kanapki i przekąski
(3)
Kobieta ciężarna
(3)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
MasterChef (program telewizyjny)
(1)
Outlander
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(5)
1801-1900
(3)
1701-1800
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
301-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Grecja
(4)
Japonia
(4)
Jerozolima (Izrael)
(3)
Włochy
(3)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(2)
Stambuł (Turcja)
(2)
Ameryka
(1)
Ateny (Grecja)
(1)
Austria
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Gdańsk (woj. pomorskie ; okolice)
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Kaukaz (region)
(1)
Podhale
(1)
Portugalia
(1)
Rosja
(1)
Rzym
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Tajlandia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Tyniec (opactwo Benedyktynów ; budynek)
(1)
Warszawa
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Watykan
(1)
ZSRR
(1)
Śląsk
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(653)
Poradnik
(151)
Książka kucharska
(150)
Publikacja bogato ilustrowana
(118)
Książki kucharskie
(67)
Poradniki
(52)
Wydawnictwa dla dzieci
(18)
Pamiętniki i wspomnienia
(9)
Dokumenty elektroniczne
(8)
Wydawnictwa popularne
(7)
Literatura dziecięca polska
(6)
Pamiętniki polskie
(5)
Przewodnik tematyczny
(5)
Publikacje dla dzieci
(5)
Opracowanie
(4)
Poradniki dla rodziców
(4)
Autobiografia
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Antologia
(2)
Opowiadanie dziecięce polskie
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Relacja z podróży
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Album
(1)
Biografie
(1)
Czasopismo kulinarne
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Jadłospis
(1)
Komiksy
(1)
Książki mówione
(1)
Manga
(1)
Opowiadania dziecięce polskie
(1)
Opowiadania i nowele autobiograficzne
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Powieść
(1)
Powieść angielska
(1)
Powieść polska
(1)
Powieść południowoafrykańska
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Reportaż
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Słowniki dialektologiczne
(1)
Słowniki polskie
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(312)
Medycyna i zdrowie
(124)
Historia
(14)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Podróże i turystyka
(8)
Hobby i czas wolny
(6)
Rozwój osobisty
(3)
Kultura i sztuka
(2)
Psychologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Biologia
(1)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
684 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 126-[127].
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75856 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłospisy : niski indeks glikemiczny : cukrzyca, insulinooporność, otyłość / Daria Pociecha. - Warszawa : SBM, copyright 2024. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Indeks.
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Przepisy na wieloskładnikowe dania, które można prosto przyrządzić i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Wszystkie przepisy uwzględniają osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe jelita : dieta w zespole SIBO / Katarzyna Bednarska. - Białystok : Wydawnictwo RM, [2022]. - 208 stron : ilustracja ; 21 cm.
"Zdrowe jelita" to wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO – przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to tematy, o których niechętnie rozmawiamy, choć te coraz powszechniejsze dolegliwości nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, ale także mogą być symptomem choroby. A jednak pacjenci nieraz latami funkcjonują z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą im pomóc. Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO – od zmiany diety, po zadbanie o zdrowie psychiczne – porządkując dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie i czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia w pracy dietetyczki. "Zdrowe jelita" to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu i nasz ogólny dobrostan, a także uczy, jakie czynniki środowiskowe osłabiają ich kondycję, nie zapominając o roli jaką w ogólnej kondycji naszego organizmu, odgrywa zdrowie psychiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-BOOK. Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
III Czytelnia Naukowa księgozbiór podręczny (Solidarności 90)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr.39 [Dostępna w czytelni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Hasło UKD: Polska-1918-1939-historia Socjologia życia codziennego-Polska-historia Życie codzienne-Polska-historia Kucharstwo
Bibliogr. s. 181-182.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień, pamiętników i rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).08 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To nie tylko opowieść o Jagodzie i Maćku, lecz także poradnik, w którym szczegółowo opisanych zostało wiele praktycznych tematów, takich jak: przenoszenie chaty, naturalna oczyszczalnia wody, przydomowa wędzarnia, z czego żyć na wsi, prowadzenie ekologicznego domu, ogrzewanie, urządzanie wnętrz. Poza tym autorka podzieliła się w książce przepisami na potrawy, które gotuje gościom, oraz poradami na temat rękodzieła (wiklina, lepienie w glinie, patchwork czy metamorfozy starych rzeczy), dzięki któremu można nadać domowi niepowtarzalny klimat.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 316
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 314. Indeks.
Samodzielne zadbaj o zdrowie i sięgnij po środki i terapie od wieków stosowane w medycynie naturalnej i ludowej oraz Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. W tej książce znajdziesz najskuteczniejsze receptury z ziołowej apteki na herbaty ziołowe, okłady, oleje, kapsułki, nalewki czy maści stworzone przez certyfikowaną lekarkę medycyny naturalnej. Wykorzystasz te przepisy do leczenia przeziębienia i grypy, bezsenności, problemów trawiennych, dyskomfortu mięśni i wielu innych. Ziołolecznictwo stanie się ważnym narzędziem, aby pokonać choroby i dolegliwości w skuteczny i naturalny sposób. Włączysz zioła do swojej diety, wykorzystasz zdrowe odżywianie do leczenia bólu i wzmocnienia odporności. Godne zaufania ziołowe receptury dla zdrowia całej rodziny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta z powodu remontu.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To jest Italia! / Aleksandra Seghi. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy, 2021. - 216 stron, [64] strony tablic : ilustracje ; 21 cm.
Netografia na stronie 216.
Miasteczka pełne barw, skąpane w promieniach słońca. Starożytne zabytki, kilkusetletnie kamienice, ukwiecone balkony i okna. Znamy ten idylliczny obrazek. Kusi każdego, kto choć raz odwiedził Włochy, i zachęca, by zawitać tam ponownie. Dajmy się uwieść opowieściom Polki, Aleksandry Seghi, która od ponad 20 lat mieszka we Włoszech. Poznajmy ich historię, tradycje, codzienne życie. Zacznijmy od kawy w przytulnym barze, potem wyruszmy w podróż po włoskich miastach i miasteczkach, teatrach i scenach, kościołach i ogrodach. W tej podróży towarzyszyć nam będą znani Polacy, którzy bardzo lubią Italię i chętnie w niej bywają nie tylko ze względów zawodowych, ale i prywatnie. Dali się namówić Autorce na rozmowy o Włoszech, o tym, co ich urzeka, fascynuje, jak się tam czują. Zmęczeni podróżą? Czas na sjestę i celebrowanie posiłków w rodzinnym gronie. Skosztujmy włoskich przysmaków. Nie zabraknie makaronów, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy, a na deser koniecznie lody. Zasmakowało? Przepisy kulinarne są już gotowe. Teraz wystarczy tylko poeksperymentować we własnej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4 Włochy) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 791 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 791 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63377 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ajurweda : życie w zgodzie ze sobą / Claire Ragozzino ; tłumaczenie: Sylwia Chojnacka. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 309, [3] strony : fotografie, ilustracja ; 23 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 298-300. Indeks.
Wsłuchaj się w swój organizm, otwórz się na odkrywanie nowych ścieżek i rozpocznij życie w zgodzie ze sobą, korzystając z mądrości ajurwedy. "Ajurweda : życie w zgodzie ze sobą" to twój klucz do równowagi. Przekonaj się, że ajurweda to styl życia, który zaspokoi twoje potrzeby i pozwoli nakarmić ciało, głowę i umysł. Pomoże ci na nowo odkryć potencjał drzemiący w każdej z czterech pór roku, pozbyć się napięcia i odnaleźć ukojenie w codziennych nawykach. A to wszystko dzięki medytacji, jodze i świadomemu odżywianiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 73319 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rosja od kuchni : jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem / Witold Szabłowski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo WAB, 2021. - 376, [8] stron : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 373-[377].
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy – i po co – kucharz Sta­lina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Netografia na stronie 163.
W książce znajdziesz plan posiłków i ponad 70 przepisów, dzięki którym pokonasz otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny (w tym podwyższony cholesterol), alergie, problemy z wątrobą, trzustką i jelitami oraz wzmocnisz odporność. Pyszne i szybkie w przygotowaniu dania zwalczą stan zapalny i choroby. Zadbasz o zdrowe odżywianie i mikrobiom. Posiłki są tak skomponowane, że równie dobrze smakują po odgrzaniu. Będziesz gotować na kilka dni i unikniesz zbędnego stresu. Wprowadzające te smakowite dania do swojej kuchni – pyszne sałatki, dania główne i desery – ani się obejrzysz, gdy zauważysz u siebie wzrost energii. Przepisy uwzględniają też potrzeby alergików i osób z nadwrażliwością na gluten. Skuteczna dieta przeciwzapalna dla początkujących – jedz na zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO / redakcja naukowa Hanna Szpunar-Radkowska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - XVIII, 294 strony : ilustracje, portrety, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji poruszono również istotne zagadnienia współchorobowości i związanej z nią konieczności diagnostyki różnicowej. Opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty i problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74393 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kotle smaków / Karolina Głowacka. - Warszawa : Agencja Wydawniczo-Reklamowa Skarpa Warszawska, copyright 2018. - 237, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
(Echa dawnej Warszawy ; 8)
Bibliografia na stronach 235-237.
Opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Lira, 2023. - 349, [3] strony : ilustracje ; 22 cm
Bibliografia na stronie 349. Indeks.
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej